Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Succesfulde Schouw holder fast i konglomeratet

Linda

lørdag 01. oktober 2016 kl. 12:47

I en tid hvor hvert eneste selskab på børsen kæmper for at følge med investorernes krav om fokus på kerneforretning og opsplitning af koncerner med spredte forretninger, holder Schouw & Co fast ved konglomeratet og dets fordele.

Man tager grueligt fejl, hvis man tror, at det århusianske konglomerat Schouw & Co følger med tidens trend og skulle være på vej til en opsplitning på samme måde som NKT og A.P. Møller-Mærsk er de nyeste eksempler på. Schouw & Co bliver dermed et af de sidste tilbageværende konglomerater på børsen, selvom nogle måske vil mene, at Schouw & Co slet ikke er et konglomerat, men mere er at betragte som en børsnoteret kapitalfond.

Det kan der være en pointe i, omend Schouws ejerskab i meget mindre grad er tidsbestemt – i modsætning til kapitalfondenes ofte tidsbestemte ejerskab på 3-7 år. Det giver Schouw længere tid til at optimere virksomheden, og til at time et eventuelt salg. Eksempelvis er det nylige salg af Krampaktieposten afslutningen på ejerskabet af en del af Grene-forretningen, som man købte i slut 80-erne. Den anden del af Grene-forretningen har man netop udvidet betragteligt med købet af næsten dobbelt så store Specma, så her peger meget på et fortsat langvarigt ejerskab.

Direkte adspurgt om Schouw i virkeligheden blot er en børsnoteret kapitalfond svarer VP Business Development, Strategy og IR Kasper Okkels at: ”Den største forskel er netop den principielt ubegrænsede ejertid, som giver Schouw mulighed for at udvikle virksomhederne. Vores organisation er meget lean (9 ansatte), så vi er ikke et konglomerat i helt gængs forstand med en række fællesfunktioner på tværs af virksomhederne. Vores fokus er det finansielle og det ledelsesmæssige, og på det punkt har vi ressourcer til at klare et ben mere, hvis en mulighed skulle byde sig”.

Nyt ben og frisk blod til konglomeratet
Efter salget af de sidste Vestas-aktier ved udgangen af 2013 har Schouw i praksis været gældfri, og investorerne har tålmodigt ventet på, at det store kapitalberedskab blev sat i spil på ny. Hvis den lange ventetid skulle have skabt tvivl om konglomerattanken, blev den sat endegyldigt til vægs tidligere i år, da Schouw købte GPV som et nyt ben til forretningen – iøvrigt det første nye ben siden 2005. De store investeringer i Specma (640 mio. kr) og GPV (400 mio. kr) betyder ikke, at kapitalberedskabet er opbrugt. Ved udgangen af 2. kvartal var den nettorentebærende gæld 0,6 mia. kr, hvilket modsvarer 0,45 x EBITDA.

Der er rigeligt med plads til yderligere opkøb og/eller investeringer, da Schouw selv opgiver 1-2 x EBITDA, som den faktor man er komfortabel med. I 2012 nåede man op omkring 3, og et højt gældsniveau er ikke uvant for Schouw historisk set. Når salget af Kramp forventeligt afsluttes inden nytår, vil Schouw være gældfrit, og hvis et større opkøb ikke ligger lige til, må det forventes at udbyttet igen sættes op.

At Schouw & Co’s konglomerat har gjort det godt er uomtvisteligt. Den bedste målestok er aktiekursen, og ser man på den langsigtede performance har Schouw slået både C20 og Totalindekset.

præsentationen fra den seneste ordinære generalforsamling findes en mere ”sektorrelevant” opgørelse af totalafkastet (dvs. inkl. geninvesteret udbytte) for Schouws aktie i sammenligning med mastodonter som Berkshire Hathaway, A.P. Møller-Mærsk og amerikanske General Electric. På både 1, 5, 10, 20 og 25 års sigt falder den sammenligning ud til Schouws fordel.

I sandhed er det et vidnesbyrd om, at Schouws konglomerattilgang virker – også over lang tid, selvom der til tider er plads til et par fejlskud (f.eks. problembarnet Martin Gruppen). Schouws afkast er 2-cifret over alle 5 måleperioder og på flotte 15,3 % p.a. for den lange 25 årige periode. Særligt de senere år har man virkelig outperformet det øvrige marked, og det kan indikere, at afkastet de næste par år ikke bliver ligeså fremragende, for Schouw har nu selv nået en størrelse, hvor væksten bliver lidt sværere at opnå.

Vort kursmål på 430-450 fra marts måned er nu indfriet. I forventning om en fortsat pæn resultatudvikling i 2017 fra bl.a. Specma og GPV, samtidig med at Schouw bliver gældfrit, hæver vi kursmålet marginalt til 450-480. Kursmålet afspejler, at vi nu ser en begrænset upside til aktien efter den flotte og langvarige stigning de sidste par år. Der skal nu flere og større opkøb til, førend aktien kan løfte sig endnu et niveau.

læs hele udgivelsen her

Steen Albrechtsen

Børskurs på analysetidspunktet: 433                                                 AktieUgebrevets kursmål (6 mdr.): 450-500

A838357bd9d91537421b7311dee2782e73d45964

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Nyt job
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Udløber snart
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank