Nu går vi ind i den danske sommerferie, hvor aktiehandel traditionelt kører på lavt blus. Det er også det sidste nummer af ØU Formue inden sommerferien, og vi benytter lejligheden til at undersøge, om man kan bruge kunstig intelligens til at sikre sig en arbejdsfri gevinst i sommerferien.
Hvis man vil tjene penge på køb og salg af aktier, har det altid krævet et dybdegående arbejde med analyse af både aktiens kursbevægelser og de fundamentale forhold for det bagvedliggende selskab. Men måske ændrer AI (Artificial Intelligens) på dette.
AI hedder på dansk Kunstig Intelligens, og begrebet dækker i denne sammenhæng over muligheden at stille spørgsmål til en robot på internettet og forhåbentlig få et velformuleret svar af samme kvalitet, som hvis det havde været forfattet af et menneske. Derved adskiller AI sig fra de søgemaskiner, som vi har benyttet i årevis, da de kun præsenterer os for en række links, som vi derefter selv skal klikke os ind på for at finde den information, som kan besvare vores spørgsmål. Når vi ”googler” for at finde svaret på et spørgsmål, erstatter det altså ikke vores egen tankevirksomhed. Det gør AI.
I medierne kan vi læse historier om, at skolernes eksamener skal laves om, da elever med en internetforbindelse nu kan få AI til at skrive et godkendt svar på en lang række traditionelle eksamensopgaver. Uden at de ved noget særligt om emnet.
Vi hører også om en dyster fremtid for journalistbranchen, da robotter fremover skal skrive artiklerne. Det seneste eksempel er den tyske Axel Springer koncerns plan om fyring af hundredvis af journalister på Europas største avis Bild til fordel for automatisk genererede artikler. Eksemplet blev beskrevet i Politiken i mandags.
Arbejdsfri gevinst med AI?
Men måske er AI ikke kun en trussel, men også en opfindelse, som åbner nogle nye muligheder.
F.eks. for den private investor, som ikke har råd til at betale for professionel rådgivning, og ikke selv har tid, evner eller lyst til at bruge den fornødne tid på at planlægge og styre sine investeringer.
Kan AI mon hjælpe en privat investor, som hellere vil bruge sommerferien på at hygge sig med sin familie end på at analysere aktiemarkedet? Men som heller ikke vil lade opsparingen passe sig selv.
For at teste det har vi bedt de tre dominerende chatbots hjælpe os med en enkel investeringsopgave til sommerferien. Nemlig at købe tre aktier, som vi kan have liggende i porteføljen, indtil industriferien er slut.
De tre chatbots forslag fremgår af tabellen nederst på siden. Som det fremgår, er alle enige om, at Novo Nordisk er et godt køb til sommerferien. Carlsberg er tilsyneladende også attraktiv, idet både OpenAI og Bard foreslår denne aktie.
Derudover foreslås fire andre aktier, som kun én af chatbotterne ser perspektiv i.
Disse seks aktier dukkede op som svar på spørgsmålet ”I would like to buy three Danish stocks and sell them in August. Which stocks should I buy?”
OpenAI
Vi stillede først spørgsmålet til den ældste chatbot OpenAI, og her startede man fornuftigt nok med at tage forbehold og forklare, at man ikke giver personlig rådgivning eller kan forudsige udviklingen i en bestemt aktie. Hvorefter der alligevel foreslås tre konkrete aktier, som man kan overveje at undersøge nærmere.
Afslutningsvis forsynede OpenAI os med nogle generelle forbehold og råd om aktiehandel i almindelighed. Den type forbehold skulle vise sig at være indarbejdet i alle svar fra de tre chatbotter, som vi testede.
Google Bard
Dernæst stillede vi det samme spørgsmål til Googles chatbot Bard, som straks forsyner os med tre forslag, og sluttede af det ventede forbehold.
Som den eneste Chatbot tilføjede Bard, at august ofte er en svag måned for aktiemarkedet, og foreslog at vi overvejer at sælge aktierne før udgangen af august. Det er en interessant kommentar, og nok det nærmeste vi kom en reel investeringsrådgivning fra de tre chatbots.
Microsoft New Bing
Til sidst spurgte vi Microsofts New Bing. For Microsoft har AI været en fantastisk mulighed for at give søgemaskinen Bing den medvind, som har manglet i konkurrencen med Googles langt mere succesfulde søgemaskine.
Man har straks grebet OpenAI’s software og tilbyder som den eneste af de tre store chatbots brugeren mulighed for selv at definere hvilken type svar han ønsker: Creative, Balanced eller Precise. For en aktieinvestor må man formode, at Precise er det bedste bud, men hvis man vælger den mulighed på New Bing får man ikke noget bud. Her lyder svaret i stedet: ”I’m sorry, but I am not able to provide specific investment advice. It’s always a good idea to do your own research and consult with a financial advisor before making any investment decisions.” I virkeligheden er det måske det bedste svar vi overhovedet fik i denne undersøgelse.
Men hvis vi presser lidt på, afholder Microsoft sig ikke fra at give et par bud. Hvis vi vælger indstillingen ”Balanced” dukker der tre aktieforslag op, men uden nogen direkte forklaring på valget.
Den får vi først ved at vælge kriteriet ”Creative”, hvilket ikke er umiddelbart indlysende.
Alle er enige om Novo Nordisk
I denne artikel bringer vi de tre chatbots svar på vores spørgsmål. Svarene er generelt formuleret på en måde, så de ikke kan betragtes som konkrete købsforslag. Men eftersom de er svar på et klart formuleret spørgsmål, anser vi det for rimeligt at se dem som deres bud på tre køb til sommerferien. Alle tre chatbots er enige om, at Novo Nordisk er et godt bud på en aktie til sommerferien, og to ud af tre er enige om, at Carlsberg også opfylder dette kriterium. Men derudover er der stor uenighed om de øvrige fire foreslåede aktier.
Vi vil efter sommerferien følge op på de seks bud på vinderaktier til sommerferien og kåre vinderen af denne chatbotdyst. Vi vil i den forbindelse også undersøge, om afkastet af de foreslåede aktier er bedre eller dårligere end markedsafkastet i almindelighed i juli.
Sådan bruger du de tre chatbots
Open AI OpenAI finder vi på deres hjemmeside, og man skal oprette sig som bruger. Det er gratis.
Microsoft New Bing Microsofts New Bing kan findes på en hjemmeside, hvor man vælger Chat. Den er også indarbejdet i internetbrowseren Edge, hvor man finder den ved at trykke på det store B i browserens øverste højre hjørne eller ved at trykke Ctrl-Shift-punktum.
Google Bard
Her bliver det lidt tricky, for Bard er nemlig ikke tilgængelig i Danmark endnu. Man kan finde chatbotten på en Bard hjemmeside, men som dansk bruger får man følgende budskab nederst på siden:”Bard isn’t currently supported in your country. Stay tuned!” Men det behøver den målbevidste bruger ikke lade sig standse af. Hvis man benytter sig af en VPN-forbindelse, kan man skjule ”sit land” for Google, og f.eks. vælge at være fra Argentina. Så lukkes man ind i Bard uden problemer. En VPN-forbindelse kan oprettes gratis flere steder. F.eks. hos www.proton.me.
Det skal pointeres, at det ikke er ulovligt at tilgå Google Bard på denne måde, da Google ikke har forbudt brugen af Bard i Danmark. Man understøtter den bare ikke endnu. Så det er altså på eget ansvar, uden at det i den forbindelse er forbundet nogen risiko eller ansvar.
Bruno Japp
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.