Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Chatbotternes tre sommerbud på vinderaktier

Bruno Japp

onsdag 03. juli 2024 kl. 11:15

Chatbotternes tre sommerbud på vinderaktier

I fjor testede vi internettets dominerende chatbots bud på tre vinderaktier til sommerferien. Dengang vandt Microsoft, men vi giver nu Google og OpenAI mulighed for at bevise, at de er blevet bedre siden da.

Sidste år var kunstig intelligens (AI) stadig forholdsvis nyt, og et af internettets dominerende selskaber, Google, blev fanget på det forkerte ben.

OpenAI var kommet først, men Microsoft var tæt på med deres chatbot New Bing, og det var der en naturlig forklaring på. Microsoft er nemlig største aktionær i OpenAI med næsten 50 pct. af ejerskabet. Samarbejdet mellem de to selskaber har været i gang siden 2019, hvor Microsoft indledte en milliardinvestering i AI.

Google var nødt til meget hurtigt at følge trop, og man præsenterede chatbotten Bard. Den var i sagens natur et stykke forceret hastværksarbejde, som blev mødt med megen kritik.

Vi testede sidste år de tre chatbotter for at se, om man kunne bruge dem til at vælge aktier til porteføljen i sommerferien.

Vinder af konkurrencen blev Microsofts New Bing, hvor versionen Microsoft Balanced pegede på tre aktier, som hen over sommerferien leverede et afkast på 3,6 pct., mens Microsoft Creative gav et afkast på 6,5 pct.

Til sammenligning ville man have tabt 2,4 pct. ved at følge OpenAI’s anbefaling og 2,8 pct. ved at tro på Googles Bard.

Udviklingen er gået stærkt

Microsoft var altså i fjor den ubetingede vinder i konkurrencen om at blive den private investors private online porteføljemanager.

Men udviklingen på AI-området er gået hæsblæsende stærkt det seneste år.

Sidste år var Googles Bard således slet ikke officielt tilgængelig i Danmark, så vi var dengang nødt til at anvende nogle IT-tekniske omveje for at teste den. Det er ikke nødvendigt i dag, hvor Googles chatbot har skiftet navn til Gemini.

Microsofts chatbot har også skiftet navn og er nu integreret i deres browser Edge under navnet Copilot.

Spørgsmålet er nu, om udviklingen af AI også har gjort dette værktøj bedre til at forudsige det bedste valg af aktier? Det tester vi hen over sommeren ved at stille de tre selskabers nye versioner af chatbotten det samme spørgsmål, som vi stillede i fjor.

Vores spørgsmål lød: ”I would like to buy three Danish stocks and sell them in August. Which stocks should I buy?

Microsoft Copilot

Når vi i år stiller Microsofts Copilot det samme spørgsmål får vi straks årets første overraskelse. Svaret lyder nemlig således:

Novo Nordisk A/S (NOVO_B): A health technology company with strong performance and a positive analyst rating.

Novonesis (Novozymes) A/S B (NSIS_B): Another health technology company that has shown growth and is worth considering.

Topdanmark A/S (TOP): A finance company with a neutral analyst rating and decent volume.

De to første bud er ikke overraskende, men det er det tredje i høj grad. Her ryger Microsoft nemlig ind i et problem, allerede inden konkurrencen er startet.

Copilot har tilsyneladende ikke opdaget, at Topdanmark bliver overtaget af storaktionæren Sampo, som den 17. juni gav et ombytningstilbud til Sampo-aktier svarende til kurs 366,38. Den kurs vil aktien med næsten 100 pct. sikkerhed også ligge tæt på efter sommerferien.

Medmindre man forventer et negativt aktiemarked i august, og derfor vil være tilfreds med ikke at tabe penge, giver valget af Topdanmark ikke mening. Og selv i sådan en situation giver valget heller ikke megen mening, da man så bare kunne holde sig ude af aktiemarkedet. Til Copilots forsvar skal dog siges, at vi ikke giver det som en mulighed at undlade at investere.

OpenAI

Så prøver vi at bede OpenAI’s ChatGPT om et bud på de bedste aktier hen over sommerferien, og det udløser en overraskelse, som får oplevelsen hos Microsoft til at blegne.

OpenAI svarer nemlig med en fortælling om, hvordan den canadiske The Ontario Secondary School Teachers’ Federation har indgået en aftale med provinsregeringen for at undgå en strejke.

Så vi ved nu, at 78 pct. af OSSTF stemte for aftalen, og at den sikrer stabilitet i Ontarios uddannelsessystem. Men vi er ikke blevet ret meget klogere på, hvilke danske aktier man skal investere i hen over sommerferien.

Man sidder tilbage med fornemmelsen af, at OpenAI’s ChatGPT har ”røget en stråhat”, som danske Gnags synger i et af deres 80’er hits. Men vi giver ikke op, og i næste forsøg lykkes det at få et relevant svar fra OpenAI, som foreslår disse tre aktier:

Danske Bank A/S (DANSKE): This stock has shown significant growth, up 31.01% recently. As one of the largest financial institutions in Denmark, it benefits from strong market presence and robust financials.

NNIT A/S (NNIT): This technology services company has also performed well, with a 31.49% increase. NNIT’s focus on IT solutions and services places it in a good position to capitalize on the ongoing digital transformation across industries.

Alm. Brand A/S (ALMB): This stock has increased by 30.78%, making it another solid choice. Alm. Brand operates in the finance sector, providing insurance and banking services, which are fundamental and typically stable sectors.

Google Gemini

Efter de overraskende oplevelser hos Microsofts Copilot og OpenAI’s ChatGPT er det med hjertet i halsen, vi vender os mod Googles Gemini med vores spørgsmål. Og vi bliver ikke skuffede.

Gemini svarer bl.a.: ”Unfortunately, I can’t predict the future and tell you definitively which Danish stocks will be best to buy in June and sell in August 2024. The stock market can be volatile, and even strong companies can experience price swings in a short period.

Altså i bund og grund en sludder for en sladder. Vi skal undlade at bringe hele svaret, men hurtigt løbe ned til sidste linie i svaret: ”Remember, investing always involves risk, and you can lose money.

Mange tak for et indlysende råd. Så er man glad for, at man ikke har betalt for den chatbot.

Men ligesom vi gav OpenAI en chance mere, gør vi det samme med Gemini. Vi spørger chatbotten, hvorfor den ikke vil give et svar, når konkurrenterne Copilot og OpenAI godt vil svare.

Det kommer der et længere teknisk svar på omkring forsigtighed, faktuelle oplysninger, risiko for at give misledende information osv.

Men afslutningen på svaret er interessant. Her fortæller Gemini nemlig, hvordan man kan få den til at overskride sin modvilje mod at give konkrete bud: ”Sometimes, rephrasing your question can nudge me towards offering multiple suggestions. For example, instead of ”Which Danish stocks should I buy?”, you could ask, ”What are some promising Danish stocks in different sectors?

Vi stiller straks det foreslåede spørgsmål og overraskelserne fortsætter. Der kommer nemlig fem bud, og et af dem er TDC. Så vidt, vi er orienteret, er TDC nemlig ikke længere en børsnoteret aktie. Hvis man søger efter information om TDC på Nasdaq, finder man ikke noget efter den 6. juni 2018, så vi spørger lige Gemini, om TDC er børsnoteret i Danmark?

Svaret er: ”Nej, TDC er ikke børsnoteret i Danmark i dag. TDC blev taget af børsen i 2018, da det blev opkøbt af den norske kapitalfond KKR. Der har dog været spekulationer om, at TDC kan komme tilbage på børsen i fremtiden, men der er ingen konkrete planer om dette på nuværende tidspunkt.

Dermed bliver det meningsløst at foreslå TDC som en af fem lovende danske aktier.

Men nu havde vi jo også kun brug for tre bud til konkurrencen, og da vi beder Gemini om at afgrænse buddet til tre muligheder, forsvinder TDC heldigvis. Nu lyder svaret således:

Novo Nordisk (NOVO.CO): A global leader in diabetes care, Novo Nordisk is a dominant player in the healthcare sector. They invest heavily in research and development and have a strong track record of innovation, making them a good choice for those looking for a stable, long-term investment.

Maersk (MAERSK.CO): The world’s largest container shipping company, Maersk has a global network and a strong track record of profitability. The shipping industry is essential for global trade and is expected to grow in the long term, making Maersk a good option for investors seeking stability and a piece of the global trade network.

Ørsted (ORSTED.CO): A world leader in offshore wind power, Ørsted is at the forefront of the renewable energy transition and is well-positioned to benefit from the growing demand for clean energy. While Ørsted offers higher growth potential due to its place in a growing sector, it also carries more risk since the technology is newer and the market is still evolving.

Konklusion

Det var en underlig oplevelse at lave en opfølger til sidste års konkurrence. Som det fremgår af teksten, er brugervenligheden af de tre chatbots nemlig gået markant baglæns, og det var bestemt ikke forventet. Det bliver spændende at se, om kvaliteten af chatbotternes aktieforslag til gengæld er blevet bedre end i fjor.

Bruno Japp

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank