Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Masser af danske startups arbejder med kunstig intelligens

Peder Bjerge

torsdag 29. juni 2023 kl. 17:55

Masser af danske startups arbejder med kunstig intelligens

Trods voldsom global interesse for AI har kun tre danske startups inden for dette segment hentet kapital, viser en ny opgørelse. Men en anden virkelighed gemmer sig bag tallene, lyder det fra ventureinvestorer. Op mod 240 danske startups arbejder med AI-teknologier, viser udenlandsk opgørelse.

Det seneste år, fra juni 2023 til juni 2022, har kun tre danske startups med fokus på Artificial Intelligence, AI, hentet venturekapital, viser tal fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond.

Senest fik Sentispec 25 mio. kr. i maj. I november fik modl.ai tilført 60 mio. kr., og i juni 2022 fik selskabet Veo lidt over en halv mia. kr. Selv om kapitalrunderne hører til i den pæne ende af spektret, er antallet af AI-startups beskedent i forhold til f.eks. fintech-startups. 

Samtidig står det lave antal AI-startups i skærende kontrast til den voldsomme vækst og interesse, der har været inden for AI med stor omtale af startups som amerikanske OpenAI med services som ChatGPT. Den 14. juni rejste den franske startup Mistral AI hele 780 mio. kr. i ny kapital blot fire uger efter, det blev stiftet.

”AI fylder langt mere blandt startups, end tallene viser. I dag anvender mange startups AI som en naturlig del af deres teknologi til at levere værdi,” siger Christian Damgaard Tost, general partner i People Ventures, der sammen med den danske fond Founderment senest har skudt de 25 mio. kr. ind i Sentispec.

Christian Damgaard Tost fremhæver, at AI-teknologier er slået igennem med en uset hastighed på markedet. Til sammenligning med f.eks. Apples iPhone, der brugte 11 måneder for at slå igennem, skulle ChatGPT blot bruge fem dage, viser en opgørelse fra nyhedstjenesten Cnet. 

I dag tager investorerne det for givet, at iværksætterne anvender AI i en eller anden form i deres teknologiske setup.

Ifølge en opgørelse fra analysefirmaet Tracxn var der marts i år 239 danske startups, der arbejder med AI som en central komponent. Christian Damgaard pointerer, at AI nærmest er noget, som investorerne tager for givet, at startups arbejder med.

I de seneste seks måneder har People Ventures arbejdet med fem startups, der alle anvender AI i en eller anden form uden at gøre særligt opmærksom på det. Ved siden af denne type startups vil man se større virksomheder, der koncentrerer sig om selve infrastrukturen inden for AI.

”Her er OpenAI med ChatGPT et godt eksempel. Hvad der sker inden for AI er voldsomt, fordi det accelererer alle dele at arbejde på. Det store spørgsmål er, hvad det kommer til at få effekt i fremtiden,” siger Tost.

Han kan dog have sin tvivl i forhold til  de danske AI-startups. Selv om der er voksende udenlandsk interesse, er det usikkert, om så lille et marked kan tiltrække den nødvendige kapital til at skabe de store AI-vindere.

”Det er et rigtigt godt spørgsmål, som vi har diskuteret meget inde hos os. Tror vi på, at Danmark som hub kan lave fremtidens AI-selskab? Kan de vokse hurtigt nok? Eller vil de blive udkonkurreret af større udenlandske selskaber,” siger Christian Damgaard Tost.

”Der er simpelthen mere funding på de store hubs, og det betyder, at de kan vokse langt hurtigere end i Danmark, Norden eller bare Europa. Det er den store udfordring. Samtidig er der en større talentmasse i USA,” fortsætter han.

I stedet er det People Ventures’ vurdering, at danske AI-startups har en større chance for at arbejde inden for nicher.

Peder Bjerge

De ti seneste venture-investeringer i danske start-ups opgjort marts 2023

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank