En stribe af verdens største banker og kapitalforvaltere forlader globale klimaalliancer, Trump trækker USA ud af Parisaftalen og grønne selskaber som Ørsted er kommet under historisk pres. Udviklingen får dog ikke store danske pensionsselskaber som AP Pension, PFA og Velliv til at ryste på hånden: De grønne ambitioner fastholdes. Pensionsselskaberne understreger samtidig, at selvom der pt. er modvind på klimaområdet, så vil den grønne omstilling fortsætte – de fleste selskaber vil holde fast i den transitionsplan, som de allerede er i gang med.
Budskabet fra brancheorganisationen F&P er krystalklart, den danske pensionssektor skal spille en nøglerolle i den grønne omstilling: ”Den danske pensionssektor har 4000 mia. kr. under forvaltning og er derfor en helt afgørende aktør, når det kommer til investeringer i den bæredygtige og grønne omstilling. Branchens ambitioner inden for området er også i top, og den danske pensionssektor går allerede i front, men vi er ikke i mål endnu.”
Siden Trump blev valgt til præsident i USA er der imidlertid sket store rystelser på klimaområdet, blandt andet har elleve store banker fra Canada og USA forladt sektorens mest prestigefyldte klimaalliance, Net-Zero Banking Alliance.
Desuden har Trump trukket USA ud af Parisaftalen og verdens største kapitalforvalter, BlackRock, har forladt Net Zero Asset Managers initiative – hvilket har fået det globale klimainitiativ til at stille sine aktiviteter i bero.
Økonomisk Ugebrev har spurgt en række store danske pensionsselskaber til den seneste udviklings betydning for deres investeringsfokus på grøn omstilling – samt hvilke konsekvenser de forventer, det vil få for selskabers arbejde med klima.
Ifølge Rasmus Bessing, chef for bæredygtige investeringer i PFA, er det åbenlyst, at klimaområdet er i modvind i øjeblikket. Det ændrer dog ikke ved, at den grønne omstilling er nødvendig: ”Derfor er det en dagsorden, som vi kommer til at arbejde med i mange år. Der er fortsat brug for en grøn omstilling af samfundet, og det er også vores forventning, at vi kan finde gode investeringsmuligheder, der fremmer energieffektivitet og grøn omstilling.”
Han tilføjer, at mange selskaber allerede er i fuld gang med at omstille sig: ”Og jeg tror, at denne udvikling mange steder vil fortsætte, fordi der for mange virksomheder også er et økonomisk incitament til at omstille sig f.eks. til grønnere energiformer.”
Pernille Jessen, investeringsdirektør i AP Pension, forventer heller ikke, at store selskaber vil holde op med at integrere klima og grøn omstilling i deres langsigtede strategier og forretningsplaner.
Samtidig konstaterer hun, at klimadagsorden har været udfordret i et stykke tid og at grønne investeringer har haft det svært i en længere periode – blandt andet på grund af et højere renteniveau, pressede forsyningskæder og politisk usikkerhed.
”Det forholder vi os selvfølgelig til i AP Pension, men vi forventer fortsat, at den grønne omstilling vil fortsætte med at udfolde sig. Selvom tempoet for igangsættelse af f.eks. nye grønne projekter kan aftage for en periode, forventer vi, at rentabel og billig produktion af vedvarende energi vil forblive attraktivt for samfundet,” oplyser Pernille Jessen til Økonomisk Ugebrev.
Hun understreger samtidig, at udviklingen ikke har ændret på AP Pensions ambition om, at 25 procent af formuen skal være placeret i grønne investeringer i 2030: ”Vi arbejder ud fra en tese om, at i takt med at den grønne omstilling udspiller sig, vil det afstedkomme flere interessante investeringsmuligheder.”
Velliv holder også fast i deres klimamål: ”Vores tilgang og ambitionsniveau på klimaområdet ændres ikke. Vi har sat Science-based targets, CO2 reduktionsmål samt mål om andel grønne investeringer, som vi holder fast i,” oplyser Sandra Metoyer, Strategic Head of Sustainable Investments i Velliv, til Økonomisk Ugebrev.
Ifølge Sandra Metoyer vil nogle selskaber – særligt amerikanske – måske tilbagerulle klimaindsatser, grundet at der ikke vil være politisk pres eller incitamenter til at omstille sig: ”Modsat tror jeg, og håber, at langt de fleste selskaber vil tage de lange briller på og fortsætte den transitionsplan, de allerede er i gang med.”
Christina Gordon Christiansen, chef for ansvarlige investeringer i P+, finder det umiddelbart bekymrende, at særligt amerikanske kapitalforvaltere har trukket støtten til globale klimaalliancer – det vigtige er dog, hvordan forvalterne rent faktisk arbejder med klima:
”Vi er samtidig opmærksomme på, at det (exit fra klimaalliancer, red.) ikke nødvendigvis er en proxy for det arbejde og de indsatser, forvalterne laver som del af den egentlige investeringsproces. Det vigtigste for os er, at forvalterne har solide politikker, processer og ledelsessystemer på plads. Det følger vi løbende op på.”
Christina Gordon Christiansen tilføjer: ”Hvad angår P+’s fokus på bæredygtighed generelt og klimaområdet specifikt har den aktuelle udvikling ingen betydning for vores eget fortsatte arbejde.”
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.