Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Uggla: Mærsk skal i gang med nyt forretningsben

Linda

lørdag 25. februar 2017 kl. 19:09

Mærsk må på jagt efter en helt ny forretningssucces i klasse med APM Terminals eller Maersk Oil, understreger ejerrepræsentant Ane Uggla i en tale til koncernens chefer.

Hun vil i øvrigt gøre det private investeringsselskab A.P. Møller Holding til omdrejningspunkt i et stort forretningsimperium, fremgår det af et skriftligt referat af talen.

”Hvordan skaber vi den næste APM Terminals eller Maersk Oil over de næste 10 til 20 år?”
Med det spørgsmål udfordrer Ane Uggla ledelsen i A.P. Møller-Mærsk. På en intern konference for cheferne i A.P. Møller-Mærsks transport- og logistikdivision har hun netop efterlyst initiativer, der giver ny vækst og indtjening i et omfang, der kan måle sig med gruppens investering i olieforretningen i 1962, satsningen på containertrafik i 1973 og udviklingen af APM Terminals, der på 20 år har udviklet sig til en 10 milliarder dollar-forretning.

Udfordringen har vægt, for Ane Uggla er i dag den mest fremtrædende repræsentant for den fond og den familie, der kontrollerer A.P. Møller-Mærsk. Eksemplerne giver måske et fingerpeg om den retning den eller de nye satsninger kan tage. Alle tre initiativer har Mærsk udviklet organisk, containertrafikken og APM Terminals kan endda ses som overbygninger på allerede eksisterende forretninger.

Med nomineringen af IT-eksperten Jim Hagemann Snabe som ny formand for koncernen kan man må-ske også gætte på, at nye initiativer kan føre Mærsk meget længere ind i den digitale verden.

I sin tale uddyber hun fondens og familiens ambitiøse tanker om at fremme vækst- og iværksætterkultur. Tankerne ligger blandt andet bag den store opsplitning af A.P. Møller-Mærsk, som blev sat i gang med fremlæggelsen af en ny strategi i september.

”Forandringer er nødvendige for at forblive relevant,” understregede afdøde Mærsk McKinney Møllers datter, der med sin tale understreger den rolle, hun har valgt i gruppen: Hun vil forsvare værdierne og med overordnede udfordringer til ledelsen sikre den fremtidige vækst, men med behørig respekt for fortidens succes’er.

Der skal dels udvikles nye forretninger i de eksisterende porteføljeselskaber. De omfatter i dag Danske Bank og A.P. Møller-Mærsk, som efter al sandsynlighed snart splittes op i flere enheder med en integreret Transport- og Logistikvirksomhed, som den fortsættende virksomhed, mens de olierelaterede virksomheder vil blive solgt fra eller børsnoteret selvstændigt. Men der skal også gerne udvikles helt nye forretninger i investeringsselskabet A.P. Møller Holding.

Holding det nye magtcentrum
Ane Uggla og hendes søn Robert Uggla styrer i dag A.P. Møller Holding direkte, som henholdsvis bestyrelsesformand og administrerende direktør. Det ikke-børsnoterede holdingselskab er ejet af A.P. Møller-fonden og har stemmemajoriteten i A. P. Møller-Mærsk samt 20 procent af Danske Bank. Netop dette private selskab skal blive en vigtigere faktor i udbygningen af fondenes og familiens imperium.

”Vi redefinerer gruppen med etableringen af A.P. Møller Holding som ”moderselskab” for Mærskaktiviteterne,” forklarer Ane Uggla på konferencen. ”Vi vil, som vigtige ejere, tilstræbe at eje en levedygtig gruppe af selskaber i mindst 100 år endnu, og på at få en meningsfuld og positiv virkning her i Danmark så vel som globalt.”

Holdingselskabet skal sikre den langsigtede overlevelsesevne for Mærsk-aktiviteterne og Danske Bank. Ane Uggla lægger igen, ligesom i en kommentar fra september til A.P. Møller-Mærsks nye strategi vægt på, at A.P. Møller Holding fortsat vil have interesser i de aktiviteter, der nu skal splittes ud fra A.P Møller-Mærsk.

”Fremadrettet har A.P. Møller Holding til hensigt at eje – delvist eller som en majoritetsaktionær – adskillige af de Mærsk-relaterede aktiviteter direkte. Det vil ikke ske fra dag til dag men gennem de næste få år, baseret på en proces, som besluttes af bestyrelsen for A.P. Møller-Mærsk,” siger Ane Uggla. Dermed understreger hun også, at A.P. Møller Holding, der har en ganske lille organisation, foreløbig skal udøve sin magt i nært samarbejde med den store bestyrelse i A.P. Møller-Mærsk.

Risikospredning løftes op i Holding
Overordnet tegner hun et billede af et A.P. Møller Holding, der efterhånden vil eje andele i stadig flere selskaber. Der opridses et billede af et holdingselskab, der dels vil have interesser i virksomheder, der er splittet ud fra A.P Møller-Mærsk, og dels i selskaber uden for den nuværende Mærsk-sfære, virksomheder som holdingselskabet på egen hånd vil investere i.

”Vi vil sikre, at vi holder en diversificeret og finansielt robust portefølje – for at kunne modstå uventede negative udviklinger. Og endelig vil vi fortsat bygge ny forretninger – i vore porteføljeselskaber så vel som separat i A.P. Møller Holding,” understreger Ane Uggla.

Fondenes risikospredning, der hidtil er sket gennem det børsnoterede konglomerat, skal fremover ske gennem det privatejede holdingselskab. Dermed følger A.P. Møller-fonden et eksempel, der i de seneste år er sat af andre rige fonde og familier, for eksempel Lego-ejerne i familien Kirk Kristiansen, der investerer gennem investeringsselskabet Kirkbi, Novo Nordisk-fonden, der investerer gennem Novo A/S og Lundbeckfonden, der investerer gennem Lundbeck Invest.

Skal man tro Ane Ugglas tale sker forandringerne netop i den ånd, som koncernens grundlægger A.P. Møller og hans søn Mærsk McKinney Møller har drevet virksomheden i.

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

Læs tidligere analyser af APM her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank