Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Boganmeldelse: Vi er på vej mod et AI-moment

Hugo Gaarden

torsdag 14. september 2023 kl. 17:55

Boganmeldelse: Vi er på vej mod et AI-moment

Hvor ligger økonomien i kunstig intelligens? Det er spørgsmålet, som tre økonomer og AI-specialister stiller i bogen ”Prediction Machines”, som giver en detaljeret indføring i temaet. Kunstig intelligens kommer med tid ind i alle dele af borgernes hverdag og i erhvervslivets måde at fungere på. Men AI vil især få stor betydning til at opstille scenarier og forudsigelser, lyder deres vurdering.

”Kunstig Intelligens (AI) kommer ind overalt. I vores telefoner, biler, indkøbsoplevelser, dating, hospitaler, banker og medierne”. Sådan indleder tre økonomer deres bog ”Prediction Machines”. Ajay Agrawal, Joshua Gans og Avi Goldfarb forstår virkelig at holde fast i deres egen tese: Nemlig at analysere den økonomiske effekt af AI. Det er ikke en teknologisk nørd-bog.

Forfatterne har alle topposter ved den anerkendte management-skole Rotman på Toronto universitet. I anmeldelser har erhvervsmedier verden over hæftet sig ved, at de tre økonomer udmærker sig ved den måde, hvorpå de forudsiger den økonomiske virkning af AI de næste årtier. Som de skriver, er AI en forudsigelsesteknologi, og forudsigelser er som bekendt vigtige input til beslutningsprocessen. Som økonomer forsøger de at bygge bro mellem teknologerne og erhvervslivets udøvere. De forsøger at skære temaet ud i pap ved at sige, at AI ikke nødvendigvis skaber intelligens, men AI er derimod en kritisk komponent i enhver intelligens, nemlig ved kunne opstille forudsigelser. De belyser også, hvordan AI vil få stor indflydelse på alt i vores moderne tilværelse. De anvender Alexa som et eksempel: Når et barn stiller et spørgsmål, forudsiger Alexa, hvad barnet leder efter. Alexa laver forudsigelsen på basis af millioner af data. Det samme er tilfældet med genforskningen.

AI forudsiger de mulige konsekvenser ved en ændring af en celle. Teknologien kan også forbedre et supermarkeds service ved at forudsige kundernes ønsker – på basis af den oplagrede datamængde fra kundepræferencer og faktiske indkøb. På den baggrund kan AI også hjælpe politikere med at finde mulige svar på samfundsproblemer, og resultaterne kan også give vigtige input til erhvervsledelsers beslutningstagning.

Men det er altså ikke AI i sig selv, der kommer med nogle bedre eller revolutionerende løsninger inden for medicinalforskning, forretningsdrift eller i politik. AI er derimod med til at give beslutningstagere et bedre grundlag. Ved at analysere alle data og problemstillinger giver AI beslutningstagerne mulighed for at træffe hurtigere og bedre beslutninger.

Forfatterne mener også, at flere data betyder mindre privatliv (det er ikke de enkeltes privatliv, der bliver udstillet). Mere hurtighed i brugen af data betyder også mindre akkuratesse. Det kan føre til mere autonomi, fordi beslutningsprocessen overalt kan få nye input. Det kan føre til mindre kontrol.

Der er altså både plusser og minusser ved AI. Men forskerne gentager, at det ikke er AI i sig selv, der er et problem eller en redning. Det handler om den måde, AI anvendes på.

Forfatterne har en klar holdning til, hvor AI kan hjælpe: Alle bliver nødt til at træffe beslutninger på et ikke fuldstændigt grundlag, fordi det altid vælter ind med nye informationer. Men det vil ofte være bedre at træffe beslutninger på dét grundlag end at være inaktiv og undlade at træffe beslutninger.

AI kan forbedre beslutningsgrundlaget, og derfor er vi på vej mod et AI-moment. Det er ikke opstået endnu. Men når det kommer, vil det have samme virkning som Sputnik-momentet, da russerne sendt den første satellit op. Kina har allerede besluttet sig for at skabe et AI-moment, nemlig ved at lave en strategi for, at Kina vil dominere AI i 2030.

Forfatterne skærer gennem overdrevne forestillinger om, at AI i sig selv er farligt. Det giver grundlag for at træffe bedre beslutninger, som også kan øge økonomisk og social adfærd. Med effektivt brug af AI til at forstå kunder, efterspørgsel og nye behov kan virksomheder eller brancher udkonkurrere andre, netop fordi forudsigelser på basis af en enorm datamængde kan ændre de strategiske beslutninger fundamentalt.

Prediction Machines, Ajay Agrawal, Joshua Gans, Avi Goldfarb, Harvard Business Review, 280 sider, 19,99 pund hos Amazon.

Hugo Gaarden

[postviewcount]

artikelserie

Jobannoncer

Udløber snart
Business partner & project controller til internationale projekter
Region Hovedstaden
Udløber snart
Project controller til internationale projekter
Region hovedstaden
Kontorchef med interesse for økonomi og politik
Region Hovedstaden
Energinet søger økonom til IT
Region Syd½
Pharma Nord søger regnskabsasistent
Region Syddanmark
Nyt job
Energinet søger 3 interne økonomikonsulenter
Region
BUSINESS CONTROLLER – PRÆG DIN EGEN ROLLE OG BIDRAG TIL DEN GRØNNE OMSTILLING
Region Syd
Udløber snart
PROCUREMENT LEAD TIL ET AF DE STØRSTE DANSKE ANLÆGSPROJEKTER
Region Syd
Udløber snart
Project Controller to good and welcoming team
Region Hovedstaden
Udløber snart
Vil du håndtere selskaber for milliarder?
Region Hovedstaden
Udløber snart
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank