Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Storinvestorer kræver skattetransparens: Det starter på Chr. Hansens GF den 25/11

Joachim Kattrup

fredag 30. oktober 2020 kl. 11:45

Aktionærer i Chr. Hansen skal på årets generalforsamling 25. november tage stilling til om selskabet skal arbejde for offentliggørelse af land-for-land skatterapportering. AkademikerPension og LD Fonde har sammen stillet forslaget, som er det første af sin art i dansk sammenhæng. Forslaget forventes også at blive præsenteret på flere andre danske virksomheders generalforsamlinger.  Flere storinvestorer, Økonomisk Ugebrev har talt med, indikerer at ville stemme for forslaget.

AkademikerPension og LD Fonde stiller aktionærforslag på Chr. Hansens generalforsamling d. 25. november om at overveje offentliggørelse af land-for-land skatterapportering. Forslaget, som bestyrelsen i Chr.Hansen bakker op, dikterer, at ledelsen skal undersøge muligheden for at rapportere offentligligt om skatteforhold i de lande, selskabet er aktive i.

Det er dermed i første omgang ikke tale om et konkret krav til Chr. Hansen. Men forslaget sender et kraftigt signal til både Chr. Hansen og det øvrige danske erhvervsliv om, at tiden hvor skatteoplysninger hemmeligholdes er ved at være forbi.

 

Vi fornemmer samtidig, at der måske er lidt af et kollektivt handlingsproblem her. På den baggrund har vi besluttet kun at bede selskabet om at analysere problemstillingen

 

 

”Vi ved fra vores dialog med flere selskaber, at de er bekymrede for at det kan skade deres konkurrenceposition, men vi tror egentlig den bekymring er lidt overgjort. Det er jo trods alt ret aggregerede tal, som fx Ørsted ligger frem. Vi fornemmer samtidig, at der måske er lidt af et kollektivt handlingsproblem her. På den baggrund har vi besluttet kun at bede selskabet om at analysere problemstillingen, og vi håber selvfølgelig at analysen viser, at man godt kan offentliggøre disse skatteoplysninger,” siger CIO Anders Schelde fra AkademikerPension.

Land-for-land rapportering er et følsomt emne

Offentlige land-for-land skatterapporteringer er et følsomt emne. Kun få danske virksomheder viser åbent frem hvad de betaler i skat i de lande, hvor de er aktive. De 100 største danske virksomheder har i de senere år har løftet oplysningskvaliteten. Men det er kun seks virksomheder, der offentligt rapporterer land-for-land skatteoplysninger, viser Økonomisk Ugebrevs Tax Governance Rating.

”Det er mig bekendt første gang i dansk sammenhæng, at vi nu ser et dedikeret forslag fra en aktionær om land-for-land skatterapportering. Jeg vurderer, at det kan sætte gang i flere lignende forslag på andre selskabers generalforsamlinger også. Der har gennem længere tid været et stadig stigende fokus på ansvarlig skat, bl.a. med GRI´s nye skattestandarder og EU´s initiativer. Så det er måske ikke helt overraskende, men ikke desto mindre kan det godt ses som en ny udvikling i forhold til aktionærernes ønske om større transparens på skatteområdet,” vurderer tidligere Koncernskattechef i Novo Nordisk og nu Senior Advisor Ole Bendixen fra BENDIXEN Tax Governance.

Ifølge Anders Schelde er det ikke sidste gang, at forslaget om land-for-land skatterapportering fremstilles i danske selskaber.

”Ja, det overvejer vi bestemt, da vi jo som nævnt mener, at der er et element af kollektiv handlingslammelse her. Det er vigtigt for mig at sige, at vi på ingen måde mistænker Chr. Hansen eller nogen andre danske selskaber for at snyde med skatten. Tværtimod mener vi, at netop sådanne ansvarlige selskaber med orden i skatten har en klar interesse i at gå foran her, så der kommer øget pres for mere transparens på de selskaber som måske er lidt for friske på denne front,” siger Anders Schelde

Andre investorer vil stemme ja

Flere andre store danske aktionærer oplyser til Økonomisk Ugebrev, at de er positivt indstillet på at stemme for forslag.

”Vi stemmer på alle generalforsamlinger, herunder forslag vedr. skat. Vi har ingen planer om selv at stille forslag om land-for-land rapportering på generalforsamlinger, men vi vil støtte op om forslag, hvis de dukker op, siger Head of ESG hos Pensam, Mikael Bek.

Lignende udtrykker PBU´s administrerende direktør Sune Schackenfeldt. ”PBU er klart for land-for-land rapportering og har som et af de eneste danske pensionsselskaber offentligt haft denne position siden juni 2017. PBU vil stemme for forslag om offentlig land-for-land rapportering på danske og udenlandske virksomheders generalforsamlinger, hvis ordlyden af pågældende forslag er konsistent. Så vi støtter fuldt ud op om dagsordenen,” siger Sune Schackenfeldt.

Også P+ Pensions administrerende direktør Søren Kolbye Sørensen bakker op: ”P+ bakker op om land-for-land skatterapportering. Hvis der bliver fremstillet forslag om land-til-land skatterapportering, vil vi med stor sandsynlighed støtte et sådant forslag.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank