Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nye påbud fra tilsyn strammer kontrol med alternativer

Carsten Vitoft

onsdag 16. august 2023 kl. 17:40

Antallet af reaktioner fra Finanstilsynet faldt med en tredjedel i 2023

Pensionsbranchens alternative investeringer sætter nu rekord i irettesættelser fra Finanstilsynet, der hen over sommeren har udstedt nye påbud til syv pensionskas­ser. Meget tyder på, at tilsynet er ved at miste tålmo­digheden med pensionsbranchen, skriver fagredaktør Carsten Vitoft i artikelserien ”De skæve alternativer”.

Efter mere end ti år med alter­native investeringer i den dan­ske pensionsbranche, og en regn af påbud og påtaler til ak­tørerne i branchen, melder Finanstilsynet nu endnu mere klart ud, hvor meget og hvornår pensionsselskaberne skal værdiregulere på de alternative investeringer, som fylder op mod en tredjedel i de danske pensionsformuer.

Finanstilsynet har dette forår gennemført syv inspek­tioner af pensionsselskabernes værdiansættelse af alternative investeringer. Og tilsynet har efter alt at dømme fundet standarden så lav, at man har valgt at skrive med store bogstaver, hvad man konkret ønsker omkring vær­diansættelsen.

Risiko for omfordeling

ATP, Sampension og fem mindre pensionskasser dumpe­de alle i tilsynets inspektioner med et brag. Og det giver bekymring i Finanstilsynet, at selskaberne muligvis om­fordeler pensionskroner mellem deres egne medlemmer, fordi der ikke opskrives og nedskrives i tide:

”Retvisende løbende værdiansættelse er en forudsæt­ning for god risikostyring og ordentlig rapportering af afkast. Og måske allervigtigst for at undgå risikoen for, at der sker omfordeling mellem pensionsopsparerne. Risikoen for, at der kan ske omfordeling, er f.eks. relevant ved overførsel af en pensionsordning fra ét selskab til et andet – eller ved ændring af risikoniveau eller omvalg mellem ordninger inden for et selskab. Ligesom der kan ske omfordeling, når pensionsordninger bliver oprettet, og når pensionerne bliver udbetalt,” siger underdirektør Per Plougmand Bærtelsen fra Finanstilsynet.

Flere eksperter tolker nye påbud fra Finanstilsynet derhen, at tilsynet nu meget konkret forsøger at beskytte firmapensionerne og medarbejderne i danske virksom­heder mod at blive snydt for deres egne pensionskroner.

”Indgrebet skal sikre, at den enkelte kunde har en dagsværdi på sin pensionsopsparing og ikke bare nogle gamle historiske værdiansættelser, der ikke tager højde for væsentlige markedsudsving. Såfremt kunderne ikke har en dagsværdi, vil flytning af ordninger etc. jo ske til ikke-aktuelle værdier, hvilket vil give omfordeling mellem kunderne,” siger partner Gert Nielsen fra BEDSTpension.

”Årsagen til, at Finanstilsynet har være på tur med ”på­buds-blokken”, er, at der bliver nødt til at være ens opgørelses-principper og hyppighed – ellers er afkastene ikke sammenlignelige. I Danmark ynder vi at sammenligne på tværs af pensionskasser og pensionsselskaber. Derfor er det uhensigtsmæssigt, at afkastet ikke bliver gjort ordent­ligt op. Det kan give et forkert billede af, hvem der har skabt det bedste afkast og modsat. Så jeg er sikker på, at inspektionsredegørelserne er et forsøg på at ensrette, og det er naturligvis til gavn for kunderne,” siger direktør Marianne Thørs, der rådgiver om pension i Confida.

Det er ikke svært at konkludere, at alle syv pensionskas­ser dumper med et brag efter Finanstilsynets besøg. Man kan også konkludere, at tilsynet har været dybt skuffet over standarden i, foruden ATP og Sampension, Lægernes Pen­sion, P+, Arkitekter og Designere, PJD og Ingeniører.

Der er da også tale om påbud og ikke påtaler – og det vil sige, at der nu skal rettes ind. Forståeligt al den stund, at Fi­nanstilsynet allerede tidligere har givet nogle af de samme påtaler til de kommercielle pensionsselskaber.

Banale fejl

Påbuddene tyder på, at det nærmest er banaliteter, som branchen ikke har styr på. Tilsynet fandt eksempelvis, at ATP ikke har styr på relevante sammenligningsindeks, og at man anvendte alt for høje tærskelværdier, som alarm for, hvornår der skal værdireguleres. Andre steder regule­rede man kun værdierne hver måned.

”Der er tale om en væsentlig skærpelse af kravene til overvågning. Der skal overvåges på daglig basis, der skal nedskrives, når et snævert indeks falder mere end 1 stan­dardafvigelse, og de eksterne forvalteres værdiansættel­se skal i hvert fald stikprøvemæssigt kontrolleres,” siger Gert Nielsen.

Pensionsselskaberne har længe været mistænkt for at lave afkastudjævning på de alternative investeringer, så de ser bedre ud i sammenligninger med deres konkurrenter.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank