CEO Rating: Opkøbsivrige topchefer belønnes i årets DirektørRating

DirektørRating 2019: I gennemsnit får topcheferne i år samme bedømmelse som sidste år, med et gennemsnit på 3,3, svarende til lige over middel. DSV’s topchef Jens Bjørn Andersen vinder – igen. Flere andre opkøbsivrige CEO’er ligger højt på ranglisten.

DSV’s Jens Bjørn Andersen gentager sidste års topplacering i Økonomisk Ugebrevs årlige DirektørRating, som er baseret på bedømmelser fra aktieanalytikere og porteføljeforvaltere. Han placerer sig suverænt i toppen af årets rangliste over ”de bedste” adm. direktører i de 50 største børsnoterede selskaber. Jens Bjørn Andersen scorer i top, selvom DSV for nylig oplyste om overtagelse af den store konkurrent Panalpina til en meget høj købspris.

Var det sket i næsten ethvert andet selskab, havde aktiekursen fået et drag over nakken. Men ikke for DSV: Transportkoncernen har en imponerende track record for effektiv integration af tilkøbte selskaber, og det har markedet altså også en stålsat tro på denne gang.

Ringkjøbing Landbobanks adm. direktør John Bull Fisker får næstbedste placering, og det er mange år siden, at en førstemand fra den finansielle sektor er så højt placeret på ranglisten. Næsten samme historie gælder for Fisker som med DSV-chefen. I banksektoren er der rigtig mange større fusioner, der er gået galt, især fordi det nye ben ofte har været mere eller mindre brækket.

Samtidig har skiftende topchefer for Ringkjøbing Landbobank mange gange forsvoret, at man ville vokse via opkøb. Overtagelsen af sunde Nordjyske Bank har alligevel været for lækker en godbid for John Fisker, og så har han heller ikke skuffet med den foreløbige integration. Aktiekursen er steget mere end 20 procent i år, mens de øvrige bankaktier har ført en kummerlig tilværelse. Læs om artiklen om de finansielle topchefer på side 18.

Læs også:  Stoxx 600 Europe: Health care aktiefesten lakker mod enden

Som tredjebedst placerede CEO kommer Niels Smedegaard fra DFDS, som har formået at fastholde en topplacering fra sidste år. Efter en nedtur i andet halvår 2018 er DFDS-aktien kommet nogenlunde pænt igen, og året sluttede med stigende overskud og omsætning. Smedegaard har med andre ord – indtil videre – navigeret flot gennem både Brexit-uro i forhold til de engelske aktiviteter og den finansielle uro på vækstmarkedet i Tyrkiet, som har

påvirket aktivitetsniveauet negativt. I år forventes fortsat fremgang, blandt andet drevet af flere opkøb. ”DFDS nåede et nyt højdepunkt med resultatet for 2018, og væksten i omsætning og indtjening er på sporet til at fortsætte i 2019 med afsæt i vores nylige ekspansion i Middelhavet, der bygger på det transformerende køb af U. N. Ro-Ro (…) Også vores logistikforretning blev styrket af et opkøb i begyndelsen af året,” oplyser Niels Smedegaard i årsregnskabsmeddelelsen.

På de næste pladser på ranglisten kommer flere nye navne. Dels i form af topchefer, som er blevet udnævnt inden for de seneste år. Blandt andet Mauricio Graber-Dubovoy fra Chr. Hansen og Kristian Villumsen fra Coloplast. Og dels topchefer, som blot er flyttet højere op ad ranglisten på grund af bedre bedømmelse, blandt andet Anders Runevad fra Vestas Wind Systems, Lars Fruergaard Jørgensen fra Novo Nordisk og Johannes F.C.M.

Savonije i Royal Unibrew, som altså er årets højdespringere på den øverste halvdel af ranglisten.

Læs også:  ØU Trader: Porteføljeafkast nu 17% i år, øger afstand til bench mark

Største overraskelse er nok den flotte fremgang for Novo Nordisks topchef, der øger bedømmelsen fra karakteren 3,3 til 3,9. Over de seneste tre år har aktiekursudviklingen haltet bagefter Eli Lilly og Sanofi. Men de seneste tre måneder har Novo-aktien faktisk fulgt de to nære konkurrenter. Blandt andet forventer analytikerne, at Novo Nordisk klarer sig bedre i år end Eli Lilly, der forventes til at stå foran et mindre indtjeningsfald. Måske står Novo Nordisk foran nyt momentum, efter at udenlandske investorer har nettotilbagesolgt aktier for milliarder de seneste år.

Sådan har vi gjort

Økonomisk Ugebrevs årlige CEO Rating er baseret på input fra 27 aktieanalytikere og porteføljemanagere. 121 er adspurgt via mail og telefon, hvilket giver en svarprocent på 22. Hver respondent er blevet bedt om at give direktørerne fra fondsbørsens largecap-selskaber, samt fra udvalgte midcap-selskaber, en karakter på en skala fra 1 til 5. Det er præciseret, at bedømmelsen sker ud fra et aktionærsynspunkt, og at man kun skal give en karakter i de tilfælde, hvor man føler, man har tilstrækkeligt kendskab til direktøren og selskabet. CEO Ratingen i Økonomisk Ugebrev er gennemført hvert år de seneste cirka tyve år.

Læs hele årets DirektørRating i søndagens udgave af Økonomisk Ugebrev Finans, med fokus på taberne, årets nye CEO’er og tabeller med rating score af de enkelte direktører. I udgaven af Økonomisk Ugebrev Finans efter påske udkommer årets CFO rating med rating af CFO’erne i de 50 største børsnoterede selskaber. 

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her