Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Centrale aktører gambler nu med ATP’s overlevelse

Morten W. Langer

fredag 17. november 2023 kl. 11:25

Centrale aktører gambler nu med ATP’s overlevelse

Pengetanken har i årtier dygtigt forvaltet milliarder af danskernes pensionsopsparing. Men nu går det helt galt, og det har åbenbaret, at problemstillingerne internt i ATP tårner sig op: Nødvendige fagkompetencer mangler i alle led, det politiske ejerskab er passivt, investeringsstrategien er kørt af sporet, og der er ingen løbende overvågning, kontrol eller evaluering af institutionen, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne kommentar.

ATP bør også i fremtiden spille en vigtig rolle i pensionssystemet og i vores velfærdssamfund. Men alle de centrale aktører gambler for tiden med institutionens ve og vel – og overlevelse. Der er tilsyneladende ikke nogen, der vil erkende de eskalerende problemer i institutionen:

Danmarks store, fælles pengetank har i flere år slingret derudad, uden at nogen tager affære. Der er ellers en stribe forskellige centrale aktører omkring ATP, som kunne råbe vagt i gevær: Regeringen, beskæftigelsesministeren, Folketingets beskæftigelsesudvalg, fagforeningerne og arbejdsgiverne i ATP’s bestyrelse.

Manglende forståelse

Men der er ingen af dem, der vil se virkeligheden i øjnene: Det er nu, ATP’s overlevelse skal sikres. I baggrunden står flere ”konkurrenter”, der har en stor interesse i, at problemerne hos ATP får lov til at udvikle sig fra slemt til værre. Nemlig arbejdsmarkedspensionskasserne og kommercielle pensionsselskaber, der med glæde vil lukke ATP og overtage den opsparede formue på knap 1000 mia. kr. Problemerne, som Økonomisk Ugebrev har beskrevet over de seneste måneder, handler om, at politikerne og regeringen i bund og grund ikke forstår, eller vil erkende, hvad der sker i ATP. Bestyrelsen for ATP er inkompetent, når der handler om nødvendige fagkompetencer for at styre en kæmpestor pengekasse. Topdirektøren er den første topchef uden dyb investeringserfaring og blev nær ikke fit & proper-godkendt af tilsynet. ATP’s investeringsafdeling har fået utilstrækkelig professionel sparring, så investeringerne er kørt helt af sporet.

Men det stopper ikke dér: ATP har de seneste år i stigende grad lukket sig om sig selv. Det er blevet vanskeligere at

trænge igennem for at få forklaringer på, hvad der sker i ATP, og hvordan ledelsen vil navigere ud af problemerne.

ATP er i nordisk sammenhæng koblet fuldstændig af enhver faglig kontrol og overvågning af uafhængige fageksperter. Øverste myndighed for institutionen er formelt bestyrelsen, som alene består af medlemmer fra fagforeninger og arbejdsgivere.

De har hverken kompetencer eller indsigt til at give ATP’s daglige ledelse sparring omkring den allervigtigste opgave: At skaffe de bedst mulige investeringsafkast. Bestyrelsen kan tage stilling til politiske spørgsmål, men det er langt fra tilstrækkeligt.

CEO Martin Præstegaard, som har en fortid som embedsmand i Finansministeriet, har ikke den nødvendige indsigt i finansmarkederne, risikostyring og asset allocation til at give sin investeringsafdeling den nødvendige sparring. I hvert fald har de seneste års investeringsafkast i ATP været kritisabelt ringe. Og investeringsstrategien har nu kørt institutionen op i et hjørne, som sikkert også vil betyde minusafkast de kommende år.

Behov for at se på governance

Fagredaktør Carsten Vitoft beskriver i denne artikel, hvordan ATP har malet sig op i et investeringsmæssigt hjørne. Bl.a. har investeringsfolkene sat milliarder i mindre likvide danske aktier, som Bavarian og Ringkjøbing Landbobank, som det bliver svært at komme ud af. Denne problemstilling er nærmere beskrevet her.

Det er tydeligt, at det halter alvorligt med governancestrukturen i ATP, som bør gentænkes, så der etableres en løbende faglig evaluering af performance og investeringsstrategi. Vi har skrevet flere artikler om, hvordan de svenske AP-fonde og Den Norske Bank er underlagt årlige uafhængige evalueringer af fageksperter, som giver en udtalelse, som både politikere, embedsmænd og arbejdsgivere og fagforeningsfolk kan forstå – og agere på.

Men det er næppe tilstrækkeligt til at sikre en moderne governancestruktur. Man bør også se på sammensætningen af ATP’s bestyrelse, som er fastsat ved lov. Her burde mindst halvdelen af medlemmerne have skarpe fagkompetencer, og politikerne burde holde en årlig høring om, hvad der sker i ATP, herunder om afkast og investeringer.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank