Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Tryg køber Alka

Steen Albrechtsen

mandag 11. december 2017 kl. 10:16

Tryg tog i starten af ugen et stort og nyt skridt i retning mod opkøbsbaseret resultatvækst, da man vandt kampen om Alka. Kommunikationen peger i retning af udvikling fremfor afvikling af den opkøbte forretning.

På det seneste har vi i vores omtale af Tryg fokuseret på, at forretningen nu er så optimeret, så der skal vækst på toplinjen for at løfte forretningen videre og øge indtjeningen i et marked, hvor der stort set ikke har været noget omsætningsvækst at spore i flere år blandt de store selskaber. Det blev en realitet i denne uge, hvor Tryg købte det fagforeningsejede forsikringsselskab Alka, der på det seneste har været rygtet til salg.

Tryg har været nævnt som en mulig bejler og endte med at løbe med sejren. At der var tale om en kamp er tydelig, da prisen for selskabet er steget gevaldigt i forhold til de første prisindikationer på rygtebasis. Samtidig er kommunikationen (og måske også den grundlæggende idé med opkø-bet) langt fra, hvad man normalt ville forvente, når en markedsleder opkøber det 8. største selskab i et modent marked. Fokus er på fordele og vækst frem for det normale, som vil være omstrukteringer, sammenlægninger og fyringer.

En helt oplagt forklaring er, at det at sælge og købe et fagforeningsejet selskab med en stor medlemsbaseret kundebase naturligvis er lidt prekært for en profitmaksimerende virksomhed som Tryg grundlæggende er. Der skal trædes forsigtigt for ikke at støde nogen.

Opkøbet er gennemsyret af et fokus på, at Alka med et stærkt brand og en meget velindtjenende forretning matcher Tryg. Dermed kan man berettige et rimeligt selvstændigt liv i Tryg-koncernen, samtidig med at de hver især kan lære meget af hinanden. Alka er meget stærke på onlinesalg (som udgør over 30% af omsætningen) og flere andre områder (f.eks. svindelopdagelse), som Tryg forventer at kunne lære meget af, mens Tryg forventer at kunne optimere indkøb/erstatningsdelen betydeligt.

Endelig noterer vi også den fremtrædende rolle som Tryghedsgruppens bonusprogram har fået. Det er tydeligt, at Tryg i større og større grad sø-ger at høste gevinsterne ved Tryghedsgruppens bonusprogram, der de seneste år har returneret 8% i bonus til forsikringstagerne. På den måde bliver Tryg en hybrid, der både kan profitmaksimere overfor ejerne, samtidig med at man bruger medlemsbonussen som en konkurrencefordel.

Tryg betaler 8,2 mia. kr. for Alka, hvorfra der dog skal fratrækkes en pengekasse på 2,5 mia. kr., som ikke har betydning for driften. Prisen for selve forretningen lander derefter på 5,7 mia. kr., hvilket målt på P/E i store træk svarer til Trygs egen værdiansættelse omkring P/E 18-19 for de kommende år. En værdiansættelse der i øvrigt ligger helt i top i både nordisk og europæisk sammenhæng.

Med andre ord betaler Tryg altså en ganske høj pris for Alka. Prisen kan dog fra et aktionærsynspunkt berettiges, hvis opkøbet lever op til forventningerne, som i store træk går på en fordobling af det forsikringstekniske resultat, der ligger omkring 325 mio. kr. de seneste 12 måneder. Gevinsten fra opkøbet ligger dermed i de forbedringer, der kan opnåes over de kommende år.

Til trods for at Tryg har udstedt 10% nye aktier til kurs 147 for at finansiere købet, forventes det, at opkøbet fra 2019 vil begynde at have en positiv effekt på indtjeningen per aktie (EPS). Heri er der altså taget højde for, at de eksisterende Tryg-aktionærer er nødt til at afgive en andel af Trygs nuværende indtjening til de nye aktionærer, mod at få Alka ind i forretningen. Fra 2021 hvor opkøbet er fuldt integreret og konsumeret forventes der en høj positiv encifret effekt på EPS.

Det kan synes lidt ejendommeligt, at Tryg med den ene hånd udsteder nye aktier for 4 mia. kr. for at finansiere opkøbet, men samtidig med den anden hånd fastholder udmeldingen om at udbetale et ekstraordinært udbytte på 1 mia. kr. i foråret 2018. Det er efter vores vurdering et forsøg på at fastholde en troværdig, forudsigelig og konsistent udbyttepolitik, som investorerne tør at købe sig ind i.

Vi hæver vort kursmål en anelse fra 130-150 til 140 til 160, som en konsekvens af den solide interesse for emissionen på kurs 147 og i den potentielle indtjeningsfremgang over de kommende år. Der udestår fortsat en myndighedsgodkendelse af opkøbet, men qua Alka’s relativt lille markedsandel på 4-6% forventer vi ikke, at det vil give problemer, trods Trygs egen store størrelse. Købet forventes afsluttet i 1. halvår 2018.

Børskurs på analysetidspunktet: 146,00

AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 130-150

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank