Organisationen bag erhvervslivets guld klimastandard Science Based Targets initiative (SBTi) arbejder på at få selskaber til at sætte såkaldt videnskabsbaserede klimamål. Om selskaberne leverer fremskridt i forhold til deres mål, beskæftiger SBTi sig aktuelt ikke med. I teorien kan alle de 7.700 selskaber med SBTi-godkendte klimamål øge deres CO2-udledninger, uden SBTi løfter et øjenbryn. Det gælder blandt andet LEGO, der markedsfører sig med SBTi-mærket, samtidig med at selskabets CO2-aftryk er steget drastisk de seneste år. Men måske er SBTi ved at skifte kurs. I et svar til Økonomisk Ugebrev oplyser organisationen, at den overvejer at gøre vurdering af virksomheders klimapræstationer til en del i SBTi-systemet.
Science Based Targets initiative (SBTi) har over de seneste ti år udviklet sig til erhvervslivets guldstandard for klima. Globalt har knap 7.700 virksomheder fået godkendt deres klimamål af SBTi, heraf over 200 danske selskaber – det gælder blandt andet LEGO, Novo Nordisk og Royal Unibrew.
Eksempelvis har LEGO et SBTi-godkendt mål om at reducere selskabets samlede scope 1, 2 og 3 CO2-aftryk med 37 procent i 2032, med 2019 som baseline. Foreløbig er CO2-reduktionerne dog udeblevet. På fire år er den danske legetøjsgigants samlede CO2-aftryk steget markant – fra 1,16 million ton i 2019 til 1,82 million ton i 2023, altså en stigning på 56 procent.
SBTi vil ikke kommentere på konkrete virksomheder. Økonomisk Ugebrev har derfor spurgt til, hvor meget virksomheder med godkendte SBTi-mål i gennemsnit har reduceret deres samlede CO2-aftyk de seneste år – eksempelvis fra 2019 til 2023.
SBTI oplyser, at organisationen aktuelt ikke måler og vurderer selskabernes klimapræstationer, den opgave må andre tage sig af. SBTi understreger dog, at det er vigtigt, at selskaberne handler på deres klimamål.
”Derfor skal alle selskaber med godkendte videnskabsbaserede mål, ifølge SBTi-retningslinjer rapporterer årligt om deres fremskridt, ligesom selskaberne skal gennemgå – og om nødvendigt opdatere – deres klimamål hvert femte år for at sikre fortsat overensstemmelse med videnskaben,” oplyser SBTi i et skriftligt svar til Økonomisk Ugebrev.
Af svaret fremgår desuden, at SBTi aldrig har ekskluderet selskaber, der ikke har formået at sænke deres CO2-aftryk, men hvor udledningerne tværtimod er steget drastisk – som det eksempelvis er sket hos LEGO.
Den praksis kan dog ifølge SBTi være ved at ændre sig: ”Vurdering af præstation og fremskridt kan blive en del af SBTi-systemet i fremtiden, som foreslået i udkastet til Corporate Net-Zero Standard V2 (kommende revideret SBTi-standard, red.), der i øjeblikket er i offentlig høring.”
Ifølge SBTi lægges der i udkastet til revisionen af den eksisterende standard op til, at virksomheder skal redegøre for deres klimaresultater ved afslutningen af en måleperiode og herefter opstille nye mål, der tager højde for tidligere præstationer.
SBTi vurderer, at den foreslåede revision vil sikre ”at virksomheder ikke blot forpligter sig til videnskabsbaserede klimahandling (når de får godkendt et klimamål af SBTi, red.), men at de også skal demonstrere målbare og kontinuerlige fremskridt.”
Hvor mange virksomheder, der bliver ramt af den reviderede SBTi-kurs – og som af den grund må forlade organisationen – vil tiden vise. Det handler i høj grad om, hvordan SBTi kommer til at lægge snittet i forhold til bedømmelse af, hvorvidt et selskab har leveret ’målbare og kontinuerlige fremskridt’.
I LEGO mener man imidlertid, at selskabet er på ret kurs. En talsperson fra LEGO Koncernen oplyser til Økonomisk Ugebrev, at legetøjsgiganten er fuldt engageret i at nå sine klimamål og fortsætter med at investere i grønne løsninger på tværs af globale operationer, herunder med investeringer i vedvarende energi samt i udviklingen af mere bæredygtige materialer.
”En af vores største udfordringer er at afkoble vores udledning fra vores forretningsvækst og udvidelser af vores produktionskapacitet. Vi mener, at vi er på rette vej, men anerkender behovet for at gå længere for at nå vores mål. Vi forventer at se den positive indvirkning af vores investeringer i de kommende år og er dedikeret til vores Science-Based target og langsigtede klimaambitioner,” oplyser talspersonen fra LEGO.
Et andet eksempel på et stort dansk selskab, med stigende CO2-aftryk og godkendte SBTi-mål, er Royal Unibrew. Den danske bryggerikoncerns godkendte SBTi-mål forpligter selskabet til at reducere udvalgte dele af scope 3 aftrykket med 50 procent i 2030, med 2019 som baseline. Ifølge årsrappoten er målet for de udvalgte scope 3 poster, at CO2-aftrykket skal falde med 5 procent om året.
Sådan er det dog ikke gået. For den største post i klimaregnskabet, indkøbte varer og services, er CO2-aftrykket fra 2019 til 2024 steget med 1 procent – ifølge planen skulle det være faldet med 25 procent. Værre ser det ud for en af de andre store poster, transport og distribution til kunderne – her er CO2-aftrykket i samme periode steget med 43 procent.
Samlet set er Royal Unibrews scope 3 CO2-aftryk de seneste fem år steget med 6 procent. Det voksende CO2-aftryk skal ifølge Henriette Øllgaard, VP Group CSR i Royal Unibrew, ses i lyset af, at Royal Unibrews omsætning er fordoblet de seneste tre år.
”Vi begynder at se reduktioner i vores største bidragsydere med undtagelse af transport. Vores kommercielle succes medfører desværre større kompleksitet i transporten af vores varer til kunderne, hvilket vi naturligvis skal løse. Vi bemærker også, at vores CO2-udledning per produceret enhed er faldet med 12 procent siden 2019,” oplyser Henriette Øllgaard.
På trods af de stigende udledninger, har Royal Unibrew opjusteret sit klimamål og sigter nu mod en 60 procents reduktion af det samlede CO2-aftryk, dvs. scope 1, 2 og 3. Det reviderede mål er dog (endnu) ikke godkendt af SBTi.
Ambitionen fejler således ikke noget. Spørgsmålet er, om resultaterne vil følge efter. I Royal Unibrew er man ikke i tvivl – resultatet skal nås ved at dreje fokus mod leverandørkæden.
”Fra tidligere at have fokuseret internt på vores egne produktionsprocesser med betydelige CO2-reduktioner til følge, sætter vi nu mere skub i resten af værdikæden. Sammen med vores leverandører og andre forretningspartnere vil vi stille yderligere krav til fornybare ressourcer og fortsætte udviklingen og investeringen i produkter og processer, der kan reducere vores klima- og miljøaftryk,” siger Henriette Øllgaard.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.