Læs også: PFA åbner døren til spekulation mod sine ejendomsinvesteringer og Mistanke om fejl i PFA’s årsrapporter om milliardgarantier
Tre af Danmarks mest respekterede finansielle koncerner er for tiden under hårdt pres fra ukendte storspekulanter, der har fundet – og udnytter – et hul i værdiansættelsen af PFA’s alternative investeringer. Hverken PFA, BankInvest eller Sydbank vil tale om sagen, skriver fagredaktør Carsten Vitoft i artikelserien om de ”skæve” værdiansættelser af alternativer.
De skæve værdiansættelser på alternative investeringer har længe været en tikkende bombe under pensionsbranchen. Nu viser det sig, at skævhederne har åbnet for en god fidus, hvor smarte spekulanter kan tjene op mod 100 mio. kr. – penge, der kommer fra almindelige investorers og pensionsopspareres formuer.
Ofrene er antageligt især kunder i de mellemstore bankers BankInvest-samarbejde. Men også kunder i PFA kan have lidt tab. Det samlede tab er efter alt at dømme allerede et stort, tocifret millionbeløb. Og dette beløb svarer blot til udnyttelse af fidusen i de seneste uger. Intet tyder på, at hverken PFA eller BankInvest er i stand til at stoppe spekulationen.
Oppustede værdier
Centralt for det hele er, at PFA længe har været mistænkt for at oppuste de bogførte milliardværdier på dets alternative investeringer, herunder i danske ejendomme. Det førte her i januar til, at tilliden til PFA’s bogførte værdier fuldstændig kollapsede på de finansielle markeder. Mens PFA hævdede, at ejendommene i den børsnoterede ejendomsfond BI Ejendomme med en samlet formue på mere end 7 mia. kr., skulle handles på børsen i omegnen af kurs 221, ville aktørerne på børsmarkedet kun betale kurs 202 til 203.
Over de seneste par uger har forskellen mellem markedskurs og den mulige indløsningskurs for alvor sat gang i investorernes indløsninger i BankInvest – og måske også hos PFA. Eksempelvis blev der onsdag i sidste uge klokken 11:58 registreret en enkelt indløsning på 559 mio. kr. på børsen. Det vil sige, at ukendte finansielle spekulanter kunne købe op i markedet omkring kurs 202, hvorefter investor kunne sælge videre til BankInvest og PFA til den indre værdi på 221, minus et mindre indløsningsfradrag.
Alene dén handel kostede skønsmæssigt kunderne 35 mio. kr. – og onsdag fortsatte indløsningerne i ekspresfart resten af dagen, viser handelsdokumenter, som Økonomisk Ugebrev er kommet i besiddelse af. Alle handlerne har anonyme aktører, så det vides ikke, hvem der har scoret disse gevinster.
I fagsprog kaldes det arbitrage, at investor udnytter skævheder i markedet. Konkret betyder det, at man kan købe et produkt op billigt på de finansielle markeder for derefter umiddelbart efter at kunne sælge det videre med gevinst. I dette tilfælde investeringsproduktet BankInvest Erhvervsejendomme.
Trods navnet er det ikke BankInvest, der står bag produktet. Det gør PFA med sin massive ejendomsportefølje, kaldet PFA DK Erhvervsejendomme, som er en del af PFA’s alternative investeringer. Netop værdierne i ejendomsporteføljen har PFA skrevet op på i årevis. Både under coronakrisen og under krigen i Ukraine har den fået fuld gas med opskrivning af værdierne, så det bidrog godt til PFA’s eget afkast, som i årevis har været under pres.
Det skete endda samtidig med, at alle andre ejendomme er faldet massivt på børsen. På trods af dette er kunderne strømmet til produktet i troen på, at PFA’s værdier var rigtige.
Stor nedskrivning
I januar mistede aktørerne på finansmarkedet så tilliden til PFA’s værdisætning. Det har givet et kæmpe problem for både PFA, BankInvest og Sydbank. PFA blev tvunget til at skrive ned på sit aktiv i PFA Ejendomme, hvilket man til gengæld smart fik lanceret i erhvervsmediet Finans.dk som en offensiv PFA-beslutning. PFA bekræftede dog i sidste uge over for Ugebrevet, at PFA Ejendomme netop var en del af disse nedskrivninger.
BankInvest blev tvunget til at indløse alle sine kunder til kurs 221, minus et gebyr. Produktet kostede samtidigt et sted mellem kurs 202 til 206 på børsen.
Sydbank var det, man kalder marketmaker på investeringsproduktet BankInvest Erhvervsejendomme, og det betyder, at Sydbank skulle sikre likviditet og stille kurser i markedet. Hvordan man har kunnet lade kursen afvige så meget fra PFA’s værdier, vil Sydbanks ledelse ikke tale om i dag.
I det hele taget har hverken PFA, BankInvest eller Sydbank ønsket at svare på spørgsmål om sagen i denne uge.
Carsten Vitoft