Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Finanstilsynet siger fra over for ny ATP-model

Carsten Vitoft

tirsdag 09. februar 2021 kl. 7:08

Finanstilsynet revser Demetra for vildledende markedsføring

ATP vil have lov til omfordele medlemmernes pensioner, så man kan tage penge fra nogle og give til andre. Men ændringen er så markant, at Finanstilsynet nu ikke længere vil være garant for, at pensionerne fordeles rimeligt. Dermed mister danskerne også en uafhængig klagemulighed. Læs her fagredaktør Carsten Vitofts interview med ATP’s bestyrelsesformand Torben Andersen om sagen.   

Efter flere års massiv kritik af ATP’s forretningsgrundlag foreslår bestyrelsen nu, at der løbes større risiko med pengene for at skabe et højere afkast. I mange år har ATP’en mistet købekraft, da formuen ikke er vokset med inflationen. Det har affødt kritikken.

Lovforslaget, som er baseret på ATP-bestyrelsens oplæg, vil på langt sigt løse problemet ved at flytte indskud fra garantier med lav risiko over til markedsrente med højere risiko – som det kendes fra resten af pensionsbranchen via omvalgene.

Men det løser ikke problemet på kort sigt, så her vil ATP have lov til at tage penge fra de unge og give til de gamle – altså dem, der er i gang med få ATP’en udbetalt. ATP skriver direkte i lovforslaget, at det er et brud på det ældgamle princip om såkaldt kontribution, der forhindrer omfordeling af pengene mellem forsikringsgrupper.

Finanstilsynet ude af spillet
På side 13 i lovforslaget står der: ”Henset til, at det fastslås, at realværdisikringen i visse situationer kan gå forud for ligelig tildeling af generel bonus, vil udbetalingsbonus til pensionister, der foretages som led i realværdisikring, ikke i sig selv være underlagt en rimelighedsvurdering af Finanstilsynet, men vil i stedet være underlagt de rammer som er beskrevet nærmere til nr. 4 i de specielle bemærkninger. Muligheden for brug af udbetalingsbonus indebærer en forøget risiko for omfordeling mellem medlemmerne.”

Med andre ord sættes Finanstilsynet ud af spillet – og ATP’s bestyrelse overtager den fulde kontrol med Danmarks største pengekasse.

Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger er det Finanstilsynet selv, der har meldt pas på denne tilsynsopgave. Ret beset giver det vel heller ikke mening, at tilsynet skal tjekke eventuelle omfordelinger, hvis det politisk besluttes, at det er ok at omfordele. Finanstilsynet rettede for fem år siden netop mistanke mod ATP for at omfordele penge mellem forskellige grupper.

Økonomisk Ugebrev har talt med flere centralt placerede kilder om det nye ATP-lovforslag, som blev fremlagt i sidste uge. ATP’s bestyrelsesformand – og en af landets skarpeste professorer – Torben Andersen svarer her på spørgsmål om konsekvenserne af forlaget.

Der står direkte i lovforslaget, at I nok kommer til at omfordele pensioner. Det har tilsynet tidligere slået ned på, men nu køres tilsynet ud på sidelinjen. Er det betryggende?

”Vi bliver løbende afkrævet forklaringer på, hvad vi gør med pengene, og det sker både fra politisk hold og via Finanstilsynet, så vi kan ikke bare gøre, hvad vi vil. Hvad angår Finanstilsynet har det ikke været vores ønske, at de er skrevet ud i det nye lovforslag. Loven er jo stadig sådan, at vi i bestyrelsen kun kan komme med forslag, der er forenelige med kravet om at tilstræbe realværdisikring for alle medlemmer. Finanstilsynet kan stadig bede ATP redegøre for bestyrelsens overvejelser, ligesom der fra politisk side kan spørges ind til udmøntningen af bonuspolitikken.”

Stadig klagemuligheder
Der står også i det nye lovforslag, at ATP kan vælge kun at udbetale bonus til pensionisterne, når reserverne (bonusgraden) er over 10 pct. For at alle kan få bonus, skal den dog være over 20 pct. I Q3 var bonusgraden godt 15 pct. og højere efter Q4. Er der ikke en risiko for, at I bruger alle vores penge på pensionisterne (og dermed omfordeler)?

”Jeg kan ikke sige, hvad bonusgraden er ved udgangen af året, det melder vi ud i næste uge. Nu lægger du op til, at bonusgraden bliver kørt ned på 10 pct., men bonuspolitikken skal være begrundet i hensynet til realværdisikring for alle medlemmer, og det skal vi kunne forklare og begrunde, og derved vil der være en disciplin indbygget i den bonus, vi forslår.”

Når Finanstilsynet nu ikke længere har ønsket at føre dette tilsyn med jer, hvor skal man så klage, hvis man føler sig forfordelt eller dårligt behandlet i ATP? For nu kan man vel heller ikke gå til Ankenævnet for Forsikring?

”Det er rigtigt, at vi ikke er medlem af Ankenævnet, men man kan jo altid klage til ATP’s uafhængige ankenævn, hvis man føler, man har en sag. Det er også muligt at klage til beskæftigelsesministeren,” slutter Torben Andersen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank