Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

C25 Klima Rating: Danske eliteselskaber med SBTi-mærke skuffer på klima

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 13. december 2022 kl. 17:58

De sytten danske C25-selskaber, der er tilknyttet klimaverdenens guldstandard, Science Based Targets initiative (SBTi), leverer generelt en middelmådig præstation i dette års udgave af Økonomisk Ugebrevs C25 Klima Rating. Lidt bedre går det for de elleve C25-selskaber, der ikke blot er tilknyttet SBTi, men som også har fået godkendt et eller flere af deres klimamål. De selskaber lander samlet set en smule over C25-gennemsnittet. For C25-selskaberne under ét er resultaterne ikke særligt prangende – rapporteringen er bedre end forrige år, men de absolutte CO2-udledninger er steget, skriver redaktør Claus Strue Frederiksen.

Tre målepunkter i Økonomisk Ugebrevs C25 Klima Rating 2022 angår CO2-reduktioner og er inspireret af erhvervslivets guldstandard Science Based Targets initiative (SBTi).* De resterende tre målepunkter handler om grøn energi, klimarapportering og inklusion af klimakomponenter i topchefbonusser. Selvom SBTi-tilknytning antageligt skulle indikere, at selskaberne leverer en solid præstation på deres arbejde med klima, ser det ikke ud til at være tilfældet.

De sytten C25-selskaber, der er tilknyttet den formelle guldstandard SBTi, opnår imidlertid blot en gennemsnitlig score på 6,0 point, hvilket er under C25-snittet på 6,3.

En udførlig guide til Økonomisk Ugebrevs C25 Klima Rating findes her

Umiddelbart kan det godt undre, at SBTi-selskaberne samlet set klarer sig dårligere end C25 i en klima-rating, hvor halvdelen af målepunkter er inspireret af SBTi. Men her er det værd at bemærke, at ingen af de fire finansvirksomheder i C25-indekset – dvs. Danske Bank, Jyske Bank, Nordea og Tryg – er tilknyttet SBTi.** Og da finanssektoren opnår en gennemsnitlig score på 9,3 i ratingen, altså langt over middel, trækker finansvirksomhederne C25 op, hvorimod deres fine pointhøst ingen effekt har på SBTi-gennemsnittet.

De sytten C25-selskaber, der er tilknyttet SBTi, kan deles i to grupper: De selskaber, der har fået godkendt et eller flere af deres klimamål af SBTi. Og de selskaber, der ikke har – men som er på vej til det og derfor officielt er tilknyttet SBTi.

Som det fremgår af nedenstående tabel, er pointforskellen for disse to grupper enorm – de elleve SBTi-tilknyttede selskaber med godkendte klimamål opnår en gennemsnitscore på 6,8 point, hvorimod de seks SBTi-tilknyttede selskaber uden godkendte klimamål ender med et gennemsnit på blot 4,5. De seks C25 virksomheder, der ikke er tilknyttet SBTi, scorer i gennemsnit 7,3 point.

Grunden til, at SBTi-selskaberne samlet set ikke klarer sig særligt godt i ratingen, er enkel: De har generelt ikke været særligt dygtige til at reducere deres klimaaftryk. Når det handler om CO2-reduktioner, fremhæver SBTi blandt andet denne målsætning:

An annual 4.2% emissions reduction is required for 1.5ºC-aligned science-based targets. A typical SBTi-approved company has been even more ambitious than the 1.5ºC trajectory, with a linear rate of 8.8% scope 1 and 2 reductions a year during the period with approved targets. 

Som det fremgår af nedenstående tabel, har blot fem af de sytten SBTi-tilknyttede C25-selskaber – dvs. 29 procent – det seneste år reduceret deres samlede scope 1 og 2 udledning med mere end 4,2 procent. Til sammenligning har halvdelen af de selskaber, der ikke er tilknyttet SBTi, det seneste år formået af reducere deres scope 1 og 2 udledninger med mere end 8,8 procent.

For selskabernes evne til at reducere CO2-aftrykket over en længere årrække går det en anelse bedre for SBTi-gruppen. Særligt de selskaber, der har fået godkendt deres klimamål af SBTi, klarer sig godt – knap halvdelen har over en femårig periode formået at reducere deres samlede scope 1 og 2 aftryk med mindst 21 procent, og nærved hver femte har i perioden reduceret med mindst 44 procent. Til gengæld falder de SBTi-tilknyttede C25-virksomheder, der ikke har fået godkendt deres klimamål, totalt igennem her. Kun en, nemlig ISS, har de seneste fem år reduceret sit samlede scope 1 og 2 aftryk med mindst 21 procent.

Kun fire C25-selskaber, Danske Bank, Jyske Bank, Tryg og Ørsted, har inden for det seneste år dokumenterbart reduceret deres samlede scope 1, 2 og 3 aftryk med over 8,8 procent – heraf er det kun Ørsted, der er tilknyttet SBTi.***

Samlet set er det vanskeligt at blive imponeret over SBTi-selskabernes klimaresultater. Ser vi på C25 som helhed, er resultaterne imidlertid heller ikke særlig prangende. Rapporteringen er blevet bedre – andelen af virksomheder, der rapporterer på scope 1, 2 og 3, er sidste år steget fra 75 procent til 91 procent i år.

Til gengæld er de samlede scope 1 og 2 udledninger for C25 steget fra 39.047.202 ton CO2 i 2020 til 42.600.314 ton CO2 i 2021 – dvs. en stigning på 9,1 procent. Går vi tilbage til 2016, var de samlede C25 udledninger på 44.856.118 ton CO2, hvorved det på fem år blot er lykkes selskaberne i det danske eliteindeks at reducere deres klimaaftryk med 5,0 procent – hvilket er langt under den reduktionssats, som SBTi finder nødvendig.****

 * ØU C25 Klima Rating 2022 bygger på virksomhedsrapporter udgivet i 2022, der typisk omhandler virksomhedernes klimaresultater for 2021. For mere, se afsnittet ’Sådan har vi gjort’ i denne artikel.

** De danske finansgiganter er ikke alene. Den internationale finanssektor er i det hele taget ikke særlig godt repræsenteret i SBTi. I foråret var der på verdensplan kun 19 finansielle institutioner med godkendte klimamål, hvilket udgør knap én procent af de omkring 2.000 virksomheder fra samtlige sektorer med godkendte SBTi-mål. Den ringe repræsentation vil dog formentlig snart være fortid, da SBTi i begyndelse af 2023 vil lancere en SBTi-standard rettet mod den finansielle sektor.

*** Ingen C25 selskaber har det seneste år reduceret deres samlede scope 1, 2 og 3 aftryk under 8,8 procent men over 4,2 procent.

**** Grundet manglende data indgår følgende syv C25-selskaber ikke i udregningerne vedr. det samlede C25-aftryk: Genmab, GN Store Nord, Jyske Bank, Netcompany, Pandora, Royal Unibrew og Tryg.      

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank