Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Danske Bank ny storaktionær i Mols-Linien

Linda

lørdag 07. maj 2016 kl. 22:49

Danske Banks pensionsselskab Danica har sidste år konverteret gæld til aktiekapital i det Polaris-selskab, der ejer kapitalfondens aktiepost i Mols-Linien.

Danske Banks købskurs er betydeligt højere end den købstilbudskurs, de små aktionærer har fået. Hovedaktionæren Polaris afviser, at man kan opgøre det på den måde.

Børsdramaet omkring Mols-Linien udvikler sig fortsat med nye, opsigtsvækkende begivenheder, som ikke tidligere er set i den danske børsverden. For nylig fik mindretalsaktionærerne – mod alle odds – Erhvervsankenævnet til i sidste sekund at suspendere den planlagte afnotering af det børsnoterede færgeselskab, hvor kapitalfonden Polaris med en ejerandel på knap 80 % forsøger at presse de små aktionærer ud.

Sagen har nu taget en ny overraskende drejning: Det viser sig nemlig, at Danske Banks forsikringsselskab Danica indirekte har købt en ejerandel på ca. 24 % af Mols-Linien. Det er sket gennem Polaris’ holdingselskab for Mols-Linien, nemlig Holdingselskabet af 29. juni 2015 A/S. Oplysningerne fremgår sort på hvidt af Erhvervsstyrelsens CVR – selskabsregister . Danicas overtagelse af ejerandelen i kapitalfondens holdingselskab er allerede sket i efteråret 2015.

Det mest bemærkelsesværdige er dog, at parterne allerede dengang var enige om, at ejerandelen i Mols-Linien var betydeligt mere værd, end aktionæ-rerne fik tilbudt i efteråret, og som Polaris gentog med opkøb af Mols-Linien-aktier til kurs 40.

Økonomisk Ugebrev har ud fra registreringer af kapitalforhøjelser og tegningskurser i CVR-registeret beregnet, at Danica har betalt en overpris på 39 % over de 40 kroner, som mindretalsaktionæ-rerne er blevet tilbudt. Danica har sidste efterår købt en ejerandel på 32 % i holdingselskabet for en samlet pris på 199 mio. kr. Og det svarer til en indirekte købspris på 56 kroner pr. aktie i Mols-Linien. Polaris’ salg vidner om fantastisk købmandsskab fra kapitalfondens side, nemlig køb billigt (40 kroner) og sælg dyrere (55 kroner) på næsten samme tid. Dette kan naturligvis kun lade sig gøre, fordi børsreglerne er anvendt meget kreativt i den aktuelle sag, og det synes at afspejle, at mindretalsaktionærerne har haft ret i, at Polaris tilbudskurs på 40 kroner har været for lav.

Advokat Erik Werlauff, der er professor i jura ved Aalborg Universitet og én af landets førende forskere i børs- og kapitalmarkedsret, har ført sagen for en mindretalsaktionær. Han vurderer, at der i den aktuelle sag er blevet overført værdier fra mindretalsaktionærer til den nye hovedaktionær: ”Det kan allerede efter gældende ret i dag ikke være rigtigt, at et børsnoteret selskab kan slippe så nemt ud af noget så væsentligt som en børsnotering. En ny hovedaktionær, f.eks. en kapitalfond, må give et så attraktivt tilbud til aktionærerne, at et stort flertal af disse frivilligt sælger deres aktier, uden at de skal presses ud. Når der efter et sådant attraktivt tilbud kun er nogle få procent tilbage, kan disse tvangsindløses, og selskabet kan afnoteres. Her har man vendt om på det – og dét flytter værdier mellem hovedaktionæren og mindretalsaktionærerne”, siger Erik Werlauff til Økonomisk Ugebrev.

Økonomisk Ugebrev har stillet to spørgsmål til Polaris: ”Hvorfor har Polaris solgt en (indirekte) ejerandel i Mols-Linjen til Danica? Og kan I forklare, hvorfor den aktuelle tilbudspris til mindretalsaktionærerne på 40 kr. er fair og rimelig, når I samtidig sælger de samme aktier for en pris, der er 39 % højere, til Danica/ Danske Bank?” Hertil svarer managing partner Jan Johan Kühl:

”Danica deltog fra starten i Holding af 29. juni 2015 A/S med konvertibel gæld til finansieringen af købet af Mols-Linien, og denne gæld er efterfølgende konverteret til præferenceaktier i Holding af 29. juni 2015 A/S. Disse præferenceaktier har en anden afkastprofil og andre rettigheder end selskabets ordinære aktier, som ejes af Polaris. Da der er tale om præferenceaktier, som er udstedt i forbindelse med finansieringen af Holding af 29. juni 2015 A/S’ køb af Mols-Linien, er kursen irrelevant, og man kan ikke sammenligne kursen med den kurs, der er tilbudt aktionærerne i Mols-Linien.” At de første købstilbud på henholdsvis 34 kroner og senere 40 kroner synes at være alt for lave, understøttes af årsregnskabet for Mols-linien. Årsresultatet for 2015 endte på 74 mio. kr., svarende til en fjortendedel af den aktuelle børsværdi på 1070 mio. kr. Antal færgeafgange steg 8,9 %, og personbilsenheder gik frem med 9,1 %. Der var altså stabil kapacitetsudnyttelse pr. færgeafgang.

Ny tone fra selskabets bestyrelse
Efter den afholdte generalforsamling konstaterede blandt andet initiativtager til gruppen af småaktionærer Mark Jessen dog en ændret tone fra selskabets bestyrelse: ”Formanden lagde en helt anden tone for dagen, og han talte om en fremtid med småaktionærer, og at det var vigtigt ikke at grave så dybe skyttegrave, at man ikke kan samarbejde fremadrettet. Det ser ud til, at Mols-Linien har accepteret vores tilstedeværelse. Det er jo banebrydende nyt, men det ændrer jo ikke på, at Polaris fortsat har afnoteringsplaner,” siger han.

Mindretalsaktionærerne ser det ikke længere som realistisk, at Mols-Linien udvider aktiekapitalen i en rettet emission for at udvande dem og opnå mere end 90 % af aktiekapitalen, hvilket ville muliggøre en tvangsindløsning. Vurderingen er, at Polaris og Danica skal have én milliard kroner op af lommen til nye kapitalindskud for at komme over 90 % i ejerandel, og at det vil erodere kapitalfondens business case at binde så stor kapital op i selskabet. Vinder Mols-Linien ikke bornholmerruterne, er det dog fortsat et scenarie, at selskabet køber Danske Færger, hvor staten og den finansielt pressede Clipper er ejere, hvilket kan betyde en kapitaludvidelse.

læs hele udgivelsen her

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Business Analyst
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank