Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Klima Rating 2024: Markant fald i C25-selskabers klimaaftryk

Claus Strue Frederiksen

søndag 10. marts 2024 kl. 19:18

Samlet set har gruppen af C25-selskaber det seneste år reduceret deres klimaaftryk med 10%, fra 168,9 millioner ton i 2022 til 152,6 millioner ton i 2023. Faldet skyldes især markante reduktioner fra klimatunge selskaber som DSV, NKT og Ørsted. De tre selskaber har alle reduceret deres samlede scope 1, 2 og 3 udledninger af drivhusgas med over 20%, skriver redaktør Claus Strue Frederiksen i denne gennemgang af C25-selskabernes klimaaftryk, som varsler de første resultater af Økonomisk Ugebrevs årlige Klima Rating.

For andet år i træk har selskaberne i det danske eliteindeks reduceret deres samlede scope 1, 2 og 3 udledninger af drivhusgas (GHG). Fra 2022 til 2023 er C25-selskabernes klimaaftryk faldet fra 168,9 millioner ton GHG til 152,6 millioner ton GHG, altså et fald på 10 procent.*

Året forinden var reduktionen faktisk endnu større, nemlig hele 40 procent. Det kraftige fald skyldtes dog især et stort fald hos cementgiganten FLSmidth, der fra 2021 til 2022 reducerede sit enorme klimaaftryk fra 332 millioner ton GHG til 150 millioner ton GHG. Da FLSmidth ikke længere indgår i C25, er Mærsk med et årligt aftryk på 79,4 millioner ton GHG den største udleder i C25. Herefter følger Nordea med 25 millioner ton GHG og DSV med 12,7 millioner ton GHG.

Hovedparten af de klimatunge C25 selskaber har det seneste år reduceret deres CHG-aftryk. A. P. Møller – Mærsk, DSV, NKT, Nordea, Rockwool, Vestas og Ørsted tilhører alle gruppen af C25-selskaber, der i 2023 havde et samlet GHG-aftryk på over en million ton og som det seneste år har reduceret deres klimaaftryk.

Eksempelvis har NKT reduceret sit samlede klimaaftryk fra 10,4 millioner ton GHG i 2022 til 8,1 millioner ton GHG i 2023, altså en reduktion på 22 procent. Årsagen til reduktionen er ifølge bæredygtighedsrapporten et fald i scope 3 kategori 11 aftrykket: “Emissions of category 11 (use of sold products, red.) decreased due to a lower number of concluded projects and thereby less km of cable considered in category 11 calculations. All the remaining categories.”

Årets største GHG-reduktion står energigiganten Ørsted dog for, både i absolutte og relative termer. Det seneste år har Ørsted reduceret sit klimaaftryk med over 6 millioner ton GHG, fra 13,5 millioner ton GHG til 7,2 millioner ton GHG, altså en reduktion på 47 procent.

ISS, Jyske Bank og Novo Nordisk udgør de tre eneste C25 selskaber med en et årligt klimaaftryk på over en million ton GHG, der rapporterer et højere aftryk i 2023 end i 2022. For Novo Nordisks vedkommende er der tale om en stigning på hele 53 procent, fra 2,5 millioner ton GHG i 2022 til 3,8 millioner ton GHG i 2023. En del af stigningen skyldtes sikkert de meget store forretningsudvidelser, som medicinalgiganten har udført det seneste år, hvor omsætningen er steget med 31 procent.

Syv C25 selskaber har i 2023 et samlet klimaaftryk på under en million ton GHG. Heraf har tre, nemlig GN Store Nord, Novozymes og Pandora, reduceret deres klimaaftryk det seneste år, mens Bavarian Nordic, Coloplast og Demant har øget deres aftryk. Royal Unibrew har ikke offentliggjort samlet aftryksdata for 2022.

Bavarian Nordic og Coloplast oplyser begge til Økonomisk Ugebrev, at opkøb har spillet en afgørende rolle for de øgede udledningstal. For Coloplasts vedkommende gælder det blandt andet opkøbet af Atos Medical.

Ifølge Thomas Duschek, Communications Partner i Bavarian Nordic, skyldes Bavarian Nordics øgede emissionstal: ”At Bavarian Nordic, udover at opleve en generel høj markedsvækst, opkøbte rejsevaccineforretningen fra det amerikanske selskab, Emergent BioSolutions, med tilhørende produktions- og laboratoriefaciliteter samt 300 medarbejdere.”

* Sammenligningen gælder de virksomheder, der for nuværende er en del af C25. Det betyder blandt andet, at FLSmidth ikke indgår i 2022 aftrykket, selvom selskabet på daværende tidspunkt var en del af C25. Omvendt indgår NKTs GHG-aftryk i 2022, selvom selskabet dengang ikke var en del af det danske eliteindeks.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank