Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Frigivelse af ATP-opsparing kan koste to års arbejde

Carsten Vitoft

tirsdag 09. maj 2023 kl. 11:40

Centrale aktører gambler nu med ATP’s overlevelse

Selve konstruktionen bag ATP er under heftigt angreb fra både eksperter og dele af Folketinget. Men beregninger fra to af landets førende pensionseksperter viser, at det kan blive særdeles dyrt at frigive danskernes pensionsopsparing i ATP, som det bl.a. foreslås.

Mens kritikken raser om afkast, risiko og fremtid for ATP, melder to nye eksperter sig i debatten. Professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet og direktør og stifter af Pengeministeriet Karsten Engmann har hver især regnet på de økonomiske konsekvenser ved at give ATP’s pensionsformue fri, så danskerne kan trække deres kapital ud og over i andre pensionsselskaber.

Denne model er foreslået fra flere sider af Folketinget. Men den kan blive dyr, viser beregningerne. Forestiller man sig, at pensionsopsparingen gives helt fri – altså så både formuerne i ATP og arbejdsmarkedspensionerne kan placeres frit – skal alle danskerne arbejde 1,75 år længere, inden de kan gå på pension. Det svarer til 20 måneder mere på arbejdsmarkedet.

Omkostninger er det væsentlige
Omvendt kan forslaget forstås på den måde, at hvis pensionsbranchen havde samme lave omkostninger som ATP, kunne danskerne komme 1,75 år tidligere på pension. Derfor har Carsten Tanggaard også svært ved at forstå hele debattens udgangspunkt.

”Det undrer mig, at det her er blevet en diskussion om afkast. For der er jo absolut ingen grund til at tro, at ATP gør det hverken værre eller bedre end andre pensionsselskaber på afkastet, eller at de vil gøre det i fremtiden. Derfor mener jeg, at det væsentlige må være at se på omkostninger frem for afkast. Omkostninger er noget, du betaler med hundrede procent sikkerhed i fremtiden, mens afkastet er usikkert. Den aktuelle debat om ATP’s fremtid virker meget uigennemtænkt”, siger han. Carsten Tanggaard er tidligere formand for Penge & Pensionspanelet under Finanstilsynet, som har påvist, at omkostninger kan blive så høje, at det koster mange år ekstra på arbejdsmarkedet, hvis man sparer op til pension et dyrt sted. Regnestykket konkluderede, at forskellen kunne koste tre år ekstra på arbejdsmarkedet.

I det tidligere beregningsarbejde deltog også Finans Danmark, Forsikring & Pension og Forbrugerrådet Tænk sammen med to universitetsprofessorer. Hvis forudsætningen er ændrede omkostninger (ÅOP) fra 0,37 pct., som det i dag koster i ATP, til i stedet 1 pct., som i de dyreste kommercielle selskaber (Danica og PFA), vil det koste 20 måneder mere på arbejdsmarkedet for den enkelte.

Det er så også i yderste konsekvens, hvor hele pensionen, og ikke bare den i ATP, gives fri. Men det er heller ikke helt billigt, hvis man blot ser på at frigive ATP-midlerne, som var forslaget fra bl.a. Dansk Folkeparti.

Danskerne betaler 284 kr. om måneden til ATP. Med dette udgangspunkt, og igen en forskel i omkostningerne på henholdsvis 1,0 og 0,37 pct., lyder regnestykket således, ifølge Karsten Engman:

”Så vil den billige opsparing i ATP blive til en samlet formue på 318.000 kr. set over 30 år. Heraf vil godt 100.000 kr. komme fra indbetalinger, mens resten er afkast. I den dyre løsning vil formuen kun vokse til godt 279.000 kr. Det vil sige, at der er et ekstra afkast på 39.000 kr. i ATP’s favør. Det er ikke nyt, at omkostninger betyder langt mere end afkast, når man sparer op til pension, og mange er i den vildfarelse, at det giver et højere afkast, hvis man betaler mere i omkostninger til dyre investeringsfolk. Det er lige omvendt. ”

Fortsat opbakning
I disse år bliver det endda dyrere og dyrere at spare op til pension, både i de kommercielle selskaber og hos arbejdsmarkedets selskaber. Det skyldes, at de investerer mindre og mindre i billige obligationer og mere og mere i dyre alternativer. Derfor er der også arbejdsmarkedskasser, som gerne vil af med ATP – og lade pengene tilflyde deres egne pensionskasser, vurderer eksperter.

Arbejdsmarkedets partner, altså fagforeningerne og arbejdsgiverorganisationer, som er dem, der i dag bestemmer i ATP’s bestyrelse, ser dog helt anderledes på dette. I mæglingsskitsen fra årets overenskomster valgte de at forhøje bidraget til ATP for første gang i seks år. Det er kun set et par gange de sidste 20 år.

Det tolkes derhen, at fagforeningerne fortsat bakker fuldt ud op om ATP, trods den seneste tids kritik.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank