Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

ATP’s investeringsstrategi begynder at ligne roulette

Carsten Vitoft

onsdag 20. september 2023 kl. 11:25

ATP’s investeringsstrategi begynder at ligne roulette

Den overraskende kæmpeinvestering i Bavarian Nordic er ikke et enestående tilfælde. Økonomisk Ugebrevs gennemgang viser, at ATP i en stribe andre tilfælde har investeret store milliardbeløb i udvalgte enkeltaktier i strid med almindelig porteføljeteori om risikospredning. I flere tilfælde har satsningerne udløst milliardtab, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

ATP har investeret syv gange så mange penge i hver af de små danske aktier Bavarian Nordic og Ringkjøbing Landbobank som i verdens fem mest værdifulde selskaber Apple, Saudi Aramco, Microsoft, Google og Amazon tilsammen.

Det kan udledes af lønmodtagerfondens seneste aktielister, hvor man kan regne sig frem til, at ATP blot har investeret samlet 200 mio. kr. i verdens største aktier. Til gengæld har man sat 1,5 mia. kr. i Bavarian Nordic og 1,4 mia. kr. i Ringkjøbing Landbobank.

De store enkeltinvesteringer i mellemstore danske selskaber strider fuldstændig imod al gængs investeringsteori, der tilsiger, at man skal have størstedelen af sin formue investeret i de aktier, der fylder mest på aktiemarkedet, og mindre i de små. Altså det, der på godt dansk hedder risikospredning.

Investering på hovedet

”Jeg må sige, at jeg er meget overrasket over at høre det her, og hvis jeg kunne, ville jeg trække mine ATP-penge ud med det samme. Det giver jo slet ingen mening at investere på den måde. ATP risikerer jo at tabe 10 pct. på sine danske aktier, selv om markedet stiger 10 pct. Det er ren gambling”, siger managing partner Karsten Hannibal, der selv styrer 17 investeringsfonde og en portefølje på ca. 4 mia. kr. i Optimal Invest.

ATP’s porteføljesammensætning står i skarp kontrast til den måde, der bliver investeret på andre steder – herunder hos både internationale og danske institutionelle investorer.

I de største kommercielle selskaber har Danica blot investeret 23 mio. kr. i Bavarian Nordic, og investeringen udgør et stort, rundt nul i porteføljen af aktier målt på to decimaler. PFA har slet ikke investeret i selskabet.

Internationalt har verdens største investor, den norske oliefond, lige aflagt regnskab. Her fremgår det tydeligt, hvor meget man bør investere i verdens største aktier.

Her er de ti største investeringer netop de aktier, der vejer tungest og er mest værdifulde på aktiemarkedet. Ser man på, hvilke udenlandske aktier ATP så har valgt at satse på, bliver billedet endnu mere mærkværdigt. Så er vi ikke længere på verdens største aktiemarked i USA, men i lande som Island, Belgien og Spanien, der ikke en gang er på listen over verdens største økonomier eller aktiemarkeder.

Her er der tale om fuldstændig ukendte selskaber med navne som Össur (Island, men noteret i Danmark), UCB (Belgien) og Almirall (Spanien). Ingen på ATP’s top fem-liste over udenlandske aktier er fra USA.

Her stopper mærkværdighederne ikke. For ser man videre på nogle af de større aktieposter i ATP, har man også satset massivt på selskaber som Danske Bank, Københavns Lufthavne, TDC samt Bang & Olufsen.

I Danske Bank købte man endda voldsomt op lige efter, at banken blev afsløret for hvidvask, og aktiekursen var faldet voldsomt. Men aktiekursen kom ikke tilbage lige med det samme – tværtimod fortsatte faldet – og ATP dumpede en stor del af aktierne igen med tab, blot to år senere i 2020.

Penge i dansk infrastruktur

ATP investerede også næsten 10 mia. kr. i Københavns Lufthavne. Det skete kort før, corona ramte verden og sendte lufthavnen i dyb krise. Det samme i øvrigt med TDC, hvor ATP tog hele 17 pct. af ejerskabet.

I dag vil ATP dog ikke fortælle, hvordan det er gået med disse massive sats, og man har også afvist ideen om, at pensionskassens investeringsmodel og resultater skal gennemgås af eksterne eksperter, som det sker med de største statslige investorer i Norge og Sverige.

”I ATP har Danske Aktier-afdelingen et mandat, som rummer alle de nuværende investeringer i den ca. 23 mia. kr. store portefølje. Diverse komitéer sikrer løbende kontrol med investeringerne i hele ATP, hvis danske aktieportefølje er aktivt forvaltet. Det bevirker, at størrelsen af de enkelte positioner i porteføljen godt kan afvige betydeligt fra vægten i et relevant benchmark. Det sker med henblik på at skabe det bedst mulige afkast. Det er en bredt diversificeret strategi, hvor ingen enkelte poster får en dominerende størrelse i porteføljen”, lyder det i et svar fra Claus Wiinblad, der er chef for danske aktier i ATP.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank