Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Klima Rating store unoterede: Stor fremdrift i giganters klimarapportering

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 05. november 2024 kl. 13:52

Rating af Kapitalfondenes Top 100 Porteføljeselskaber: Flot resultatfremgang i de fleste af kapitalfondenes porteføljer

ØU Klima Rating 2024: Mere end to ud af tre af store unoterede danske selskaber rapporterer om klimaaftrykket for både egne operationer og værdikæden, herunder fra deres leverandører. Sidste år var det under halvdelen. På ét enkelt år har knap hvert tredje unoterede selskab forbedret klimarapporteringen markant. Blandt andet er Bygma, Coop og Danfoss det seneste år begyndt at rapportere om aftrykket fra værdikæden, det såkaldte scope 3, skriver redaktør Claus Strue Frederiksen i denne gennemgang af 23 store unoterede selskabers klimarapportering.  

30 procent ud af de store unoterede selskaber, der indgår i dette års udgave af Økonomisk Ugebrevs Klima Rating, har det seneste år forbedret deres klimarapportering markant.

For første gang oplyser Bygma, Coop, Circle K, Danfoss, Dlg og Rambøll om deres samlede klimaaftryk på en måde, der berettiger de seks selskaber til at opnå maksimum point i målepunkt 5 – der omhandler klimarapportering – i Økonomisk Ugebrevs årlige Klima Rating.*

Eksempelvis oplyste industrikoncernen Danfoss sidste år kun om CO2-aftrykket fra selskabets egne operationer, det såkaldte scope 1 og 2 aftryk, der i alt opgøres til 357.648 ton. Det lyder umiddelbart af meget, men for langt de fleste selskaber udgør scope 3, der blandt andet inkluderer CO2-aftrykket fra leverandører, langt den største post i klimaregnskabet – det gælder også for Danfoss.

I Danfoss’ seneste årsrapport, der inkluderer scope 3 for 2023, opgøres scope 3 aftrykket til 127,6 millioner ton CO2 – altså over 99 procent af klimaaftrykket.

Coop og Circle K står for årets største fremskridt. Sidste år leverede de to selskaber ikke noget relevant klimadata og blev derfor tildelt nul point i Økonomisk Ugebrevs Klima Rating 2023. I år opnår Coop samlet set 7 point, heraf 3 point i målepunkt 5 om klimarapportering – Circle K opnår i alt 3 point, alle i målepunkt 5.

Læs mere om Coop og de andre store unoterede selskabers klimaresultater og rangering i ØU Klima Rating 2024 

16 ud af de 23 store unoterede selskaber oplyser om deres samlede scope 1, 2 og 3 aftryk, mod blot 11 ud af 24 selskaber sidste år. På blot et enkelt år er vi således gået fra, at 46 procent af selskaberne rapporterer fyldestgørende om deres klimabelastning, mod 70 procent i år – altså en stigning på 52 procent.

Derved haler de store unoterede selskaber ind på de store børsnoterede selskaber, hvor klimarapporteringen er stået i stampe de seneste år – de seneste to år har omkring 75 procent af C25 selskaber rapporteret fyldestgørende om deres samlede klimabelastning, og således opnået maksimum point i målepunkt 5 i ØU Klima Rating 2023 og 2024.

Andelen af unoterede selskaber, der slet ikke opnår point for deres klimarapportering, er faldet markant det seneste år – fra seks selskaber i 2023 til blot tre selskaber i 2024: Dagrofa, ECCO og Lars Larsen Group.

De tre virksomheder er dog alle på vej med mere udførlig klimarapportering. Åse Andersson, kommunikationschef i Lars Larsen Group, oplyser, at Lars Larsen Group – sammen med sine seks store datterselskaber, herunder JYSK – som en del af koncernens tilslutning til Science Based Targets initiative har kortlagt CO2-aftrykket på tværs af scope 1, 2 og 3 samt opsat reduktionsmål herfor.

”Det er derfor fortsat vores mål at kunne rapportere på data for scope 1, 2 og 3 for FY2022, som er vores baseline år, i forbindelse med årsrapportingen for regnskabsåret 2023/24 senere på året,” siger Åse Andersson.

Ifølge Carsten Ritter, Senior presse- og kommunikationsrådgiver i Dagrofa, arbejder Dagrofa i øjeblikket på de it-løsninger, der vil gøre dagligvaregiganten i stand til at rapportere fyldestgørende om klima om senest to år: ”Vi kommer til at have enkelte data med i rapporten for 2024, og så forventer vi at levere en fuld rapportering for 2025.”

ECCO har ikke ønsket at kommentere selskabets mangelfulde klimarapportering. Men af selskabets seneste årsrapport fremgår det, at skogiganten fremadrettet vil præsentere årligt aftryksdata for både scope 1, 2 og 3.

* Udover de seks selskaber (Bygma, Coop, Circle K, Danfoss, Dlg og Rambøll), der i år har forbedret deres rapportering ved at inkludere scope 3 i deres klimaregnskab, har Danish Agro også forbedret sin klimarapportering det seneste år. I 2023 rapporterede Danish Agro ikke om scope 1, 2 eller 3 aftrykket – i år oplyser selskabet om klimaaftrykket fra scope 1 og 2.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Udløber snart
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank