Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Salg af PFA Bank kan koste et trecifret milliontab

Carsten Vitoft

torsdag 06. juli 2023 kl. 11:25

PFA sagde nej til guldrandet rekonstruktion af NAC

PFA Bank er propfuld af de investeringsbeviser i PFA-erhvervsejendomme, som er helt skævt prisfastsat. Meget tyder på, at Jyske Bank efter overtagelsen af PFA Bank også vil sælge ud af beviser i PFA-ejendommene til forhøjede priser.

De 245 mio. mio. kr., som Jyske Bank lige før sommerferien betalte for PFA Bank, kan i stedet ende med at blive reduceret med omkring 100 mio. kr., der betales af PFA’s kunder. Det skyldes, at PFA Bank er godt fyldt op med de investeringsbeviser i PFA-erhvervsejendomme, som har voldt så store problemer for PFA dette forår.

Seks investeringsfonde i PFA Bank ligger nemlig inde med for mere end 1 mia. kr. i de kontroversielle investeringsbeviser, hvorom der er stor uenighed om den reelle værdi: Indre værdi er knap 10 pct. højere end børskursen, hvilket i princippet giver mulighed for at opkøbe billigt og sælge dyrt.

Passivt tilsyn
”Det begynder at ligne et decideret generationstyveri, som jo generelt er det grundlæggende problem, når alternative investeringer – i det her tilfælde ejendomme – bliver prisfastsat forkert. De nye kunder i PFA kommer ind til alt for høje priser på de aktiver. Og det vil alt andet lige mindske størrelsen af disse kunders fremtidige pensionsafkast. Det er overraskende, at Finanstilsynet tillader et børsnoteret produkt at blive handlet og optaget til andre priser end børskursen. Ikke mindst, når der er tale om pensionskunder”, siger managing partner Karsten Hannibal fra Optimal Invest.

På børsmarkedet er ejendomsbeviserne sat til kurs 195, men PFA holder fast i, at den indre værdi på ejendomsbeviserne er godt 10 pct. højere. PFA har dette forår brugt næsten 1,2 mia. kr. af kundernes penge til at bakke den højere indre værdi op. Alternativet er nemlig, at PFA ellers skulle tage nedskrivningen på de 10 pct. af en samlet ejendomsportefølje af erhvervsejendomme på næsten 25 mia. kr. Altså ca. 2,5 mia.kr.

Det betyder ret beset, at PFA’s kunder i 2023 allerede har tabt godt 120 mio. kr. ved at tilbagekøbe PFA’s egne ejendomme til kurs 212, mens ejendommene handles til 195 på børsen.

Og nu ser det altså ud til, at der skal bruges mindst 1 mia. kr. mere på foretagendet, når handlen af PFA Bank gennemføres.

Kernen af problemet er værdiansættelsen af de alternative investeringer.

”Forbrugerne betaler en høj pris for pensionernes leg med unoterede aktiver. Når vi analyserer pensionsselskabernes afkast over længere perioder, lider de bemærkelsesværdige tab i forhold til simple sammensætninger af børsnoterede aktiver med lave omkostninger. Man får den opfattelse, at formueforvaltere har fundet et tag-selv-bord, der giver større afkast til dem selv end til kunderne – under dække af, at det skulle give stabilitet i pensionsformuen. Det, kunderne har brug for, er afkast og ikke ugennemsigtige investeringsløsninger”, siger Karsten Engmann Jensen, stifter af rådgivningsfirmaet Pengeministeriet.

Jyske Banks valg
I tilfældet med samarbejdet mellem PFA og BankInvest er Jyske Bank så kommet ind i billedet med købet af PFA Bank, fordi PFA også har placeret BankInvest-fondene med sine egne erhvervsejendomme i PFA Bank.

Denne portefølje overgår dermed til Jyske Bank, hvor man sikkert er klar over problemet, da banken i forvejen er storaktionær i fondene fra BankInvest. Her har partnerne bag BankInvest solgt ud i stor stil gennem foråret – for de nævnte 1,2 mia. kr. indtil videre. Forventningen er, at Jyske Bank vil fortsætte ad den vej, når den overtager kontrollen med PFA Bank.

Hvorvidt det er tilfældet, har Økonomisk Ugebrev spurgt direktør Lars Stensgaard Mørch fra Jyske Bank om, men han ønskede ikke at svare på spørgsmål.

Meget tyder på, at PFA snart igen vil være tvunget til at tage en nedskrivning på disse ejendomme, og så vil de nok ærgre sig gule og grønne i Jyske Bank, hvis de ikke kom ud i tide til de højere værdier.

Fra PFA oplyses det, at der på nuværende tidspunkt ikke er truffet beslutning om at ændre allokeringen til PFA-erhvervsejendomme.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Udløber snart
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank