Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Præstegaard har skrevet sin egen nekrolog som ATP-direktør

Carsten Vitoft

søndag 05. november 2023 kl. 8:55

Martin Præstegaard

CEO Martin Præstegaard kritiseres nu også for ikke at have passet sit arbejdet som øverste direktør i ATP, og det var tæt på at koste ham jobbet i august. Man må nu spørge, om topchefen forleden præsenterede sit sidste regnskab i front af ATP, skriver fagredaktør Carsten Vitoft i denne kommentar.

Hvis fagbevægelsen for tiden leder efter en undskyldning for at skaffe sig af med direktør Martin Præstegaard i ATP, behøver den bare at se på det investeringsafkast, som landets største pengekasse præsenterede i torsdags. 

Her fremgik det, at ATP i årets første ni måneder har leveret et afkast på minus 3,6 pct. Det står i skærende kontrast til resten af pensionsbranchen, hvor de bedste selskaber på de bedst sammenlignelige produkter har leveret et afkast på op mod 7 pct. Det kommer endda efter sidste års katastroferesultat fra ATP.

”Det burde ikke være muligt at skabe et afkast, der ligger så langt fra både markedet og resten af pensionsbranchen. Det er et udtryk for, at ATP er kommet længere og længere væk fra skiven med deres investeringer. Når afkastet skuffer så fælt i så lang tid, får det jo normalt en ende ved, at der bliver skiftet strategi eller ledelse,” siger managing partner Karsten Hannibal fra Optimal Invest. 

Murphys første lov

Martin Præstegaard roser overraskende i den udsendte pressemeddelelse afkastet, og ATP holder stadig fast i både investeringsstrategi og ledelse. Meget tyder imidlertid på, at direktøren efterhånden hænger i en tynd tråd. 

Tidligere har han været kritiseret for ikke at besidde de nødvendige investeringskompetencer som tidligere embedsmand i Finansministeriet. Derefter har han over en længere periode nu leveret ringe investeringsafkast. Og torsdag i den forgangne uge kom så frem, at fagbevægelsen for nylig har været tæt på at fyre ham for at blande sig i debatten om velfærdssamfundet under fortrolige møder med regeringstoppen – i stedet for at passe sit topjob i ATP.

Hvis noget kan gå galt, vil det gå galt, må man efterhånden sande i ATP efter de to mest turbulente år i koncernen historie. Debatten om institutionen ATP, herunder dens governance, investeringsstrategi, ledelsens fagkompetencer samt eksterne kommunikation og formål udfordrer nu både topdirektøren, bestyrelsen og formanden.

Udefra set virker det som om, at der er tale om ledelsesvigt på alle niveauer. 

Først gik det galt ved, at ATP forkøbte sig i alternative investeringer, som Martin Præstegaard selv har talt varmt for undervejs. Da aktiemarkedet faldt voldsomt sidste år, medførte det, at ATP var tvunget til at sælge ud af sine børsnoterede aktier.

Det gik også galt, da ATP ikke kunne komme af med sine danske aktier, hvor hele formuen lå i små håndvalgte aktier, hvor man ikke lige kan sælge for flere hundrede mio. kr. aktier uden at påvirke kursen i nedadgående retning. Det tvang så ATP til at sælge alle de store amerikanske aktier.

Det affødte det tredje og fjerde problem. Nu sad koncernen med halvdelen af aktieformuen i det danske aktiemarked, selv om dette marked kun fylder godt 1 pct. af de globale aktiemarkeder. Da de amerikanske aktier startede 2023 med voldsomme stigninger, kom ATP håbløst bagud, og den nedtur blot blev yderligere forværret af, at danske aktier begyndte at falde voldsomt. 

Alternative investeringer kan ofte redde afkastet, men ATP har den absolut værste performance på alternativer i hele pensionsbranchen. Det er femte problem.

Sjette problem er så, at det i torsdags stod klart, at nu svigter de mere sikre obligationsinvesteringer også i ATP og var primær årsag til i det negative afkast i Q3. 

Hvem tager ejerskab?

Ulykkerne er ikke slut: Den tunge vægt i mellemstore danske aktier koster nu dyrt. Her fortsætter store kursfald i ATP’s store poster, måske fordi ATP nu sælger ud. På det seneste har der været store kursfald i Össur, Bavarian Nordic og Ringkjøbing Landbobank. 

Samlet set er det derfor ikke længere til at komme uden om, at Martin Præstegaard – og i øvrigt også bestyrelsesformand Torben Andersen – nu må holdes direkte ansvarlige for de skæve investeringer i ATP. Spørgsmålet er, om de ikke deler skæbnefællesskab efter deres arbejde med et hemmeligt oplæg om fremtidens velfærdssamfund, som man bestemt ikke har været glade for i fagbevægelsen.

Mit bud er, at inden nytår er der sket ændringer i ATP’s øverste ledelse.

Carsten Vitoft

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank