Samfundsansvar

Midcaps bæredygtighedsrapporter mangler centrale klimadata

Claus Strue Frederiksen

onsdag 06. oktober 2021 kl. 17:00

For over ti år siden vedtog Folketinget lovgivning, der pålægger store danske virksomheder at rapportere om deres arbejde med samfundsansvar. Siden da er der udgivet titusindvis af bæredygtighedsrapporter, hvor virksomheder oplyser om alt fra medarbejdertilfredshed til klimapolitik. Information om virksomhedernes klimaaftryk er dog fortsat en mangelvare, viser en stikprøve blandt ti mellemstore virksomheder. Økonomisk Ugebrev Samfundsansvars redaktør Claus Strue Frederiksen fortsætter her artikelserien om erhvervslivets klimarapportering.

Økonomisk Ugebrev har i en tidligere stikprøve om Scope 3-klimarapportering, som vedrører indirekte CO2-udledninger fra værdikæden, påvist, at tre ud af ti af de største danske erhvervsvirksomheder i deres seneste bæredygtighedsrapport oplyste om Scope 3. De øvrige syv oplyste ikke om Scope 3, men flertallet af dem er på vej med data i næste bæredygtighedsrapport. Eksempelvis Mærsk og Carlsberg rapporterer om hele deres klimaaftryk.

Men hvordan ser billedet så ud i gruppen af mellemstore danske erhvervsvirksomheder, typisk midcap selskaber. Her er billedet noget mere broget end for de store selskaber, og de er ikke lige så langt fremme i arbejdet med klimarapportering  som de store selskaber.

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar har i en stikprøve taget pulsen på ti mellemstore virksomheders klimarapportering. Det drejer sig om Bang og Olufsen, Brdr. Hartmann, FirstFarms, Flügger, Haldor Topsøe, Harboe, HusCompagniet, Jeudan, Per Aarsleff A/S og RTX.

Ingen af de ti undersøgte virksomheder har sat tal på deres scope 3 aftryk i de seneste bæredygtighedsrapport. I forhold til scope 1 og 2 aftryk er det kun Haldor Topsøe og HusCompagniet, der oplyser herom. Begge virksomheder oplyser, at de er opmærksomme på scope 3, og Haldor Topsøe vil begynde at beregne deres scope 3 aftryk i 2021.

Bang og Olufsen og Flügger oplyser om udvalgte specifikke klimadata i deres bæredygtighedsrapport: Bang og Olufsen oplyser CO2-aftrykket for deres bygninger, hvorimod Flügger rapporterer om CO2-aftryk pr. liter maling. Selvom disse data kan være relevante nok, lever de på ingen måde op til rapporteringskravene i de kendte standarder som Global Reporting Initiative, der netop opfodrer virksomhederne til at oplyse om deres scope 1, 2 og 3 aftryk. Samme lidt tågede oplysninger kommer fra Harboe, der oplyser klimatal for egen produktion, dog uden at specificere, hvad det præcist dækker over.

I et svar til Økonomisk Ugebrev henviser Bang og Olufsen dog til en nylig offentliggjort ESG factbook, der er tilgængelig via virksomhedens hjemmeside, hvor de oplyser om deres scope 1 og 2 aftryk samt dele (transport og flyrejser) af deres scope 3 aftryk.

Hverken Brdr. Hartmann, FirstFarms, Jeudan, Per Aarsleff A/S eller RTX præsenterer konkret klimadata i deres bæredygtighedsrapport. I et svar til Økonomisk Ugebrev oplyser Brdr. Hartmann, FirstFarms, Per Aarsleff A/S og RTX, at de forventer at rapportere mere udførligt om deres klimaaftryk fremadrettet, eksempelvis forventer FirstFarms, at de allerede næste år vil rapportere om deres scope 1 og 2 udledninger, men altså først senere om scope 3.

”Vi har i en periode arbejdet på at udbygge vores interne overblik over energiforbrug og CO2-udledning ved beregning af klimaaftryk (scope 1-3) med udgangspunkt i Greenhouse Gas Protocol (GHG). På den baggrund forventer vi også at rapportere mere udførligt om klimaaftrykket fremover,” oplyser Torben Rosenkrantz-Theil, adm. direktør i Brdr. Hartmann.

”Vi har en plan om at rapportere mere udførligt om vores klimaaftryk via GHG Protocol – vi er dog lige nu i den fase, hvor vi er ved at indsamle og strukturere data for vores klimaaftryk, så vi kan danne os en baseline og derefter lave nogle målsætninger på området og nogle efterfølgende handlingsplaner,” oplyser Gregers Pedersen, HR-chef i Per Aarsleff A/S.

Morten Axel Petersen, CFO i RTX oplyser, at virksomheden ”arbejder på måling og efterfølgende rapportering af i første omgang scope 1 og 2 CO2 footprint i regi af CDP.”

Som den eneste virksomhed forventer Jeudan ikke forbedringer af klimarapporteringen, i hvert fald ikke på den korte bane. Jens Lyngstrand, servicedirektør og ansvarlig for ESG hos Jeudan, henviser i den forbindelse til, at det er virksomhedens første bæredygtighedsrapport. Ifølge Lyngstrand har Jeudan ”valgt at prioritere overblik samt en så enkel tilgang til de komplekse problemstillinger, som muligt. Vi følger naturligvis udviklingen indenfor standarderne nøje, men vi forventer ikke at ændre på rapporteringsformen for den kommende ansvarlighedsrapport.”

Ifølge Birgitte Mogensen, ekspert i bæredygtighedsrapportering, illustrerer resultaterne i stikprøven ”behovet for en standardisering af bæredygtighedsrapportering og herunder på klimaområdet. Og den er også på vej. Fra og med regnskabsåret 2023 vil et nyt revideret direktiv om bæredygtighedsrapportering fra EU omfatte en række standarder, hvoraf en af dem vil favne klimadata. Lige nu er det meget svært at sammenligne virksomheders performance på klimaområdet, særligt på scope 3.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Heimstaden residential real estate company – Are you our new Head of Valuation?
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
Analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
To Controllere til Nature Energy
Ambitiøs medarbejder til Vejdirektoratets budgetenhed
Dansk Energi søger økonom til at arbejde med den grønne omstilling
Head of Group Finance til DLF Seeds A/S
Økonom til tilsynet med SIFI-banker
Finanstilsynet søger Økonom til Økonomisk Sekretariat I Finanstilsynet
Bygningsstyrelsen søger økonom med IT-flair og interesse for at arbejde med økonomistyring i en kompleks økonomistruktur
Vi søger yderligere en produktionsmedarbejder til hovedkontoret i Ringkjøbing Landbobank
Finanstilsynet søger vicekontorchef til tilsyn med banker
Vil du være med til at styrke forbrugerbeskyttelsen?
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Controller til økonomistyring og administration af grønne puljer
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Fjernvarmens analysecenter, Grøn Energi, søger to konsulenter til analyser af grøn omstilling
Konsulenter og Managers til EY’s Financial Accounting Advisory Services-afdeling
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Nordjyske Bank søger en erfaren privatrådgiver til Sæby
Forsyningstilsynet søger stærke økonomer til udviklingen af ny økonomisk regulering af energivirksomheder
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Herning
Økonom til regulering til fordel for den grønne omstilling

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]