Værdiopgørelserne af pensionsordninger er for tiden helt skæve, og det betyder, at nogen får for meget i pension, mens andre får for lidt, skriver Nationalbanken i en opsigtsvækkende analyse af problemstillingen, som Økonomisk Ugebrev også har fokuseret på i en artikelserie de seneste år. Problemet er, at pensionsbranchen opfatter yderst risikable alternative investeringer som om de var sikre obligationer, mener Nationalbanken.
I 1. halvår 2022 er børsnoterede aktier faldet over 19 pct., mens pensionsbranchens unoterede aktier samtidig er steget i værdi, skriver Nationalbanken i en ny analyse .
Nationalbanken peger på, at hver eneste gang, aktiemarkederne falder drastisk, er pensionsbranchen begyndt at behandle de risikable alternative investeringer, som om det var sikre obligationer.
Vigtigt ved skift af selskab
De nye tal er indsamlet fra pensionsbranchen, og måske derfor virker Nationalbanken forsigtig med sine udmeldinger: ”Mens noterede aktier har en observerbar markedspris, vurderer selskaberne selv værdien af unoterede aktier i overensstemmelse med internationale standarder. Vurderingen foretages ved brug af modeller og antagelser om f.eks. risiko. Det er vigtigt, at værdien af de unoterede aktier opgøres retvisende, f.eks. i forbindelse med, at kunder trækker deres pensionsinvesteringer ud for at skifte selskab eller risikoprofil.”
Eksperter er ikke i tvivl om, hvordan Nationalbankens vurdering skal læses: Skævhederne i værdiansættelsen påvirker mange pensioner på den måde, at nogen får for lidt, mens andre får for meget.
”Jeg opfatter Nationalbankens udmelding som en kritik af pensionssektorens syn på alternative investeringer. Man fristes jo nærmest til at sige til danskerne, at det er lige nu, de skal flytte alt, hvad de har af fripolicer til egen forvaltning. Du får nemlig en kæmpe rabat lige nu på værdiansættelsen. En rabat, som pensionsselskaberne skal fire af, når der atter er gode afkast i markedet”, siger uafhængig investeringsrådgiver Karsten Engmann Jensen fra Pengeministeriet.
Umiddelbart anskueliggør Nationalbanken et kæmpe problem for dem, der sparer op til pension. ”Så må man jo formode, at dem, der trækker pensionsopsparing ud af unoterede aktier ultimo halvåret, får en gevinst i forhold til markedsværdien, mens dem, der sætter flere penge af pensionsopsparingen ind på de unoterede aktier modsat får et tab”, siger partner Gert Nielsen fra BEDSTpension. Eksperterne vurderer, at Nationalbankens melding skal opfattes som en skarp kritik af pensionssektoren: ”Når Nationalbanken skriver, at det er vigtigt, at værdien af de unoterede aktier opgøres retvisende, så er det for at undgå, at nogle kunder får gevinster, mens andre kunder bliver snydt. Hvis vi ser på kursudviklingen fra starten af 2018 og til ultimo første kvartal 2022, har man fået sådan nogenlunde det samme afkast på unoterede og børsnoterede aktier. Men senest er der sket voldsomme udsving på børsnoterede aktier, mens afkastet har været meget mere stabilt på unoterede aktier. Når børsnoterede aktier tager et kursdyk på 10 pct. i andet kvartal 2022, mens de unoterede stiger i værdi, virker prissætningen helt urealistisk”, siger Gert Nielsen.
Ønsketænkning fra branchen
Problemet er, at pensionsbranchen de senere år – med negative renter – har mistet den stabile og sikre obligation som det, der reducerer risikoen i folks pensioner, mens børsnoterede aktier øger risikoen, og dermed det forventede afkast.
Det er bl.a. dette forhold, Nationalbanken nu kritiserer. Alternative investeringer ligner mere en aktie end en obligation, men alligevel er pensionsbranchen begyndt at bruge dem som de meget savnede sikre obligationer. Det giver skæve værdier, omfordeling og en helt forkert opgørelse af risikoen på pensionerne.
Nationalbanken konstaterer tørt i sin analyse, at alternativer nu udgør halvdelen af alle aktiverne i pensionsbranchen. Nationalbankens statistik viser også, at de unoterede aktier svinger meget lidt i værdi og stort set giver et positivt afkast mellem 0 og 5 pct. årligt, som om det var en obligation. De noterede aktier viser ofte kursudsving på flere gange de unoterede, som forventet for et aktiv med høj risiko.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.