Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

PFA og BankInvest snydt for millionbeløb af spekulanter

Carsten Vitoft

onsdag 01. februar 2023 kl. 17:25

PFA og BankInvest snydt for millionbeløb af spekulanter

Læs også: PFA åbner døren til spekulation mod sine ejendomsinvesteringer og Mistanke om fejl i PFA’s årsrapporter om milliardgarantier

Tre af Danmarks mest respekterede finansielle koncerner er for tiden under hårdt pres fra ukendte storspekulanter, der har fundet – og udnytter – et hul i værdiansættelsen af PFA’s alternative investeringer. Hverken PFA, BankInvest eller Sydbank vil tale om sagen, skriver fagredaktør Carsten Vitoft i artikelserien om de ”skæve” værdiansættelser af alternativer. 

De skæve værdiansættelser på alternative investeringer har længe været en tikkende bombe under pensionsbranchen. Nu viser det sig, at skævhederne har åbnet for en god fidus, hvor smarte spekulanter kan tjene op mod 100 mio. kr. – penge, der kommer fra almindelige investorers og pensionsopspareres formuer.

Ofrene er antageligt især kunder i de mellemstore bankers BankInvest-samarbejde. Men også kunder i PFA kan have lidt tab. Det samlede tab er efter alt at dømme allerede et stort, tocifret millionbeløb. Og dette beløb svarer blot til udnyttelse af fidusen i de seneste uger. Intet tyder på, at hverken PFA eller BankInvest er i stand til at stoppe spekulationen.

Oppustede værdier

Centralt for det hele er, at PFA længe har været mistænkt for at oppuste de bogførte milliardværdier på dets alternative investeringer, herunder i danske ejendomme. Det førte her i januar til, at tilliden til PFA’s bogførte værdier fuldstændig kollapsede på de finansielle markeder. Mens PFA hævdede, at ejendommene i den børsnoterede ejendomsfond BI Ejendomme med en samlet formue på mere end 7 mia. kr., skulle handles på børsen i omegnen af kurs 221, ville aktørerne på børsmarkedet kun betale kurs 202 til 203. 

Over de seneste par uger har forskellen mellem markedskurs og den mulige indløsningskurs for alvor sat gang i investorernes indløsninger i BankInvest – og måske også hos PFA. Eksempelvis blev der onsdag i sidste uge klokken 11:58 registreret en enkelt indløsning på 559 mio. kr. på børsen. Det vil sige, at ukendte finansielle spekulanter kunne købe op i markedet omkring kurs 202, hvorefter investor kunne sælge videre til BankInvest og PFA til den indre værdi på 221, minus et mindre indløsningsfradrag.

Alene dén handel kostede skønsmæssigt kunderne 35 mio. kr. – og onsdag fortsatte indløsningerne i ekspresfart resten af dagen, viser handelsdokumenter, som Økonomisk Ugebrev er kommet i besiddelse af.  Alle handlerne har anonyme aktører, så det vides ikke, hvem der har scoret disse gevinster. 

I fagsprog kaldes det arbitrage, at investor udnytter skævheder i markedet. Konkret betyder det, at man kan købe et produkt op billigt på de finansielle markeder for derefter umiddelbart efter at kunne sælge det videre med gevinst. I dette tilfælde investeringsproduktet BankInvest Erhvervsejendomme. 

Trods navnet er det ikke BankInvest, der står bag produktet. Det gør PFA med sin massive ejendomsportefølje, kaldet PFA DK Erhvervsejendomme, som er en del af PFA’s alternative investeringer. Netop værdierne i ejendoms­porteføljen har PFA skrevet op på i årevis. Både under coronakrisen og under krigen i Ukraine har den fået fuld gas med opskrivning af værdierne, så det bidrog godt til PFA’s eget afkast, som i årevis har været under pres. 

Det skete endda samtidig med, at alle andre ejendomme er faldet massivt på børsen. På trods af dette er kunderne strømmet til produktet i troen på, at PFA’s værdier var rigtige. 

Stor nedskrivning

I januar mistede aktørerne på finansmarkedet så tilliden til PFA’s værdisætning. Det har givet et kæmpe problem for både PFA, BankInvest og Sydbank. PFA blev tvunget til at skrive ned på sit aktiv i PFA Ejendomme, hvilket man til gengæld smart fik lanceret i erhvervsmediet Finans.dk  som en offensiv PFA-beslutning. PFA bekræftede dog i sidste uge over for Ugebrevet, at PFA Ejendomme netop var en del af disse nedskrivninger. 

BankInvest blev tvunget til at indløse alle sine kunder til kurs 221, minus et gebyr. Produktet kostede samtidigt et sted mellem kurs 202 til 206 på børsen. 

Sydbank var det, man kalder marketmaker på investeringsproduktet BankInvest Erhvervsejendomme, og det betyder, at Sydbank skulle sikre likviditet og stille kurser i markedet. Hvordan man har kunnet lade kursen afvige så meget fra PFA’s værdier, vil Sydbanks ledelse ikke tale om i dag. 

I det hele taget har hverken PFA, BankInvest eller Sydbank ønsket at svare på spørgsmål om sagen i denne uge. 

Carsten Vitoft

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Nyt job
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Nyt job
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Nyt job
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Nyt job
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Nyt job
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank