Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Store private pengetanke har overhalet ATP

Morten Sørensen

torsdag 26. maj 2022 kl. 8:00

De store private pengetanke er vokset dramatisk i det seneste år. To af dem, Novo Holdings og Kirkbi, kan nu måle sig med pensionsgiganten ATP i størrelse af investeringsporteføljen. De er ved at blive en helt afgørende magtfaktor på det danske kapitalmarked, og de kan som leverandører af ny kapital nu konkurrere med både aktiemarked, pensionsfonde og kapitalfonde, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Danmarks tre største private pengetanke har leveret et kolossalt resultat: Værdien af Novo Holdings, Kirkbis og A.P. Møller Holdings samlede porteføljer er sidste år steget 430 mia. kr. til 1336 mia. kr. Hvis man yderligere lægger værdien af porteføljerne i William Demant Invest, Lundbeckfonden Invest og Augustinus Fabrikker til, så er de private pengetankes samlede portefølje i 2021 vokset 462 mia. kr. til 1525 mia. kr.

Til sammenligning var markedsværdien af investeringsporteføljen i den store brede pensionsfond ATP ved udgangen af sidste år vokset 24 mia. kr. til 414 mia. kr., mens den samlede balance var på 1091 mia. kr.

Novo Holdings overgår nu – og Kirkbi kan matche – ATP på værdien af investeringsporteføljerne (om end ikke på de officielle balancer, hvor de to store private pengetanke har indregnet aktierne i henholdsvis Novo Nordisk og Lego med meget lave værdier).

Stærkt stigende betydning
De private pengetanke er investeringsselskaber, som rige fonde og familier har sat til at forvalte deres investeringer – hyppigt kaldet Family Offices.

Når de danske pengetanke råder over så store investeringsporteføljer, så er det simpelthen fordi, nogle af verdens største fonde investerer gennem pengetankene. Novo Nordisk Fonden, der ejer Novo Holdings, er således formentlig verdens største private almennyttige fond og større end for eksempel Bill & Melinda Gates Foundation eller Stichting Ingka Foundation, der er stiftet af Ikea-grundlæggeren Ingvar Kamprad.

De danske pengetankes størrelse giver dem efterhånden en meget stor indflydelse, både som ejere af en væsentlig del af landets vigtigste og mest værdifulde virksomheder og i stigende grad som leverandører af kapital til nye initiativer i dansk erhvervsliv.

Det er karakteristisk, at ejerfamilierne Topholm og Westermann bag den fremstormende ikke-børsnoterede danske høreapparatvirksomhed WS Audiology (se særskilt artikel) i foråret har erklæret, at de hellere vil have ”større, langsigtede danske investorer” ind som medejere, end de vil sigte mod børsnotering, når kapitalfonden EQT på et tidspunkt trækker sig ud af selskabet.

Pengetankene er i de seneste år blevet så stærke, at de nu generelt er blevet interessante alternativer til kapitalfonde og børsnoteringer, som familieejere ofte frygter vil udsætte virksomheden for mere kortsigtede ejere og for børsmarkedets omskiftelighed. De store private pengetanke ventes desuden – på baggrund af deres lange investeringshorisont – at ville betale mindst lige så meget for virksomheder, som kapitalfondene vil.

Der er da også i de seneste år set en stærkt stigende opkøbsaktivitet i de private pengetanke. Novo Holdings og hele Novo-gruppen markerede sig som de største opkøbere i dansk erhvervsliv. A.P. Møller Holding indgik i løbet af 2021 aftaler om opkøb for 38 mia. kr., mens Kirkbi øgede sin satsning i servicesektoren ved også at købe sig ind i Euro Cater, der leverer fødevareservices.

Demonstrativt pæne strategier
Den almennyttige tilgang til investeringer, som præger mange af pengetankenes investeringspolitik, har i de seneste år skabt en vis trængsel om de grønne, bæredygtige og specielt ansvarlige investeringer. Novo Holdings har i 2021 vedtaget en ny mission: ”We aspire to be a leading global responsible investor delivering attractive long-term returns and positive societal impact.”

Og det statement vil stort set alle pengetankene kunne skrive under på, om end der er forskel på hvor globalt, de investerer. Deres strategier ser demonstrativt pæne ud.

Det interessante er, hvordan de i praksis fører de smukke tanker ud i livet. Novo Holdings understreger for eksempel, at selskabet koncentrerer sine investeringer om cutting edge biological research. Den kan både anvendes til at skabe nye medicinske behandlinger og til at fremme den grønne transformation af industri og landbrug.

Kirkbi med CEO Søren Thorup Sørensen fokuserer på fire temaer, nemlig Energy Transition, Circular Plastics, Land Sustainability og Building Billund. Kirkbi har for eksempel øget sin bæredygtige energikapacitet til 404 MW fra 392 MW i 2020, men har dog også sammen med William Demant Invest solgt ud af havvindparken Borkum Riffgrund.

Hos William Demant Invest forklarer CEO Niels Jacobsen salget med, at der nu er skabt mere klarhed om, hvordan selskabet skal investere grønt: Det bæredygtige skal integreres i alle porteføljevirksomheder og ikke sikres gennem særlige investeringer i vedvarende energi. William Demant er nu – som vist en del andre – på jagt efter ”innovationsdrevne virksomheder i nichemarkeder med en vækst- og globaliseringsrejse foran sig.”

Hos Augustinus forsøger CEO Claus Gregersen at finde vækstvirksomheder, der kan blive fremtidens danske ikon-virksomheder på den internationale scene, men foretager også – især sammen med kapitalfonden Axcel – impact-investeringer med fokus på social og klimamæssig bæredygtighed.

A.P. Møller Holdings investeringsstrategi er forankret i de makrotemaer, der ventes at blive vigtige i de kommende årtier. Der er for eksempel den demografiske tendens til, at der vil blive flere ældre, og at efterspørgslen efter sundhedsydelser derfor vil stige, mens personaleressourcerne bliver pressede. Det er baggrunden for opkøbet af diagnosevirksomheden Unilabs, der skal understøtte automatiseringen af sektoren. Med det opkøb er A.P. Møller Holding med CEO Robert Uggla ved at have konsolideret sit fodfæste indenfor temaer som sundhed, vedvarende energi og genanvendelse – især af plasticemballage.

Pengetankenes snævre inderkreds
Gennemgangen af investeringsstrategierne i de forskellige pengetanke giver således også indtryk af, at de er præget af en vis genanvendelse af idéer. Det er måske ikke så overraskende, idet der er livlig trafik på topleder- og bestyrelsesplan mellem disse store pengetanke og deres vigtigste selskaber.

Maj Invest-chef Jeppe Christiansen er bestyrelsesmedlem i både Kirkbi og Novo Holdings, Jan Thorsgaard Nielsen er Chief Investment Officer i A.P. Møller Holding og medlem af bestyrelsen for Lego, Henrik Poulsen er senior advisor for A.P. Møller Holding og bestyrelsesmedlem i Novo Holdings. Niels Jacobsen, der er CEO i William Demant Invest, har tidligere været bestyrelsesmedlem i både Kirkbi og A.P. Møller-Mærsk.

Selv om et netværk af professionelle knytter kontakterne mellem de store pengetanke og deres vigtigste virksomheder, så har 2021 og 2022 også demonstreret, at de oprindelige stifteres familier stadig har stor indflydelse i nogle af disse pengetanke og deres imperier.

A.P. Møller Holdings CEO Robert Uggla – A.P. Møllers oldebarn – har netop overtaget posten som bestyrelsesformand i det centrale selskab A.P. Møller-Mærsk fra outsideren Jim Hagemann Snabe, og Kirkbi har meddelt, at Thomas Kirk Kristiansen i 2023 skal overtage formandsposten fra sin far, Kjeld Kirk Kristiansen.

Pengetankenes markante værditilvækst i 2021 skyldes naturligvis især, at nogle af deres vigtigste virksomheder som Novo Nordisk, A.P. Møller-Mærsk og Danske Bank har præsteret stærkt stigende aktiekurser, og i det unoterede Lego ligger en stærk resultatfremgang bag den skønnede stigende værdi af investeringsporteføljen.

I 2022 kan den udvikling vende, men overordnet set er disse store pengetanke blevet stadig større gennem adskilige år. Og den inderkreds, der driver dem, har fået stadig større magt.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank