Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Store unoterede selskaber fejler totalt på klimarapportering

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 10. oktober 2023 kl. 16:56

ØU Klima Rating 2023: Hver fjerde store danske unoterede virksomheds klimarapportering er så mangelfuld, at den tilkendes nul point i Økonomisk Ugebrevs Klima Rating 2023 – store selskaber som ECCO og Lars Larsen Group rapporterer slet ikke om deres CO2-udledninger. Til sammenligning rapporterer samtlige C25-selskaber om CO2-udledninger fra egne operationer og langt hovedparten inkluderer desuden klimaaftrykket fra værdikæden, det såkaldte scope 3. For de store unoterede er situationen næsten omvendt, her rapporterer under halvdelen om scope 3 aftrykket, skriver redaktør Claus Strue Frederiksen i denne gennemgang af store danske unoterede selskabers klimarapportering.       

I ECCOs seneste årsrapport står der intet om skofabrikantens klimaaftryk. Det tætteste vi kommer på klimadata er en fortælling om, at hovedkvarteret i Danmark har reduceret forbruget af gas med 43 procent. Oplysninger omkring scope 1, 2 og 3 aftryk, som i årevis har været den gængse måde for virksomheder at rapportere om deres klimapåvirkning, findes ikke i ECCO-rapporten.

Den mangelfulde rapportering betyder, at ECCO tildeles nul rapporterings-point i 2023-udgaven af Økonomisk Ugebrevs Klima Rating, der hver år vurderer store danske virksomheders klimaresultater og rapportering. Økonomisk Ugebrev har spurgt ECCO, hvorfor selskabet ikke oplyser om sit scope 1, 2 og 3 aftryk samt hvorvidt skofabrikanten har planer om fremadrettet at rapportere herom – ECCO er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

ECCO er dog ikke alene. Fem andre store unoterede selskaber – Dagrofa, Circle K, Coop, Danish Agro og Lars Larsen Group – scorer også nul point for deres klimarapportering i dette års rating, fordi de ligesom ECCO heller ikke oplyser om deres scope 1, 2 eller 3 aftryk i egne officielle rapporter.*

I en kommentar til Økonomisk Ugebrev anerkender Jonas Engberg, klimachef i Coop, at detailgigantens klimarapportering kunne være bedre: ”Vi anerkender, at det hidtil har været en smule vanskeligt at finde de konkrete tal for udviklingen i Coops klimaudledninger, ligesom fremdriften i vores reduktioner, som følge af diverse initiativer og tiltag, som er implementeret over de seneste år, ikke har været til at gennemskue fuldt ud i det umiddelbart tilgængelige materiale på Coops hjemmeside eller i årsrapporten.”

Jonas Engberg understreger dog, at Coop de seneste tre år har indrapporteret klimadata til CDP (Climate Disclosure Programme) samt at mere udførligt klimadata snart vil være tilgængeligt på selskabets hjemmeside og i kommende rapporter: ”At skulle trække tallene ud fra CDP er ikke let nok og giver ikke et tilstrækkelig overskueligt overblik, så i erkendelse af dette fremlægger vi meget snart de overordnede detaljer i udviklingen af vores klimapåvirkning for de seneste år på vores hjemmeside, og i vores årsrapporter vil vi fremover også angive påvirkningerne i absolutte tal. Vi håber at det således, for de interesserede, bliver lettere at tilgå materialet, for det er bestemt vores hensigt, at det skal være nemt at følge med i udviklingen i Coops klimaindsatser.”

Lars Larsen Group er også på vej med mere udførlig klimarapportering. Åse Andersson, kommunikationschef i Lars Larsen Group, oplyser: ”Der pågår lige nu et omfattende arbejde med at kortlægge drivhusgas-emissioner samt med at opsætte reduktionsmål i henhold til Science Based Target initiative på tværs af Lars Larsen Group. Vi forventer således at kunne rapportere på data for scope 1, 2 og 3 i forbindelse med årsrapporten for FY24.”

Som det fremgår af tabellen nedenfor, er de store unoterede danske selskabers klimarapportering milevidt bagefter de store børsnoterede selskabers praksis på området. Mens samtlige C25-selskaber rapporterer om deres scope 1 og 2 aftryk, gælder det kun 70 procent af de unoterede. Og i forhold til scope 3, der for mange selskaber udgør klart den største post i klimaregnskabet, er forskellen mellem de noterede og unoterede rapporteringsniveau endnu større.

Blot ni af de 24 store unoterede selskaber, der indgår i dette års rating, oplyser tilstrækkeligt fyldestgørende om deres scope 3 aftryk til at opnå point herfor i Økonomisk Ugebrevs Klima Rating – ud af de 24 børsnoterede C25 selskaber opnår atten af dem point for scope 3 rapportering (yderligere info om målepunkterne i dette års rating findes her).

Som den eneste virksomhed rapporterer Falck udelukkende om sit scope 1 aftryk (som nævnt, seks store unoterede virksomheder rapporterer hverken om scope 1, 2 eller 3 aftryk). I en kommentar til Økonomisk Ugebrev oplyser Christian Baltzer, CFO i Falck, at hovedfokus de seneste år har været at fremme klimavenlige sundhedsydelser – eksempelvis i forhold til ambulancekørsel – men at Falck forventer at offentliggøre scope 1, 2 og 3 data allerede næste år.

Christian Baltzer tilføjer: ”Falck har forpligtet sig til at sætte science-based mål, og har allerede sat et 50 procent reduktionsmål for scope 1. Det er afgørende, at datagrundlag er på plads inden vi sætter mål for scope 2 og 3, da det skaber fundamentet for data dreven grøn omstilling. Vi publicerer baselines og mål i 2024. Vi arbejder ambitiøst med ESG, og har ligeledes ESG-relaterede bankaftale og bonusmål.”

* Der indgår seks målepunkter i ØU Klima Rating, et af disse omhandler klimarapportering. Men da offentliggørelse af relevant klimadata er en forudsætning for at kunne opnå point i en række af de andre målepunkter i ØU Klima Rating, opnår Circle K, Coop, Danish Agro, ECCO og Lars Larsen Group ikke blot en ringe score i målepunkt 5, der omhandler klimarapportering – alle fem selskaber ender i bunden af ratingen med nul point ud af 13 mulige (Dagrofa opnår 1 point).

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank