Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

PFA opskriver fond med erhvervsejendomme

Carsten Vitoft

onsdag 15. november 2023 kl. 17:50

Tema om Krisesignaler på ejendomsmarkedet – Pres på ejendomsmarked kan tvinge PFA til milliardudsalg

Ejendomsmarkedet skrider på grund af stigende afkastkrav hos investorerne og øget tomgang. De fleste pensionsselskaber nedskriver deres ejendomsinvesteringer. Men PFA Pension går den stik modsatte vej og skriver nu op i den milliardstore ejendomsfond BI Erhvervsejendomme. I baggrunden ryster konkurrenterne på hovedet, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Trods en byge af påbud og påtaler om værdiansættelse af pensionssektorens alternative investeringer ser det ud til, at Finanstilsynet nu har mistet grebet om pensionsselskaberne.

I sommer udstedte tilsynet meget klare regler for, hvordan og hvornår der skal nedskrives på alternativer, altså unoterede investeringer. Nu viser det sig, at landets største pensionsselskab PFA fortsætter med at gå direkte imod udviklingen på de finansielle markeder, når pensionsselskabet fastsætter værdien på alternative aktiver.

Advarsler fra risikoråd

PFA’s ejendomsinvesteringer omfatter for mere end 20 mia. kr. i danske erhvervsejendomme.

For nylig sendte Risikorådet advarsler ud om, at danske erhvervsejendomme er i store problemer: ”Rådet vurderer, at der er uadresserede systemiske risici relateret til markedet for erhvervsejendomme”, lød det fra Risikorådet, der samtidig anbefalede en mere forsigtig tilgang til erhvervsejendomsmarkedet fra særligt bankerne.

Efter nye tal fra brancheforeningen Dansk Ejendomsmæglerforening og EjendomDanmark blev der advaret mod, at danske butiksejendomme ikke har haft det værre i tre år. Og Ejendomstorvets kvartalsstatistik viser stigende tomgang på kontorlokaler i Hovedstaden.

Alligevel har PFA opskrevet selskabets portefølje af erhvervsejendomme på godt 22 mia. kr. med lidt mindre end 1 pct. næsten samtidig med disse advarsler.

Erhvervsejendommene i PFA er lidt usædvanlige, da en stor andel af dem er ejet via den børsnoterede ejendomsfond BI Erhvervsejendomme, hvor der er eksterne investorer, typisk større regionalbanker. Fonden udbydes af BankInvest, og børsnoteringen gør, at man kan følge med i værdierne tættere end i andre pensionsselskaber.

Spørgsmålet er, om der også sker opskrivninger på ejendomme andre steder i pensionsbranchen.

Økonomisk Ugebrev har været i kontakt med to store pensionsselskaber, der siger, at der for tiden nedskrives på alle typer ejendomme. Ingen af de store pensionsselskaber kan pege på bare en enkelt faktor, der berettiger aktuelle opskrivninger på erhvervsejendomme.

Fra PFA lyder forklaringen på opskrivningerne, at man tjener flere penge på ejendomsinvesteringerne. Altså i et marked, der ikke har set værre tider i tre år. ”Den mindre opskrivning er primært drevet af nyudlejninger, der har øget lejeindtægterne på tværs af vores portefølje og altså ikke generelle markedsbevægelser”, oplyser PFA.

Udviklingen går stik mod det andet ejendomsprodukt fra pensionsbranchen, som handles på børsen. Det er boligejendomme – altså privat modsat erhverv – fra AP Pension, som også har indgået et samarbejde med BankInvest. Men her skriver AP Pension også ned for tiden, selv om boligejendomme antageligt har det bedre end erhvervsejendomme.

AP Pension har nu skrevet sine mere sikre boligejendomme ned med 2 pct., mens PFA har skrevet op. Det har nu udmøntet sig i et afkast i år på minus 10,5 pct. i AP Pension, mens PFA kun har nedskrevet med 4 pct. på sine erhvervsejendomme.

Store tab i fonde

Udviklingen i indeks for de noterede ejendomsselskaber viser et helt andet billede: Se eksempelvis iShares fond over de største ejendomsaktier i Europa eller iShares Europæiske Ejendomme . I 2022 og 2023 er disse fonde faldet i kurs med mere end 40 pct., mens PFA’s erhvervsejendomme i samme periode blot er nedskrevet 7 pct.

Finanstilsynet slog i sommer fast, at pensionssektoren skal bruge markedsindeks, når de sætter værdi på disse aktiver, men PFA ønsker ikke at oplyse, hvilke markedsindeks de bruger. Blot at de nyeste opskrivninger ikke er baseret på markedsindeks.

Oven på opskrivningerne er kursen på BI Erhvervsejendomme steget godt 5 pct. de seneste uger, og det gavner både PFA og BankInvest.

De oplyser dog begge, at det ikke er dem, der har købt op i markedet, efter der blev skrevet op. Ifølge Nasdaqs brokerstatistik er det Sparekassen Kronjylland, der har købt massivt op de seneste måneder, mens især Jyske Bank har solgt ud.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank