Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Genmab kan blive Healthcare-vinderen i 2017

Linda

lørdag 07. januar 2017 kl. 20:12

AktieUgebrevets forventede vindere i 2017: 
Genmab, Novo Nordisk og Zealand Pharma

AktieUgebrevets forventede tabere i 2017:
ALK-Abelló, Onxeo og Veloxis Pharmaceuticals

2016 blev kursmæssigt et særdeles vanskeligt år for store dele af den danske Healthcaresektor illustreret ved et samlet fald i Copenhagen Lifescience indekset på 23,1%. En vigtig del af årsagen skal dog findes i, at Novo Nordisk vægter særdeles tungt i dette indeks, og Novo Nordisks negative kursudvikling over året på minus 36,3% fik derfor store konsekvenser for sektoren som helhed. 

Den danske Healthcare sektor bestod ved indgangen til 2016 af 19 selskaber fordelt på 11 selskaber inden for Medicinal & Medtech og 8 selskaber inden for Biotek & Diagnostik. Det rene gennemsnitlige afkast for selskaberne var på minus 5,7%, og dermed er det negative afkast altså betydeligt mindre dramatisk end afkastet i det selskabsværdivægtede Copenhagen Lifescience indeks.

Medicinal & Medtech aktierne faldt i gennemsnit med 11,3% i 2016, mens Biotek & Diagnostik aktierne faldt med 1,6%.

Årets vinder blev Exiqon med en kursstigning på 48%. Selskabet blev i foråret 2016 opkøbt af hollandske Qiagen for en pris på 18 kr. per aktie. I sommer blev Exiqon så afnoteret fra OMX Copenhagen og handledes her til kurs 17,80.

Blandt årets øvrige vindere finder vi Ambu med en kursfremgang på 35%, efterfulgt af Genmab med en stigning på 27% og Lundbeck med et plus på 22%.

For disse tre selskaber er fællestrækket, at man har leveret en stærk vækstfremgang i produktsalget, og at dette salg har forplantet sig til en betydelig fremgang på bundlinjen, som følge af en striks styring af driftsudgifterne.

Blandt de tre største kursmæssige tabere i 2016 finder vi BioPorto (minus 56%), Veloxis Pharmaceuticals (minus 38%) og Novo Nordisk (minus 36%). For BioPortos vedkommende skyldes tilbagegangen, at selskabet i foråret 2016 fik afvist en godkendelse af hovedproduktet nyreskadebiomarkøren The NGAL Test. Dette var stærkt skuffende for BioPorto, da hovedparten af salgsvæksten i 2016 var bundet op på godkendelse af dette produkt i USA.

For Veloxis Pharmaceuticals er forklaringen uden tvivl, at man ikke i 2016 har formået at opnå fuld amerikansk godkendelse af transplantationsmedicinen Envarsus, hvilket har skuffet markedet, da den forudsete drastiske stigning i produktsalget i 2. halvår 2016 derfor er udeblevet.

For Novo Nordisk skyldes kursfaldet, at man i sommeren 2016 måtte erkende at de seneste års mere eller mindre frie prissætning af diabetes-medicin i USA ikke vil fortsætte i 2017. I stedet ventes prisfald i 2017 på ca. 5%, og hvad værre er, så er der også udsigt til tilsvarende prispres i årene derefter samt øget konkurrence fra andre selskaber. Dette har markedet straffet Novo Nordisk aktien benhårdt for i 2. halvår 2016.

Tre mulige kursvindere i 2017
Som udgangspunkt forventer vi en noget mere positiv stemning i Lifescience-sektoren i 2017. Igen i år udpeger vi de tre aktier som vi tror vil klare sig bedst og i prioriteret rækkefølge. Vi skal dog som altid understrege, at risikospredning som investor er livsnødvendigt i denne sektor, da mange af særligt biotekaktierne er forbundet med relativt højt risiko, hvorfor kapitalspredning er nødvendig.

1. Genmab
Vi har valgt at satse på Genmab som årets vinderaktie i 2017. Det gør vi ud fra en forventning om, at knoglemarvs-medicinen Darzalex vil fortsætte med at overraske positivt i det kommende år, dels hvad angår salget og dels hvad angår tilvejebringelse af nye kliniske data, som kan udvide Darzalexs anvendelse til andre kræftformer. Darzalex er en regulær gamechanger for behandlingen af knoglemarvskræft, og der er ingen tvivl om, at dette antistof er ved at positionere sig som den gyldne standardbehandling. Vi forventer et Darzalex-salg i 2017 på ca. 1,5 mia. USD (ca. 10 mia. kr.) og royalties til Genmab på ca. 1,25 mia. kr.

Om nogle år ser vi fortsat et topsalg på omkring 10 mia. USD, og deraf royalties til Genmab på ca. 12 mia. kr. Desuden har vi forventning om, at tidlige kliniske studier også indenfor blandt andet lymfekræft vil resultere i positive resultater, da meget tyder på at Darzalex udover en positiv effekt på kræftceller også har en bred stimulerende effekt på immunforsvaret.

2. Zealand Pharma
Zealand Pharma har for nylig fået diabetes type 2 kombinationsbehandlingen Soliqua godkendt i USA, og i løbet af de kommende dage vil en godkendelse også falde i Europa. Vi vurderer, at salget af Soliqua over det kommende års tid vil kunne overraske markedet positivt, da den globale partner Sanofi, sandsynligvis vil sætte alle sejl til for at sælge medikamentet. Dette skyldes, at Sanofis storsælgende basalinsulin Lantus er løbet af patent, og man har et samlet salg på ca. 5 mia. dollar at forsvare. Dette bør resultere i royalties til Zealand Pharma på omkring 100 mio. kr. i 2017. Hertil kommer royalties fra salget af GLP1-medicinen Lyxumia, som ligeledes er ved at blive lanceret i USA. Den helt store årsag til vores positive syn på aktien er dog, at Zealand Pharma i 1. halvår 2017 står foran afrapportering af data fra hele tre fase II programmer, hvor vi forventer positive data fra alle tre. Særligt er vi positive på GLP2-midlet ZP-1848, som udvikles som en behandling mod den debiliterende sygdom korttarmsyndrom. Et konkurrerende GLP2-middel (Gattex) er på markedet, salget stiger med raketfart og sælger nu for næsten 2 mia. kr. årligt. Prækliniske data indikerer, at ZP1848 virker mere effektivt end Gattex.

3. Novo Nordisk
Som den sidste vinderaktie i 2017 vælger vi Novo Nordisk. Vi vurderer, at aktien vil få et stærkt comeback i år, drevet af alt for store kurssmæk i 2016 i forhold til de langsigtede vækstudsigter. Aktien handles netop nu til ca. 15 gange vores forventede indtjening i 2017, hvorved Novo Nordisk værdiansættes til niveauer tilbage fra 2009, hvor finanskrisen toppede og de generelle aktiemarkeder bundede ud.

Vi vurderer, at kursfremgangen vil blive drevet af en godkendelse i 2. halvår af en-gang-ugentlig GLP1-medicinen Semaglutide, samt en fortsat vækst for basalinsulinen Tresiba, som kliniske studier har påvist rummer betydelige fordele over de konkurrerende basalinsuliner.

Så trods pres på det amerikanske marked tror vi, at Novo Nordisk vil kunne udvise fornuftige, men encifrede, vækstrater også i de kommende år.

Tre mulige kurstabere i 2017
Blandt de mulige ringest performende aktier i 2017 har vi udpeget ALK-Abelló, Onxeo og Veloxis Pharmaceuticals.

ALK-Abelló står foran investeringer i USA i forbindelse med, at man har fået de kommercielle rettigheder til porteføljen af immunmodulerende allergi-tabletter retur fra Merck. Desuden forventer vi, at konkurrencen i Europa fra franske Stallergenes vil intensiveres ovenpå et lukrativt 2016, hvor Stallergenes havde store strukturelle problemer. Dette begrænser upside i 2017 for ALK-Abelló aktien.

For Onxeo ser vi stor risiko for at fase III studiet i leverkræft med Livatag vil fejle. Data ventes i 2017, og risikoen for kursfald er derfor betydelig.

For Veloxis’ vedkommende er vi skuffede over salgsudviklingen for Envarsus, og vi ser det ikke som realistisk, at selskabet vil kunne nå sit mål om cash flow balance i 2017. Dermed kan en ny kapitalrejsning vise sig nødvendig, hvilket kan presse aktiekursen.

læs hele udgivelsen her

Peter Aabo, NordicBioInvestor.com

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank