Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

ATP har ringere afkast på alternativer end sektoren

Carsten Vitoft

torsdag 10. november 2022 kl. 7:00

ATP har ringere afkast på alternativer end sektoren

Selskabet ligger langt efter resten af pensionsbranchen, når det kommer til at skabe afkast på både investeringer i infrastruktur, unoterede aktier og ejendomme. Det kan hænge sammen med, at ATP har valgt en gør det selv-løsning, og at de simpelthen ikke er dygtige nok til at foretage investeringerne selv, lyder det fra ekspert. ATP afviser at være bagud.

Kun en måned efter, at ATP fremlagde det største underskud i lønmodtagerfondens historie, var den nu gal igen. Økonomisk Ugebrev kan påvise med afsæt i ATP’s egne data, at det ikke bare er børsnoterede aktier og stigende renter, som ATP for tiden har store problemer med. Det er også hele koncernens massive satsning på alternative investeringer. Modsat de aktuelle kursfald på børsnoterede aktier og obligationer, som formentlig er et forbigående fænomen, synes problemerne med de alternative investeringer at være strukturelle, altså af mere langsigtet karakter.

Mulige forklaringer
Over de seneste 3½ år har ATP stort set hvert eneste år ligget langt efter alle andre danske pensionsselskaber på de forskellige aktivklasser indenfor alternativer, viser data, som Økonomisk Ugebrev har indsamlet fra pensionsselskaberne.

”Forklaringen på de ringe afkast kan enten skyldes, at ATP er kommet senere i gang. Eller også betaler ATP for meget for at få forvaltet deres alternative investeringer – i forhold til de aftaler, som de øvrige pensionsselskaber har”, siger direktør Marianne Thørs fra Confida, der rådgiver om pension. ”Der har været tale om, at ATP selv ejer det datterselskab, som udfører alternative investeringer, og at investeringerne dermed ikke sker fuldt ud konkurrencemæssigt i forhold til indkøb på det frie marked. Det er naturligvis ærgerligt set med danskernes øjne”, siger hun.

De seneste 3½ år har ATP eksempelvis leveret et afkast på blot 9,7 pct. på koncernens investeringer i infrastruktur, mens branchen i gennemsnit har haft et afkast på 40,5 pct. Tilsvarende for unoterede aktier lyder afkastet i ATP på 70 pct., mens branchen har opnået næsten 83 pct.

Selv på ejendomme halter ATP gevaldigt bagefter med afkast på 18,3 pct. mod branchens gennemsnit på 26,1 pct.

”I min verden stiller den tvungne opsparing i ATP ekstra høje krav til, at man gør sig umage med at finde en god og billig løsning til kunderne. Umiddelbart ser det ikke ud til, at det er lykkedes, da afkastet på alternativer halter efter gennemsnittet af pensionsselskaberne”, siger Marianne Thørs. Det er dog tvivlsomt, om ATP så er bagefter, fordi de har fundet dyre løsninger på investeringerne i alternativer. Ugebrevet har tidligere i år beskrevet, hvordan ATP-PEP, der står for de unoterede investeringer i aktier, får voldsomme bonusser, til trods for at deres afkast halter efter resten af pensionsbranchen.

Sidste år fik fem investeringsfolk i ATP-PEP bonus for 126 mio. kr., selv om afkastet i 2021 lød på 38,4 pct., som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev. Det lyder højt, men pensionsbranchen i gennemsnit leverede et afkast på 47,6 procent.

ATP mener dog, at man ikke kan sammenligne afkastene indenfor alternative investeringer: ”Man skal være varsom med en så bred sammenligning, da de valgte aktivkategorier giver mulighed for en stor variation i, hvad der ligger i selskabernes kategorier. Endvidere vil risikoprofiler, gearingsniveauer, geografi, vintage etc. variere på tværs af investorer, hvilket påvirker de opgjorte afkast”, siger koncerndirektør Kim Johansen.

”I forhold til afkastsammenligningen på tværs af pensionsselskaber, så kan vi konstatere, at de af dig fremsendte tal viser stor spredning mellem de enkelte selskabers afkast indenfor de valgte kategorier, hvorfor man ikke kan konkludere, at ATP er dårlige end resten af pensionsbranchen”, fortsætter han.

Afkasttallene for de enkelte pensionsselskaber viser, at ATP systematisk har underperformet i forhold til sektorens afkastgennemsnit.

Det er korrekt, at enkelte andre selskaber på udvalgte aktivklasser enkelte år har levereret samme afkast som ATP, eller ringere afkast. Men tallene viser også, at der ingen tvivl er om, at ATP har præsteret systematisk betydeligt ringere afkast end de øvrige selskaber over de seneste 3½ år.

Carsten Vitoft

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank