Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tema: Kriseledelse – Q3 indikerer solide C25-regnskaber, men Q4 sværere

Morten W. Langer

torsdag 03. november 2022 kl. 9:00

Tema: Kriseledelse – Q3 indikerer solide C25-regnskaber, men Q4 sværere

De foreløbige regnskaber fra de store europæiske og danske selskaber i Stoxx 600 universet har været solide: Af de 65 første regnskaber har 55 pct. leveret bedre end analytikernes forventning. Denne uge bliver en stor regnskabsuge for de store danske C25 selskaber. Vi gennemgår analytikernes forventninger til de danske storselskaber.

Regnskabssæsonen for årets tredje kvartal er i fuld gang, og det tyder allerede på, at analytikerne rammer resultaterne rimeligt godt.

For de danske C25 selskaber forventes samlet set fremgang i overskuddene på 25 pct. i forhold til samme kvartal sidste år. Det er lidt under det europæiske gennemsnit på 31 pct. med Norge og Frankrig som topscorere og Sverige helt i bund med minusudvikling siden tredje kvartal sidste år.

Analytikerne forventer største overskudsfremgang i forbrugsselskaberne, både de cykliske og de stabile samt i industriselskaberne. Herhjemme har vi fra bryggerierne fået en nedjustering fra Royal Unibrew og en opjustering fra Carlsberg.

Overordnet er billedet ellers, at health care selskaberne leverer en solid overskudsvækst på i gennemsnit 12 pct., og de finansielle selskaber forventes at præstere flade overskud i forhold til sidste år, blandt andet på grund af finansielle kurstab på deres obligationsbeholdninger.

Over de seneste måneder har analytikerne især nedjusteret deres forventninger til overskuddene i ikke-cykliske forbrugsselskaber, eksempelvis bryggerier og finansaktier. Nedjusteringerne har dog ramt de forventede Q4 resultater endnu hårdere, især selskaber indenfor cyklisk forbrug, health care og tech.

Q3 regnskaber 01

Som det fremgår af grafikken fra Societé Generale har analytikerne over det seneste halve år især nedjusteret deres forventninger til vækstaktier, hvilket passer godt med, at der er øget sandsynlighed for en moderat recession i Europa og måske også i USA.

Grafikken viser også, at analytikerne stort set ikke har ændret forventninger til valuebaserede selskabers overskudsudvikling de næste tolv måneder. Også såkaldte low risk og ”kvalitetsselskaber” har klaret det hæderligt. Men der synes at være stor og stigende skepsis til de store vækstorienterede techselskaber, som også på det seneste har leveret varierende regnskabsresultater.

På vores hjemmebane har Nordea leveret et Q3-regnskab, som var bedre end ventet. Og Danske Bank har nogenlunde ramt analytikernes forventninger, dog med lidt bedre nettorenteindtægter end forventet efter markant stigende udlånsmarginaler.

Se også artikel i ØU Finans om bankernes Q3-regnskaber. Også Tryg og Topdanmark har afleveret regnskaber for Q3, som vi også gennemgår i denne uges ØU Finans.

Denne tirsdag kommer der regnskab fra Jyske Bank, hvor analytikerne ifølge indsamlede estimater fra Refinitiv forventer overskud på 9,25 kr. per aktie, mod 9,30 kr. per aktie samme kvartal sidste år, et fald på en halv procent.

Estimater indsamlet af Jyske Bank selv viser et helt andet billede, nemlig et overskud før skat på 753 mio. kr. mod 446 mio. kr. i Q3-regnskabet sidste år. Altså en meget stor fremgang, hvilket kan skyldes integrationen af opkøbte Handelsbanken.

D. 1/11 kommer regnskab fra Vestas, som vi har gennemgået i denne udgave. Udsigten er, at vindmølleproducenten kommer med et svagt resultat, måske en nedjustering af årets forventning på grund af lav aktivitet og produktion til lager.

Men underliggende er der indikationer på højere priser og stigende aktivitet, og det er antageligt det, ledelsen vil lægge mest vægt på i sin udmelding. Analytikere og investorer vil muligvis vælge at se igennem et par dårlige kvartaler mere, hvis de langsigtede signaler er positive.

Også A.P. Møller-Mærsk leverer regnskab for kvartalet d. 1/11, og der venter analytikerne fremgang på 41 pct. i forhold til samme kvartal sidste år, målt i USD.

Ifølge estimater indsamlet af Mærsk selv forventer et gennemsnit af fem analytikere overskud på 405 USD per aktie, og det er ca. 15 pct. lavere end i andet kvartal, hvor der blev leveret 464 USD.

Fremadrettet ser analytikerne et rekordresultat på 1603 USD per aktie for helåret mod 938 USD sidste år. Men kun 508 USD næste år på grund af markant vigende containerfragtrater og en lurende recession i den vestlige verden. Selvom Mærsks overskud forventes at falde markant de kommende år, så handles aktien fortsat til moderate tolv gange det forventede (lavere) overskud i 2024.

Også onsdag kommer Novo Nordisk med regnskab for kvartalet, og her ventes endnu en positiv udvikling med hele 18 pct. fremgang i EPS-overskuddet i forhold til samme kvartal sidste år. Novo Nordisk offentliggør ikke analytikernes estimater.

Men ifølge I/B/E/S indsamlede estimater opjusterer analytikerne løbende deres forventninger med hele 8 pct. over de seneste tre måneder. Aktien handles til gavmilde 34 gange det forventede 2022-overskud, men til mere moderate 23 gange det forventede 2024 overskud.

Et af ugens mere spændende regnskaber kommer fra Netcompany, som har været en af de helt store kursskuffelser det seneste år i kølvandet på et stort opkøb og svagheder på flere udenlandske markeder. Analytikerne venter dog en EPS-vækst på hele 43 pct. i forhold til samme kvartal sidste år.

Økonomisk Ugebrev har efter halvårets regnskab også påpeget, at ledelsen ville få ekstremt travlt, hvis der skulle leveres på årsforventningen. Estimater indsamlet af Netcompany viser, at analytikere i kvartalet forventer et EBITDA resultat på 281 mio. kr. og et årsdriftsresultat på 1052 mio. kr. EBITDA i Q2 var 189 mio. kr. Så også på kvartalsbasis forventes stærk fremgang.

Efter regnskabet for 2. kvartal skrev Økonomisk Ugebrev: ”Siden 2. kvartalsregnskabet kom på gaden, er aktiekursen faldet mere end 20 pct., og det kan kun tolkes som skepsis overfor ledelsens melding om, at Netcompany kan indhente det tabte i 2. halvår. Det ser unægtelig også svært ud, og ledelsen ser ud til at sætte alt på ét bræt for at bevare markedets tillid. Med risiko for, at de taber alt på gulvet. 2. kvartals EBITA-resultat på 156 mio. kr. var 40 pct. under det forventede, så der skal løbes meget hurtigt i 2. halvår for at indhente det tabte.”

Så denne gang bliver en skæbnetime for Netcompanys ledelse. Hvis de kan undgå en nedjustering, skal der virkelig leveres på alle hylder. Men indtil videre tror analytikerne altså på, at ledelsen opfylder det lovede.

Endelig kommer der 2/11 også regnskab fra Ørsted, som forventes at levere EPS-overskudsvækst på hele 153 pct. fra 1,1 kr. sidste år til 2,8 kr. i år. Og Novozymes forventes at præstere overskudsvækst på 30 pct. til 3,9 kr. i overskud per aktie.

Morten W. Langer

Læs også de andre artikler i dette Tema om Kriseledelse:

Guide: Kendetegn ved det gode lederskab i krisetider

Q3-status varsler opbremsning men billedet stadig broget

Q3 regnskaber 02

Q3 regnskaber 03

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Nyt job
Aage V. Jensen Naturfond søger en erfaren økonomichef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank