Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Fluffy, siger ekspert om nyt investeringsmandat til ATP

Carsten Steno

tirsdag 28. juni 2022 kl. 7:30

ATP ændrer strategi: Stopper for flere alternativer investeringer

ATP vil nu investere langsigtet kapital i danske vækstvirksomheder. Det skal bl.a. ske for at skabe danske arbejdspladser. Og det er ikke uforeneligt med et risikobaseret, markedsmæssigt afkast, mener chefen for den nye enhed ATP Langsigtet Dansk Kapital. Eksperter råder dog enheden til at specialisere sig, skriver fagredaktør Carsten Steno.

ATP, der i mange år i praksis alene forfulgte det bedst mulige afkast for danske pensionsopsparere, vil nu bidrage til at skabe danske vinder-virksomheder og danske arbejdspladser. ATP mener ikke, at de to hensyn er uforenelige.

Bestræbelserne sker i regi af en ny enhed – ATP Langsigtet Dansk Kapital (ALDK) – der foreløbig har fået stillet 6 mia. kr. til rådighed. 

Enheden har netop foretaget sin første investering i form af en minoritetspost i virksomheden VEO, der fremstiller kameraer til automatisk optagelse af fodboldkampe. Kameraerne, der følger bolden, er foreløbig solgt i 80 lande. 

Ingen exit-strategi
Ifølge chefen for ATP Langsigtet Dansk Kapital, Anja Back Eriksson, er der flere interessante investeringsemner i den nye enheds pipeline.

I det investeringsmandat, hun følger, er der ingen exit-strategi. I princippet kan ATP være ejer i 20 år eller mere, men omvendt har hun heller ikke noget imod at gå ud tidligere. ”Vi skal være medejere, så længe vi er de rette ejere,” siger Anja Eriksson til Økonomisk Ugebrev.

Investeringen i VEO på i alt en halv mia. kr. er sket sammen med bl.a. Chr. Augustinus Fonden og venturefonden Seed Capital. Over de seneste tre år har VEO akkumuleret et driftsunderskud på 150 mio. kr. 

Anja Eriksson sætter den nedre grænse for, hvad hendes enhed kan involvere sig i, til ”serie C-runder”, hvor der investeres 100 mio. kr. eller mere. ALDK kan dermed bidrage til at lukke det hul, der er i markedet for dansk kapital til større vækstvirksomheder, som i dag ofte er henvist til at gå til udlandet for at finde penge i serie C- og D-runder. Nye investeringer kan ligesom i VEO ske som minoritets-aktionær alene, eller sammen med andre danske investorer, f.eks. familiekontorer. Investeringerne kan også ske i større virksomheder, f.eks. i forbindelse med generationsskifter.

”Vi forsøger at placere os et sted i markedet, hvor der ikke er så mange andre. Eksempelvis ved at medvirke til at få forløst en transaktion, som kræver langsigtet kapital,” forklarer Anja Eriksson og siger klart, at formålet er at skabe et risikojusteret afkast ved at investere i danske vindervirksomheder og danske arbejdspladser.

Anja Eriksson oplyser, at der for hver investering, som ALDK foretager, er udarbejdet et konkret benchmark, som investeringen skal leve op til. Dette benchmark baseres på virksomheder, der ligner de virksomheder, som enheden investerer i. ”Vi er aktive ejere, der går efter et risikojusteret afkast, og vi ønsker indflydelse gennem bestyrelsesposter. Der er ikke tale om passive penge,” fastslår hun. 

En i rækken
Søren Hougaard, adjungeret professor, selv ventureinvestor og forfatter til en bog om dansk venture-kapitals historie, kalder ATP Langsiget Dansk Kapitals investeringsmandat for lidt ”fluffy”

”ATP har jo en vis tradition for at søsætte nye, specifikke investeringsinitiativer og aptere disse med selvstændige, selvkørende, semiautonome teams – bl.a. ATP Private Equity Partners (PEP) og Via Venture Equity. Nu kan Dansk Langsigtet Kapital så føjes til i rækken. Hvor de to førstnævnte blev udstyret med ret præcise investeringsmandater, forekommer sidstnævnte en smule mere fluffy – en slags evergreen, der både skal sætte fut i den grønne omstilling, stimulere særlige nationale kompetenceklynger og skabe forudsætning for langsigtet dansk ejerskab til generationsskifte og/eller strategisk gearskifte,” siger professoren.

”I det omfang, Dansk Langsigtet Kapital vil danse tango i venturekapital-branchen som syndikeringspartner, erstattes det langsigtede perspektiv automatisk af kort ejertid og exit. Det er som bekendt denne branches modus operandi,” fastslår Søren Hougaard.

Der sidder super erfarne ”alfaer” i stolene hos Dansk Langsigtet Kapital, men fonden gør klogt i at vælge sig ét eller få specialer og risikoniveauer – herunder  også at tage stilling til, om rollen som V.C.’er er strategisk forenelige med begrebet ”Langsigtet Kapital”, tilføjer Søren Hougaard.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank