Formue

Langers Skarpe: Vi står foran årets vigtigste test

Morten W. Langer

søndag 03. oktober 2021 kl. 10:09

For otte dage siden var vores budskab, at de aktuelle kursstigninger på aktiemarkederne var uden sammenhæng med de fundamentale forhold, og at markedet ville komme tilbage til ”virkeligheden.” Det har i den grad vist sig at være rigtigt, og vi har set årets mest intensive kursfald på aktiemarkederne.
Det styrende europæiske index, tyske DAX indeks, testede fredag det vigtige 200 dages glidende gennemsnit for første gang i ti måneder. Første test var en moderat, men ikke overbevisende afvisning. Men markederne holdt altså stand i første omgang.
Den kommende handelsuge bliver derfor en gyser af rang. De negative fundamentale drivkræfter ligger fortsat på lur overalt, og der er masser af potentielle kurstriggere for yderligere et markant kursfald.
Vi starter med at se på det tekniske billede:
Vi er ved at være der, hvor især de professionelle investorer vil anvende kursstigninger til at reducere deres aktieeksponeringer. Den negative stemning har nu bidt sig fast, og alle har fået den undskyldning for at sælge ud, som man har ventet på.
Mange vil se det som rettidig omhu at hjemtage gevinster efter flere gode aktieår i streg, Alene ud fra en teknisk vinkel er det vanskeligt at se, at vi kan få meget mere end en positiv korrektion op de næste uger.
For DAX Future vil vi holde øje med først 15.400 og dernæst 15.600. Vi anser disse pejlemærker som best case i den aktuelle situation, og der vil med stor sikkerhed komme et stort sælgerpres, hvis markedet når helt derop. Fredag aften lukkede den tyske aktiefuture i 15.250, så der er fortsat noget rum opad, når man kigger på de nære tekniske modstande.
De fundamentale drivkræfter nedad er fortsat domineret af stigende obligationsrenter, inflationsforventningerne og udsigten til stigende korte centralbankrenter:
1) Obligationsrenterne står nu foran en ti-årig trendvending, hvis renten får et lille nøk mere opad. Så den skal vi holde skarpt øje med.
2) Det vil i høj grad afhænge af inflationen, hvor billedet lige nu er mudret. De underliggende priser udvikler sig meget blandet med vigende kobberpriser, tørlastraterne er fortsat i en lodret stigning, containerraterne (vigtige for Mærsk) er vigende for første gang i mange måneder, fødevarepriserne er fortsat stigende, og det er energipriserne også.
På den anden side viser de seneste indikatorer for erhvervstilliden, at væksten i erhvervslivet bremser op, ikke mindst på grund af flaskehalse, stigende råvarepriser og mangel på arbejdskraft.
I USA lyder forventningen nu på kun én procent i vækst i dette kvartal. Holder dette billede stik, kan der gå meget længere tid, før centralbankerne sætter renten op. Den vigende tro på snarlige forhøjelser i den korte rente ses i rentefald på de korte amerikanske 2- og 3-årige obligationer. Med vigende vækst taler meget også for, at inflationsproblemet er forbigående, men det er ikke bevist endnu.
Vores bundlinje er, at markedet fortsat vil fokusere på inflationsproblemet, vigende vækst og centralbankstramninger, som er en grim cocktail. Men billedet kan altså vende meget hurtigt. Samtidig peger det tekniske billede også fortsat nedad.
Holder det vigtige 200 dages glidende gennemsnit for DAX Future, kunne vi godt finde på at skrue lidt op for aktieandelen i Økonomisk Ugebrevs portefølje, som kun er godt 50 procent investeret. Vi har altså masser af tørt krudt.
Indkøbene vil ske i nogle af de sektorer, som begunstiges af stigende obligationsrenter og stigende oliepriser, samt nogle specialcases, som efter vores vurdering er blevet billige. Læs mere herom i lørdagens udgave af Økonomisk Ugebrev Formue.
Ugens danske vindere og tabere: De fleste vindere var meget oplagte i forhold til markedsudviklingen. Bankerne blev generelt løftet af stigende obligationsrenter, og shippingaktierne, især Torm og DS Norden blev hjulpet af stigende energipriser, herunder oliepriser.
Der var også en stribe andre specialcases, som gik flot frem. Aquaporin blev løftet af nye købere på banen, som muligvis har set tekniske købssignaler. Alm. Brand fik et skub opad efter meldingen om, at forsikringskoncernen har solgt sin pensionsforretning.
I bunden af ranglisten finder vi bl.a. Green Hydrogen, som kom med en kæmpe nedjustering, blot fire måneder efter børsnoteringen og halvanden måned efter seneste regnskab, som var uden advarselssignaler. Tilliden til selskabet har uden tvivl lidt et knæk, også selvom det oplyses, at der blot er tale om udskudte leveringer ind i 2022.
Endelig fik de dyreste farmaaktier hug. Bl.a. faldt Ambu 15 procent. De stigende obligationsrenter vil lægge et vedvarende pres på farmaaktierne med de højeste Price/Earning-værdier.
Morten W.

 

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Heimstaden residential real estate company – Are you our new Head of Valuation?
Vil du være med til at styrke forbrugerbeskyttelsen?
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Controller til økonomistyring og administration af grønne puljer
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Fjernvarmens analysecenter, Grøn Energi, søger to konsulenter til analyser af grøn omstilling
Konsulenter og Managers til EY’s Financial Accounting Advisory Services-afdeling
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
Analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
To Controllere til Nature Energy
Ambitiøs medarbejder til Vejdirektoratets budgetenhed
Dansk Energi søger økonom til at arbejde med den grønne omstilling
Head of Group Finance til DLF Seeds A/S
Økonom til tilsynet med SIFI-banker
Finanstilsynet søger Økonom til Økonomisk Sekretariat I Finanstilsynet
Bygningsstyrelsen søger økonom med IT-flair og interesse for at arbejde med økonomistyring i en kompleks økonomistruktur
Vi søger yderligere en produktionsmedarbejder til hovedkontoret i Ringkjøbing Landbobank
Finanstilsynet søger vicekontorchef til tilsyn med banker
Forsyningstilsynet søger stærke økonomer til udviklingen af ny økonomisk regulering af energivirksomheder
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Herning
Økonom til regulering til fordel for den grønne omstilling
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Nordjyske Bank søger en erfaren privatrådgiver til Sæby

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Hent den populære e-bog Tjen en million på aktier

Tilmeld dig vores nyhedsbrev med daglige nyheder og få e-bogen helt gratis. 

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik..

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]