Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

ATP står med nye kæmpe fejlskud på børsnoterede aktier

Carsten Vitoft

mandag 28. august 2023 kl. 11:40

Eksperter ryster på hovedet ad ATP’s milliard-short i US-aktier

Alt tyder nemlig på, at ATP, der aflægger halvårsregn­skab tirsdag, har satset helt forkert på børsnoterede aktier og igen vil få langt dårligere afkast end resten af pensionsbranchen. Flere eksperter undrer sig over, at en offentlig pensionskasse løber så voldsom og unødig risiko på aktiemarkedet, skriver fagredaktør Carsten Vitoft i artikelserien om ATP.

ATP har i foråret været under et voldsomt pres efter sidste års rekordunderskud og dårlige investeringsafkast. Men i denne uge vil presset på ATP’s ledelse efter al sandsynlig­hed igen vokse til nye højder.

Det sker, når ATP fremlægger halvårsrapport tirsdag. Her vil det fremgå, at de helt fantastiske afkast, der har været på de største amerikanske aktier i årets første seks måneder, stort set er gået helt uden om ATP. Lønmodtagerfonden har næsten halvdelen af de børsnoterede aktieinvesteringer i danske aktier, som i første halvår lå meget underdrejet.

”For børsnoterede aktier viser den meget aktive stra­tegi sig ved, at ATP f.eks. har en 1 mia. kr. stor investering i Ringkjøbing Landbobank, mens man stort set intet har investeret i verdens syv største selskaber, altså tech-gi­ganter som Apple, Microsoft etc. De syv store selskaber tegner sig for ca. 18 pct. af verdens samlede aktiemarked. De har samlet set i første halvår 2023 givet afkast på ca. 40 pct.,” siger partner Gert Nielsen fra BEDSTpension.

Kritik efter megatab

Han påpeger, at ATP slet ikke har fået andel i denne ge­vinst. ”Forventningen til ATP’s halvårsregnskab er derfor, at man kun har genvundet en brøkdel af de store tab, man havde i 2022. Verdens aktiemarked har modsat givet et tocifret afkast i første halvår 2023, og de bedste inve­storer har pt. genvundet 2022-tabet,” siger han.

ATP fik sidste år et underskud på næsten 60 mia. kr. Det fik en række eksperter til offentligt at kritisere ATP’s investerings­strategi, som i flere tilfælde blev sammenlignet med de meget risikable hedgefonde, hvor man satser massivt på enkeltaktier.

Meget tyder nu på, at kritikerne ikke har skudt helt ved siden af målet. ”Man må spørge sig selv, om politikerne i virkeligheden ønsker dette med vores alle sammens pen­sionskroner. For mig at se er det alt for tilfældigt, hvad der sker i ATP lige nu. Det er et skoleeksempel på, at man har bevæget sig helt væk fra skiven,” siger managing partner Karsten Hannibal fra Optimal Invest.

Ifølge aktieoversigten havde ATP ved årsskiftet kun 6 mio. kr. investeret i Meta, der står bag Facebook. Den aktie er steget mere end 100 pct. i årets første seks måneder. Til sammenligning havde PFA en investering på 800 mio. kr. Den tendens gør sig også gældende for de resterende stør­ste amerikanske tech-aktier. Det er det, der nu ventes at koste dyrt på første års afkast på børsnoterede aktier i ATP.

”Det er klart, at hvis man ikke har investeret særligt meget i aktiemarkedets største selskaber – som oveni­købet er steget allermest – vil det gå hårdt ud over afka­stet på børsnoterede aktier. Det betyder, at ATP risikerer et lavere afkast end sine konkurrenter. Det er en dårlig strategi på kort sigt,” siger stifter og direktør Karsten Eng­mann Jensen fra Pengeministeriet. Han understreger dog, at man bør se på det langsigtede afkast.

Inden det katastrofale investeringsafkast sidste år hav­de ATP langt flere penge investeret i de store amerikanske aktier. Men det ser ud til, at ATP’s investeringsfolk lidt pa­nikagtigt solgte ud af disse aktier, da ATP sidste år var på vej mod det største underskud nogensinde.

Spænding om unoterede aktier

ATP ønsker ikke at svare på, hvad der skete i den forbin­delse med henvisning til, at man netop aflægger halv­årsregnskab tirsdag. Men alt tyder på, at man omlagde aktiestrategien i al hast, for ejerskabet af udenlandske børsnoterede aktier blev sænket fra 75 mia. kr. til godt 30 mia. kr. i løbet af 2022. Hvis man hurtigt vil sænke sin aktierisiko, er det nemmeste selvfølgelig at sælge de store likvide amerikanske aktier, mens det er sværere – næsten umuligt – at komme af med Bavarian Nordic og Ringkjø­bing Landbobank, som er ATP’s største investeringer.

Redningen kan så komme fra ATP’s investeringer i unoterede aktier, som man stadig har masser af, da de er endnu sværere at komme af med. Sidste år pyntede de da også med et bemærkelsesværdigt flot afkast, som det er velkendt i pensionsbranchen i svære tider. Det er nemlig selskaberne selv, der sætter værdi på disse aktier. Det bliver spændende at se tirsdag, hvad ATP selv mener om afkastet på disse unoterede aktier.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank