Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Flüggers fremtid var i fare

Linda

lørdag 09. april 2016 kl. 13:43

Flüggers 3. kvartalsregnskab i det forskudte regnskabsår 2015/16 var langt mere interessant end normalt. Det er trods alt de færreste som gennemfører større maleropgaver om vinteren, så traditionelt er 3. kvartal et forholdsvis ligegyldigt kvartal for Flügger med en lav andel af helårsomsætningen. Bundlinjeresultatet i det netop aflagte 3. kvartalsregnskab viser da også et underskud på næsten 50 mio. kr., hvilket er ret normalt i Flüggers 3. kvartalsregnskaber.

Det interessante ligger derfor ikke i tallene, men i historien bag tallene. 3. kvartalsregnskabet kan nemlig vise sig at være afslutningen på en alvorlig krise i selskabet. En krise, som kunne have taget livet af et selskab, som har eksisteret i Danmark siden 1890.

Krisen vedrører selskabets nye ERP-system (Enterprise Ressource Planning), som bl.a. styrer ordrebehandling, salg, køb og lagerstyring. Det har været under udvikling i flere år, men siden man overgik til det nye system i december 2014 har det været en møllesten om Flüggers hals.

Flügger oplyser at systemet indeholdt så mange fejl og mangler, at det ramte omsætningen hårdt. Alene i første kvartal efter introduktionen (3. kvartal 2014/15) faldt omsætningen med 9 % og det primære driftsresultat (EBIT) blev reduceret med 29 %.

Desværre var der ikke blot tale om begyndervanskeligheder, og problemerne er fortsat med stor styrke i indeværende regnskabsår.

Efter første halvdel af regnskabsåret 2015/16 var det primære driftsresultat således 39 % lavere end året før. Flugger var derfor tvunget til at foretage en dramatisk nedjustering af forventningerne til årets primære driftsresultat fra oprindeligt 100 mio. kr. til beskedne 25 mio. kr.

Hvor lavt dette tal egentlig er, fremgår tydeligt ved at sætte det i forhold til resultatet i 2008/09, hvor finanskrisen rasede for fuld kraft. Det år leverede Flügger alligevel et primært driftsresultat på 56 mio. kr.

Fald i indtjeningen på 64 % I de første tre kvartaler af 2015/16 er Flüggers primære driftsresultat faldet med 44 mio. kr. svarende til en nedgang på 64 % i forhold til samme periode i fjor. Ifølge selskabet skyldes faldet primært meromkostninger afholdt med henblik på at kompensere for manglende leveringsevne. Altså med andre ord et fald som kan henføres til det nye ERP-systems fejl og mangler.

Alvoren for Flügger understreges af den adm. direktørs udtalelser til ritzaufinans om, at han for 12 måneder siden var direkte bekymret for selskabets fremtid pga. det nye system. Han vurderer at Flügger har tabt i hvert fald 50-60 mio. kr., som er direkte henførbare til det nye system. Den vurdering er leverandøren af systemet ikke enig i, og i samarbejde med advokat og eksterne IT-konsulenter har Flügger nu indledt en retssag mod leverandøren af ERP-systemet med et erstatningskrav på et større to-cifret millionbeløb.

Problemerne med det nye ERP-system har fyldt meget hos Flügger, hvor den ganske givet har beslaglagt store ressourcer hos ledelsen, samtidig med at den både direkte og indirekte har slået hårdt på regnskabstallene. Når dertil lægges den tumultagtige situation på ledelsesniveau, som Flügger har været igennem de seneste år (læs en gennemgang heraf i AktieUgebrevet nr. 01/2016), så er det ikke overraskende at investorerne har været meget skeptiske mht. om Flügger var en god investering.

Det har da også været en ret dårlig forretning at placere sine penge i Flügger de seneste par år. I overstående figur har vi sammenlignet bevægelsen i Flüggers aktiekurs med den generelle udvikling på aktiemarkedet (Copenhagen Benchmark). Kursen pr. 1/1-2014 er sat til 100, og på det niveau befinder Flüggers sorte kursgraf sig stort set stadig. Men i samme periode er Copenhagen Benchmark steget med mere end 60 %, så Flüggers aktionærer er gået glip af en ganske betydelig fortjeneste de seneste to år.

Betydeligt potentiale for aktionærerne Det indebærer at hvis Flüggers indtjening nu er på vej tilbage mod normalen, kan aktien indeholde et betydeligt potentiale for aktionærerne. Flügger-aktien er de seneste ti år blevet handlet til en gennemsnitlig Price/Earning omkring 20, og det harmonerer med branchemedianen for den forventede P/E i 2016 på 20,5. På den baggrund bør Flüggers aktiekurs som minimum op i niveauet 400-450.

Hvis Flügger tilmed formår at løfte sin EBIT-margin fra de seneste års niveau omkring 2-5 % til niveauet 9-10 %, som den var før finanskrisen, begynder det at se rigtig interessant ud. Her er der dog tale om et langsigtet potentiale, og på kort sigt fastholder Flügger halvårsregnskabets beskedne forventninger om en omsætning på niveau med 2014/15 og et primært driftsresultat (EBIT) i intervallet 20-30 mio. kr.

Selvom løsningen af problemerne med ERP-systemet åbner for positive forventninger til de kommende års indtjening, er der dog en enkelt slange i paradiset. Ejerforholdene hos Flügger er nemlig uændrede med en dominerende hovedaktionær, som – i hvert fald ifølge den tidligere bestyrelsesformand Stine Bosse – blander sig for meget i den daglige drift. Risikoen for at de seneste års turbulens på ledelsesgangen fortsætter, er således stadig til stede som en joker i spillet om Flüggers fremtid. Den usikkerhed trækker kursmålet ned, men på trods heraf anser vi en kursstigning til niveauet omkring 400 indenfor de næste tre måneder for at være realistisk. Offentliggø-relsen af Flüggers forventninger i det kommende årsregnskab den 29. juni kan løfte kursmålet yderligere.

se graf og tabel her

læs hele udgivelsen her

Bruno Japp

AktieUgebrevets kursmål (3 mdr): 380-420

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Business Analyst
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank