Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Microsoft New Bing vinder sommerens AI-konkurrence

Bruno Japp

fredag 11. august 2023 kl. 11:15

Her er kapitalfondenes fem vindere og tabere

I sidste nummer af ØU Formue før sommerferien satte vi tre chatbotter op mod hinanden i en konkurrence om at give de bedste sommerferietips. Nu er industriferien slut, og det er tid til en afgørelse.

Aktiemarkedet har svinget en smule op og ned i løbet af juli, men overordnet set endte Copenhagen Benchmark juli næsten på decimalt samme sted, som måneden startede.

Det er altså teoretisk set ligegyldigt for afkastet, om man holdt fast i sin portefølje fra ultimo juni gennem sommerferiemåneden, eller om man holdt sig helt ude af aktiemarkedet.

Men i praksis er det lidt anderledes. Selvom markedet overordnet set ikke flyttede sig en millimeter, har der været bevægelse i de enkelte aktier, og muligheden for at tjene (eller tabe) penge i løbet af sommeren har derfor været tilstede.

Som lovet vil vi derfor følge op på chatbotternes forslag til tre gode sommerferieaktier og se, om der kan erklæres en vinder og en taber i konkurrencen.

Microsoft deltager med tre bud
Hvis vi starter med at se på Microsoft New Bings forslag til tre gode sommeraktier, så skilte denne chatbot sig ud fra de to øvrige ved at give forskellige svar afhængig af, hvordan man indstillede søgningen. Man har nemlig mulighed for at vælge mellem tre forskellige typer svar, og det tvinger os til at træffe nogle beslutninger mht. vurderingen af chatbottens anbefalinger.

Precise. Ved valget af Precise fik man slet ikke noget bud på tre gode sommeraktier. Det kan man fortolke som en diskvalificering af denne del af chatbotten fra konkurrencen. Men man kan også vælge at betragte det som en anbefaling af at holde sig udenfor aktiemarkedet, hvis ikke man har andre informationskilder end en chatbot.

Ved valget af den mulighed vil det være rimeligt at betragte New Bing Precises resultat som den inverse værdi af aktiemarkedets generelle afkast. Vi nævnte indledningsvis, at den i praksis var nul, og det samme gælder derfor også for denne indstilling af chatbottens merafkast i forhold til markedet.

Balanced. New Bing foreslog ikke de samme tre aktier i Balanced som i Creative, men vi valgte at betragte de begrundede svar i Creative som New Bings forslag.

For en god ordens skyld giver vi dog Balanced mulighed for at deltage i konkurrencen med de ubegrundede forslag, som var Novo Nordisk, Vestas, Pandora.

Creative. Når vi forlangte begrundede bud, var New Bing Creative leveringsdygtig med forslagene Novo Nordisk, APM og Lundbeck.

De tre chatbotter foreslog tilsammen disse syv aktier som sommerferieinvesteringer: Novo Nordisk, Carlsberg B, Lundbeck, ALK-Abelló, Vestas Wind Systems, A.P. Møller-Mærsk B og Pandora. Af dem endte tre (Novo Nordisk, ALK-Abelló og Vestas) stort set i samme kurs, som de startede.

Af de resterende fire aktier steg Lundbeck, Pandora og A.P. Møller-Mærsk B, mens Carlsberg B faldt. Novo Nordisks manglende stigning er specielt interessant, da samtlige chatbots var enige om at foreslå denne aktie til sommerferien.

To ud af tre chatbots gav tab
Hvis vi starter fra bunden, så klarede hverken OpenAI eller Google Bard sig særligt godt i denne konkurrence. Blandt de syv aktier, som de tre chatbotter tilsammen foreslog, udpegede OpenAI og Bard hver to, som ikke flyttede sig, og en som faldt. Hvis man havde været så uforsigtig at satse hele kapitalen på disse to chatbots, ville man derfor være vendt tilbage fra sommerferien med en kapital, som var 2,4 pct. mindre (OpenAI) eller 2,8 pct. mindre (Bard) end ved feriens start.

Konkurrencens vinder: Microsoft New Bing
Mens OpenAI og Bard altså klarede sig ganske ringe, gik det til gengæld overraskende godt for Microsoft, der som nævnt stillede op med tre deltagere. Heraf endte Precise med samme resultat som markedet, mens både Balanced og Creative endte med et væsentligt overskud.

Balanced leverede således et overskud på 3,6 pct. med en vinder og to status quo-aktier, mens Creative gav overskud på 6,5 pct. ved gevinst på to ud af tre aktieforslag samt én status quo.

Skyldes det, at Microsofts chatbot har fat i noget rigtigt? Eller var det bare en tilfældighed? Det kan vi ikke bedømme på så få aktier over så kort en periode. Men der er næppe tvivl om, at AI på en eller anden måde bør indregnes i aktiehandel i fremtiden.

Bruno Japp

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank