Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Fra sci-fi til virkelighed: Fysiske AI-robotter på vej

Maria

mandag 03. februar 2025 kl. 16:40

Fra sci-fi til virkelighed: Fysiske AI-robotter på vej

Fremtiden er her: Humanoider – robotter, der ligner mennesker – er ikke længere kun begrænset til science fiction. Der gøres enorme fremskridt inden for dette område, skriver CitiGroup i ny rapport.

AI-drevne robotter kommer til at spille en stor rolle i vores samfund. Det anslås, at der allerede vil være 1,3 mia. robotter i 2035, herunder humanoider. Nu vil AI, den software vi hele tiden hører om, ikke længere kun være en abstrakt idé, men noget, der bliver sat i praktisk og fysisk sammenhæng. Tre centrale drivkræfter ligger bag udviklingen.

For det første teknologiske fremskridt: AI gør robotter i stand til at se, lære og tale. Samtidig er deres bevægelighed og præcision blevet markant forbedret.

For det andet er der store økonomiske fordele at hente. På sigt vil robotter være billigere end menneskelig arbejdskraft, især i jobs, der er farlige eller kræver monotont arbejde. Desuden kan robotter gøre op for den manglende arbejdsstyrke i visse brancher.

For det tredje kan robotter forbedre hverdagen betydeligt ved at overtage kedelige rutineopgaver, så mennesker kan fokusere på mere meningsfulde og kreative aktiviteter.

Robotternes tilstedeværelse vokser hurtigt. Vi ser allerede eksempler på det i hverdagen med robotstøvsugere, plæneklippere og droner. I fremtiden vil automatiseringen i husholdninger udvides yderligere. Humanoider vil fungere som hjemmeassistenter. De kan hjælpe med rengøring, madlavning og personlig pleje, især for ældre og personer med funktionsnedsættelser.

Inden for transport og logistik revolutionerer AI-robotter med selvkørende biler og avancerede leveringssystemer. Det gør transporten både hurtigere og mere pålidelige. I lagerbygninger vil robotter effektivt kunne håndtere opgaver som sortering og pakning.

Robotternes rolle vokser også inden for sikkerhed og beredskab. Droner og overvågningsrobotter kan patruljere områder og opdage potentielle farer, mens humanoide sikkerhedsrobotter kan agere vagter.

Sundhedssektoren oplever også store fremskridt med brugen af robotter. Avancerede kirurgiske robotter forbedrer præcisionen i operationer, mens humanoide robotter i fremtiden kan assistere i plejen af patienter. Samtidig drager serviceindustrien fordel af robotter, som kan forbedre kundeoplevelsen i butikker og hoteller. Humanoider kan anvendes som receptionister, guider og tjenere i hoteller, lufthavne og butikker.

Det lyder alt sammen meget lovende, og robotter har indiskutabelt potentiale til at revolutionere mange aspekter af samfundet. Men der er stadig flere udfordringer, der står i vejen for deres udbredelse.

Teknologiske og etiske spørgsmål, såsom jobtab, databeskyttelse og lovgivningsmæssige barrierer, kræver opmærksomhed, og der er også bekymringer om hacking og brug af fysiske robotter som våben.

En af de største hindringer er de høje produktionsomkostninger, der gør robotterne utilgængelige for de mange. Selvom priserne forventes at falde med tiden, er de nuværende omkostninger betydelige.

Samtidig er det nødvendigt, at robotterne er robuste nok til at kunne operere i forskellige og ofte uforudsigelige miljøer – robotter i kommerciel forstand skal kunne holde til noget andet end robotter i et lukket laboratoriemiljø.

Batterikraft er en anden stor udfordring. For at robotterne kan fungere effektivt over længere perioder, er der behov for pålidelige og effektive energikilder. Samtidig står vi overfor et voksende problem med elektronisk affald. Når robotter og AI-enheder bliver mere udbredte, vil affaldet fra disse enheder stige markant.

Tilliden til AI og robotter spiller også en afgørende rolle for deres brede adoption. Den hastige udvikling af AI har resulteret i faldende offentlig tillid. Folk er bekymrede for at miste deres jobs, og for at deres privatliv bliver invaderet.

Privatlivsbeskyttelsen er et væsentligt tema, da robotter ofte vil indsamle personlige data fra deres brugere. Det giver også store udfordringer med lovgivning og ansvar. Den nuværende lovgivning er ofte utilstrækkelig til at håndtere de nye etiske og juridiske problemstillinger.

Endelig kræver udbredelsen af robotter en omfattende infrastruktur, som f.eks. opladningsstationer og støttefaciliteter. Det kræver både investeringer og samarbejde mellem offentlige og private aktører for at sikre, at robotterne kan operere effektivt.

Så der er stadig mange faktorer, der skal falde på plads, før de for alvor bliver udbredt i samfundet.

MAL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Kommunikationschef til Københavns Professionshøjskole
København
Dyrenes Beskyttelse søger erfaren projektleder til kampagner
Søborg
Data Scientist til nyoprettet AI-afdeling i AP Pension
København
Privatrådgiver til Djursland Bank
Lystrup
Kommunikationschef til Hospitalsstaben, Aarhus Universitetshospital
Aarhus
Controller med fokus på bæredygtighed til Koncernregnskab i Sampension
Region Hovedstaden
Sydbank søger Privatrådgiver til Kgs. Lyngby
Kgs. Lyngby
Senioranalytiker / Porteføljemanager til infrastrukturinvesteringer
Hellerup

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank