Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Vestas indrømmer prispres

Steen Albrechtsen

mandag 04. december 2017 kl. 8:42

Det tog noget tid, men Vestas indrømmer nu et voldsomt prispres. At dømme ud fra aktiemarkedets reaktion vil det påvirke indtjeningen voldsomt i de kommende år, indtil støtte ikke længere er påkrævet.

Prispresset er en konsekvens af, at flere og flere lande går over til deciderede auktionssystemer fremfor en fast ordning med en statsstøttet afregningspris. Der er således set prisfald på op imod 50% over det seneste år.

Det store spørgsmål er, hvor hårdt der vil blive kæmpet om ordrerne fremadrettet. De hurtigt faldende auktionspriser betyder også, at punktet hvor vindenergi vil være mere eller mindre støttefri nærmer sig, og derfra vil det være oplagt at forvente, at priskonkurrencen aftager noget. Det er også interessant at notere, at ikke blot Vestas, men også konkurrenterne, rapporterer om en stærk ordreindgang målt på volumen.

GE har i forbindelse med sin nylige omstrukturering hævet deres EBIT-target for vindmølledivisionen til over 8%, mens Siemens-Gamesa guider en EBIT-margin på 7-8% (excl. særlige poster) i 2018 under en forudsætning om et lavt 2-cifret procentuelt fald i priserne.

Vestas stræber stadig efter en brancheførende EBIT-margin og er i øjeblikket den eneste aktør, som leverer en pæn 2-cifret margin (12-13% forventet for 2017). Med udmeldingerne fra GE og Siemens-Gamesa er det bestemt muligt at forvente, at Vestas qua sin globale og teknologiske førerposition vil kunne opretholde en lav 2-cifret margin.

Udskilningsløb igang?

Nedjusteringen af konsensusestimaterne for EPS har efter 3. kvartalsregnskabet været voldsom, mens omsætningsestimaterne for Vestas for 2019 kun er nedjusteret med små 2% det sidste halve år. For eksempelvis Nordex, Siemens-Gamesa og Suzlon er de nedjusteret med op imod 20%.

Med prispresset in mente må det betyde, at analytikerne forventer, at Vestas kan øge sin volumen. Det kan opfattes som en indikation af, at analytikerne fortsat ser Vestas som en vinder i det kommende udskilningsløb. Og i det lys er det nærliggende at betragte det store kursfald som en overreaktion i et langsigtet perspektiv.

Forudsætter man, at Vestas fortsat skulle handle til en P/E-multipel på 18 som for 6 måneder siden, betyder det implicit, at markedet indpriser et indtjeningsfald på yderligere 1/3. EBIT-estimaterne for 2018 og 2019 ligger aktuelt på 11,6-11,8%, og i grove træk er der altså rum for yderligere et fald i EBIT-margin til ned under 8.

Vi sænker vort kursmål betydeligt til 450-500, som en naturlig konsekvens af de forværrede udsigter, og anerkender samtidig den betydelige usikkerhed og mindre tilllidsknæk, der er opstået på kort sigt hos investorerne og analytikerne.

Det nye kursmål afspejler en forventning om, at Vestas’ status har lidt et knæk. Vi venter derfor ikke, at aktien kan nå en P/E på 18 indenfor de næste 9-12 måneder, men anser også en P/E på 12 for lavt givet industriens udsigter og Vestas’ globale førerposition.

I stedet lander vi midt imellem med en P/E på 15, og baseret på de nuværende EPS-estimater for 2018 (32,55) og 2019 (34,54) modsvarer det et indikativt kursmål på 488 til 518. I forventning om at der stadig kan komme små estimatjusteringer (især på omsætningssiden) lander vi derfor i intervallet 450-500 med vort kursmål.

I forhold til dagens kurs repræsenterer det en ganske flot upside, men vi udelukker bestemt ikke, at Vestas ikke har fundet bunden endnu. Der er p.t. kun én shortposition annonceret i Finanstilsynets database, og vi har derfor ikke nogen ”Pandora-case” endnu, med et stort og vedvarende pres fra shortsiden. Vestas er dog så stor og global en forretning, at eventuelle shortfonde de næste mange kvartaler vil kunne finde negative nyheder og blæse op, hvis de for alvor beslutter sig for at belejre Vestas.

På helt kort sigt øges usikkerheden for Vestasaktien af skattereformen i USA, som vi ikke helt ved, hvor lander. De seneste indikationer går på, at selve PTC-nedtrapningen er aflyst, men at der i senatets forslag er et element, som alligevel vil kunne påvirke de store investorers mulighed for at opnå skatterabatten.

Steen Albrechtsen og/eller dennes nærtstående ejer aktier i Vestas.

Børskurs på analysetidspunktet: 382,00

AktieUgebrevets kursmål (9-12 mdr): 450-500

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank