Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Spekulanter i kostbare angreb på PFA’s pensionskunder

Carsten Vitoft

torsdag 02. november 2023 kl. 17:40

Tema om Krisesignaler på ejendomsmarkedet – Pres på ejendomsmarked kan tvinge PFA til milliardudsalg

Snedige børsinvestorer kan for tiden købe PFA’s Erhvervsejendomme via den børsnoterede fond BI Erhvervsejendomme og straks sælge dem videre til PFA’s kunder med en gevinst på 10 pct. I sidste uge blev indløst børsnoterede fondsandele for et nyt rekordbeløb på 833 mio. kr. Professor kalder situationen for uholdbar, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

En stribe snedige storinvestorer fortsætter med at udnytte en fed fidus på børsmarkedet. Investorerne køber billigt op i PFA’s Erhvervsejendomme på børsen via den børsnoterede fond, og ved udgangen af hvert kvartal sælger de andelen tilbage til fondsudbyderen BankInvest til den officielle indre værdi, hvilket giver en gevinst på mere end 10 pct. 

Økonomisk Ugebrev har tidligere beskrevet denne markedsskævhed. I sidste ende rammer tabet PFA, da investeringerne i fonden er en del af pensionsselskabets ejendomsportefølje. Grundlæggende skyldes skævheden, at børskursen er markant lavere end den officielle indre værdi. Hvis PFA skulle nedskrive de indre værdier, ville det gå ud over afkastet på erhvervsejendomme for over 20 mia. kr. 

Næsten uløseligt

Tilbagesalget af andele i BI Erhvervsejendomme gentages hver tredje måned, og ved udgangen af tredje kvartal nåede fidusen nye højder med opkøb og tilbagesalg til PFA på 833 mio. kr. Disse indløsninger blev effektueret i sidste uge. Alene i år er der tilbagesolgt investeringsandele for 1,6 mia. kr. PFA’s pensionsopsparingskunder er nu tæt på at have blødt næsten hundrede mio. kr. af deres pensioner på den smarte manøvre.

”Det er tæt på en uløselig konflikt. Formodentlig er alle regler overholdt. Men konstruktionen er uholdbar. PFA må jo finde ud, af om de vil tage nogle tab på bøgerne (ved at nedskrive ejendomsporteføljen, red.) eller bløde pensionskunders penge til BankInvest-spekulanterne. De kunne også lade være med at lave den forretning og bare beholde deres investeringer frem for at drive en eller anden hedgefond-konstruktion. Finanstilsynet kan næppe gøre andet end at ånde PFA i nakken,” siger professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet. 

PFA og BankInvest startede samarbejdet i 2018. Det skulle give danskerne adgang til dengang nye og hotte alternative investeringer. En andel af PFA’s store erhvervsejendomsportefølje blev børsnoteret. 

Også hos uvildige rådgivere tænder konstruktionen advarselslamper. Dan Løkke, direktør i Arvad Finanshus, mener også, at det her går hårdt ud over PFA’s kunder. 

”Kursforskellene, handlernes størrelser og udviklingen skriger til himlen om, at der er stor uenighed om prissætningen, hvilket åbner op for, at spekulanter kan hjemtage store gevinster på pensionskundernes bekostning. Pensionsselskabernes forsøg på at opretholde fiktive værdiansættelser på særlige aktivklasser ender dermed med at koste pensionskunderne dyrt,” siger han. 

Carsten Tanggaard vurderer, at markedsskævheden kan opretholdes på grund af meget løse regler for, hvordan pensionsbranchen skal sætte værdi på deres alternative investeringer.

”Problemet er en konflikt mellem to måder at værdiansætte unoterede aktiver på. Pensionsselskaberne værdiansætter efter formelle regnskabsstandarder, der ikke tager hensyn til et markedspres. Reglerne og metoderne er så usikre, at det er tæt på, at selskaberne kan værdiansætte, som det passer dem. Og det ser ud til, at den mulighed også bruges. Problemet er så, at det udnytter spekulanterne. Det er uforsvarlig omgang med pensionskundernes penge,” siger Carsten Tanggaard.

Hemmelige spekulanter

Hvem det så er, der er så snu at tjene de hurtige gevinster, er ikke til at blive klog på. PFA siger, at man ikke kender identiteten på spekulanterne, men henviser til samarbejdspartneren BankInvest, idet aftalen er fortrolig.

”Spekulanterne” kan teoretisk være BankInvest selv, der er storinvestor via deres investeringsfonden Optima. BankInvest vil ikke svare på, om de selv har solgt ud.

I PFA er man lodret uenig i, at det er PFA’s kunder, der betaler regningen, men man svarer heller ikke på, hvem der så betaler for spekulanternes gevinster. PFA insisterer over for Ugebrevet på at få følgende citat fra CEO Irene Holmslykke i PFA Asset Management med i artiklen: 

”Køb eller salg af BankInvest-aktien til børsværdi påvirker hverken PFA, vores kunder eller værdiansættelsen af de underliggende ejendomme.” 

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank