De svage investeringsafkast har fået eksperter til at foreslå, at ATP underlægges en årlig evaluering, som udarbejdes af eksterne uafhængige eksperter. Økonomisk Ugebrevs rundspørge viser, at flere partier på Christiansborg nu bakker op om ideen. Fagredaktør Carsten Vitoft fortsætter artikelserien om ATP.
ATP er på vej til at miste positionen som Danmarks største og vigtigste pensionsselskab, og allerede næste år kan PFA være større end ATP, hvis de dårlige afkast fortsætter i ATP.
Det seneste år er PFA’s formue nemlig vokset næsten hundrede 100 mia. kr., mens formuen i ATP er faldet med godt 20 mia. kr. Hvis udviklingen fortsætter, vil PFA være større allerede i 2024 med en balance langt over 800 mia. kr.
Det illustrerer, hvor galt det er gået med afkastet i ATP de senere år, hvor underskuddet alene sidste år var på næsten 60 mia. kr. på grund af gearede investeringer. ATP’s afkast kan ikke længere følge med afkastene i den kommercielle pensionsbranche, og det har man også lagt mærke til på Christiansborg.
Utilstrækkeligt og uacceptabelt
Spørgsmålet er nu, om ATP fortsat nyder beskyttelse og fuld opbakning på Christiansborg, sådan som det har været i årtier. Pengetanken har indirekte været et redskab for politikerne. Men nu ser det ud til, at ATP’s ikke længere er så usårlig. Hård kritik begynder at slå revner i institutionens omdømme.
”Det investeringsafkast, som ATP har leveret, er helt utilstrækkeligt og uacceptabelt. En uafhængig evaluering af ATP’s virke er efter Dansk Folkepartis opfattelse ikke nok til at løse udfordringerne hos ATP. Det vil være som at sætte et plaster på et åbent benbrud,” siger erhvervsordfører Nick Zimmermann fra Dansk Folkeparti.
”Udfordringerne løses snarere gennem konkurrence, der kan få ATP til – for nu at sige det på godt dansk – at tage sig sammen. Derfor har Dansk Folkeparti også foreslået, at det obligatoriske pensionsbidrag til ATP skal kunne placeres i en anden pensionskasse efter danskernes eget valg. Ligesom danskerne skal have mulighed for at trække allerede opsparede midler ud af ATP og placere dem i en anden pensionskasse,” fortsætter han.
Nick Zimmermann mener ydermere, at hele ledelsen i ATP har gjort det så elendigt i de senere år, at de bør fratages tøjlerne af hele Danmarks pengekasse.
”Sammensætningen af ATP’s bestyrelse bør ændres, således at alle medlemmerne udpeges af Finansministeriet blandt personer med indsigt i investeringer,” tilføjer han.
Erhvervsordfører Betina Kastbjerg fra Danmarksdemokraterne er også klar til at diskutere og støtte en ekstern uafhængig undersøgelse af ATP. Men det kræver, at ministeren er klar til denne dialog, hvilket intet tyder på for nærværende.
Erhvervsordfører Mona Juul fra de konservative er også positiv over for, at uafhængige eksperter ser på, hvad der er gået galt hos ATP oppe i Hillerød. Men også hun så hellere, at danskerne fik mulighed for at placere deres pensioner efter eget valg, alt efter hvor de mener, afkastet er bedst.
I første halvår af 2023 har det ikke været i ATP, hvor afkastet lige kunne kravle i plus, mens tilsvarende investeringer i PFA og Danica havde et afkast på 8 til 10 pct. ATP har taget mere og mere risiko, men det har nu givet gevaldigt bagslag.
To fejl
ATP har lavet to grove fejl. Først og fremmest har man investeret alt for meget i alternative aktiver, som man ikke kunne komme af med, da aktiemarkedet faldt sidste år. Derfor måtte man i stedet for sælge børsnoterede aktier for at sænke risikoen. Men der kom anden fejl, da man solgte de gode aktier og beholdt de dårlige.
Det er meget sandsynligt, at ATP’s afkast vil være lavere end resten af pensionsselskabernes – næsten uanset om markedet stiger eller falder. Derfor gjorde Martin Præstegaard også en stor dyd ud af at forklare, at ATP er en ”anden fisk” og ikke kan sammenlignes på afkast med resten af pensionsbranchen.
Indtil videre ser det dog ud til, at regeringen fortsat bakker næsten fuldt ud op om ATP, i hvert fald officielt. ”Som med alle andre vigtige samfundsaktører er det positivt med en løbende debat, så vi hele tiden kan diskutere, undersøge og evaluere, om der er behov for justeringer i rammerne – og det gælder selvfølgelig også for ATP,” siger erhvervsordfører Hans Andersen fra Venstre, der dog ikke mener, at der aktuelt er behov for at gøre noget. Hverken erhvervsministeren eller beskæftigelsesministeren har ønsket at svare på, om der er behov for en uafhængig evaluering af ATP.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.