Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Ny klima-rating for pensionsbranchen: Sådan opnås højeste score

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 08. april 2025 kl. 17:58

Guide: Økonomisk Ugebrev lancerer en ny årlig klimarating, som gør status over danske pensionsselskabers aktuelle evner til at levere klimaresultater. ØU Klima Rating for Pensionssektoren indeholder syv målepunkter og er udviklet i samarbejde med branchen. Hovedfokus er pensionsselskabernes grønne investeringer og CO2-emissioner fra porteføljen. Redaktør Claus Strue Frederiksen redegør her for de udvalgte målepunkter. Første ratingopgørelse udgives i juni 2025.

Økonomisk Ugebrev har designet en klimarating for pensionssektoren. Danske pensionsselskabers klimaresultater vil fra i år blive vurderet efter syv udvalgte målepunkter, som adskiller sig markant fra de målepunkter, vi anvender i vores klimaratings for C25-selskaber og banker.

Ratingen, som vil være en årlig tilbagevendende begivenhed, indeholder syv målepunkter med mulighed for at opnå mellem 2 og 6 point i hvert målepunkt. Samlet set kan pensionsselskaber maksimalt opnå 18 point. Målepunkterne er:

  1. Andel grønne investeringer, mulighed for 6 point
  2. CO2-reduktion investeringsporteføljen, mulighed for 2 point
  3. CO2-reduktion aktier, mulighed for 2 point
  4. CO2-reduktion virksomhedsobligationer, mulighed for 2 point
  5. CO2-reduktion direkte ejede ejendomme, mulighed for 2 point
  6. Datadækning investeringsporteføljen, mulighed for 2 point
  7. SBTi-godkendte mål, mulighed for 2 point

Udførlig introduktion til målepunkterne findes nederst i artiklen

Formål og fokuspunkter

Formålet med ØU Klima Rating for Pensionssektoren er identisk med sigtet for vores andre klimaratings, nemlig at vurdere og belønne selskabernes grønne resultater – og ikke deres grønne politik. Høje klimaambitioner, der ikke veksles til betydelige klimaresultater, udløser ikke en topplacering i vores klimaratings.

Målepunkterne er designet med udgangspunkt i de klimadata, som pensionsselskaberne selv offentliggør – den generelle rapporteringspraksis har således haft afgørende indflydelse på målepunkternes konkrete udformning.

Eksempelvis ville det ideelt set give et mere retvisende billede af pensionsselskabernes klimaresultater at bedømme udviklingen i intensitetsaftrykket, dvs. ton CO2 pr. investeret millioner kroner, i et tiårigt perspektiv – frem for den 1-5 årige tidshorisont, der indgår i vores rating.

Men da ingen danske pensionsselskaber har sammenlignelige klimadata, der går ti år tilbage, har vi valgt en tidshorisont på 1-5 år – hvilket giver alle pensionsselskaber mulighed for at opnå point. Dog: Kun selskaber med en rapporteringshorisont på mindst tre år kan opnå maksimumpoint i vores rating.

Selvom den 1-5 årige tidshorisont ikke giver det perfekte billede, siger den alligevel noget om selskabernes aktuelle evner til at reducere CO2-aftykket i porteføljen.

Desuden, hvis den 1-5 årige tidshorisont er komplet ubrugelig og irrelevant, hvorfor benytter pensionsselskaberne den så i deres klimarapportering? Den udbredte anvendelse indikerer, at branchen selv finder tidshorisonten relevant.

Data indsamles fra pensionsselskabernes egne rapporter

I lighed med vores andre klimaratings indgår der i ØU Klima Rating for Pensionssektoren (næsten) kun data, som selskaberne offentliggør i egne officielle rapporter – eneste undtagelse er målepunkt 7, her indsamles data fra SBTi-hjemmeside (Science Based Targets initiative).

Data skal fremgå klart og tydeligt, hvilket blandt andet indebærer, at pensionsselskaberne selv skal oplyse om CO2-intensitet – ØU omregner således ikke data for absolutte udledninger om til CO2-intensitet.

Vores nye rating rammer ikke alle klimatiltag: Eksempelvis tildeles der ikke point til pensionsselskaber, der via aktivt ejerskab har formået at dreje et eller flere klimatunge selskaber i en mere grøn retning. Og der gives heller ikke point for eksklusion af særligt klimaskadelige virksomheder.

Vi har valgt ikke at inddrage målepunkter, der involverer kvalitative skøn, herunder at skulle bedømme i hvilken grad konkrete eksklusioner og virksomhedsdialoger har ført til CO2-reduktioner.

Forklaring af målepunkter

Målepunkt 1 – andel grønne investeringer: Pensionsselskaber, hvor grønne investeringer udgør 0-4% af porteføljen, tildeles 1 point. Pensionsselskaber, hvor grønne investeringer udgør 4,1-8% af porteføljen, tildeles 2 point. Pensionsselskaber, hvor grønne investeringer udgør 8,1-12% af porteføljen, tildeles 3 point. Pensionsselskaber, hvor grønne investeringer udgør 12,1-16% af porteføljen, tildeles 4 point. Pensionsselskaber, hvor grønne investeringer udgør 16,1-20% af porteføljen, tildeles 5 point. Pensionsselskaber, hvor grønne investeringer udgør over 20% af porteføljen, tildeles 6 point.

Yderligere info: Med grønne investeringer menes som udgangspunkt investeringer, der opgøres i tråd med F&Ps model for grønne investeringer. Med andel af porteføljen menes i forhold til den samlede investeringsportefølje.

Målepunkt 2 – CO2-reduktion hele investeringsporteføljen: Pensionsselskaber, der til en 1-5 årig baseline har reduceret intensitetsaftrykket for den samlede investeringsportefølje med mindst 4,2% om året i snit, tildeles 1 point. Pensionsselskaber, der til en 1-5 årig baseline har reduceret intensitetsaftrykket for den samlede investeringsportefølje med mindst 8,8% om året i snit, tildeles 2 point.

Yderligere info: Hvis pensionsselskabet ikke selv klart har defineret en baseline, tages der udgangspunkt i det rapporterede år, der går længst tilbage og som optræder i en relevant tabel. Intensitetsaftrykket forstås her som ton CO2 pr. investeret million kroner (porteføljeselskabernes scope 1 og 2). For at opnå point skal udviklingen i intensitetsaftrykket fremgå klart af pensionsselskabets seneste årsrapport, bæredygtighedsrapport eller ESG-rapport.

Desuden: Pensionsselskaber, hvor datadækningen (andel af AUM) er under 66% af investeringsaktiverne, kan kun opnå 1 point i dette målepunkt. Pensionsselskaber, hvor baseline går under 3 år tilbage, kan kun opnå 1 point i dette målepunkt.

Målepunkt 3 – CO2-reduktion aktier: Pensionsselskaber, der til en 1-5 årig baseline har reduceret intensitetsaftrykket for aktier med mindst 4,2% om året i snit, tildeles 1 point. Pensionsselskaber, der har reduceret intensitetsaftrykket for aktier til en 1-5 årig baseline med mindst 8,8% om året i snit, tildeles 2 point.

Yderligere info: Hvis pensionsselskabet ikke selv klart har defineret en baseline, tages der udgangspunkt i det rapporterede år, der går længst tilbage og som optræder i en relevant tabel. Intensitetsaftrykket forstås her som ton CO2 pr. investeret million kroner (porteføljeselskabernes scope 1 og 2). For at opnå point skal udviklingen i intensitetsaftrykket for aktier fremgå klart af pensionsselskabets seneste årsrapport, bæredygtighedsrapport eller ESG-rapport.

Desuden: Pensionsselskaber, hvor datadækningen (andel af AUM) er under 66% af investeringsaktiverne, kan kun opnå 1 point i dette målepunkt, medmindre datadækningen specifikt for aktier er eksplicit angivet til over 66%. Pensionsselskaber, hvor baseline går under 3 år tilbage, kan kun opnå 1 point i dette målepunkt.

Målepunkt 4 – CO2-reduktion virksomhedsobligationer: Pensionsselskaber, der til en 1-5 årig baseline har reduceret intensitetsaftrykket for virksomhedsobligationer med mindst 4,2% om året i snit, tildeles 1 point. Pensionsselskaber, der har reduceret intensitetsaftrykket for virksomhedsobligationer til en 1-5 årig baseline med mindst 8,8% om året i snit, tildeles 2 point.

Yderligere info: Hvis pensionsselskabet ikke selv klart har defineret en baseline, tages der udgangspunkt i det rapporterede år, der går længst tilbage og som optræder i en relevant tabel. Intensitetsaftrykket forstås her som ton CO2 pr. investeret million kroner (porteføljeselskabernes scope 1 og 2). For at opnå point skal udviklingen i intensitetsaftrykket for virksomhedsobligationer fremgå klart af pensionsselskabets seneste årsrapport, bæredygtighedsrapport eller ESG-rapport.

Desuden: Pensionsselskaber, hvor datadækningen (andel af AUM) er under 66% af investeringsaktiverne, kan kun opnå 1 point i dette målepunkt, medmindre datadækningen specifikt for virksomhedsobligationer er eksplicit angivet til over 66%. Pensionsselskaber, hvor baseline går under 3 år tilbage, kan kun opnå 1 point i dette målepunkt.

Målepunkt 5 – CO2-reduktion direkte ejede ejendomme: Pensionsselskaber, der til en 1-5 årig baseline har reduceret intensitetsaftrykket for direkte ejede ejendomme med mindst 4,2% om året i snit, tildeles 1 point. Pensionsselskaber, der til en 1-5 årig baseline har reduceret intensitetsaftrykket for direkte ejede ejendomme med mindst 8,8% om året i snit, tildeles 2 point.

Yderligere info: Hvis pensionsselskabet ikke selv klart har defineret en baseline, tages udgangspunkt i det rapporterede år, der går længst tilbage og som optræder i en relevant tabel. Intensitetsaftrykket forstås her som ton CO2 pr. investeret million kroner eller kg/m2. For at opnå point skal udviklingen i intensitetsaftrykket for ejede ejendomme fremgå klart af pensionsselskabets seneste årsrapport, bæredygtighedsrapport eller ESG-rapport.

Desuden: Pensionsselskaber, hvor datadækningen (andel af AUM) er under 66% af investeringsaktiverne, kan kun opnå 1 point i dette målepunkt, medmindre datadækningen specifikt for direkte ejede ejendomme er eksplicit angivet til over 66%. Pensionsselskaber, hvor baseline går under 3 år tilbage, kan kun opnå 1 point i dette målepunkt.

Målepunkt 6: Datadækning hele investeringsporteføljen: Pensionsselskaber, hvor datadækningen (andel af AUM) for den samlede investeringsportefølje er 66-79,9%, tildeles 1 point. Pensionsselskaber, hvor datadækningen for den samlede investeringsportefølje er over 80%, tildeles 2 point.

Målepunkt 7: SBTi-godkendte mål: Pensionsselskaber, der har sat near-term SBTi-mål, tildeles 1 point. Pensionsselskaber, der har sat net-zero SBTi-mål, tildeles 2 point.

Yderligere info: For at opnå point skal målsætningerne fremgå af SBTi-hjemmeside. Der tildeles kun point for ’targets set’, ikke for ’committed’.

Bemærk: Reduktionsmålene i 4,2% og 8,8% er inspireret af SBTi, der i Progress Report 2021 skriver: ”An annual 4.2% emissions reduction is required for 1.5ºC-aligned science-based targets. A typical SBTi-approved company has been even more ambitious than the 1.5ºC trajectory, with a linear rate of 8.8% scope 1 and 2 reductions a year during the period with approved targets.” Disse reduktionsmål anvendes også I Økonomisk Ugebrevs C25-Klima Rating (og blev introduceret i 2022).

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank