Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tilsyn: Faktorer bag værdiansættelse af vindmøller ændret

Morten W. Langer

tirsdag 26. september 2023 kl. 11:35

Tilsyn: Faktorer bag værdiansættelse af vindmøller ændret

Økonomisk Ugebrev har de seneste uger beskrevet, hvorfor sorte skyer nu trækker op over værdiansæt­telsen af pensionssektorens investeringer for op mod 500 mia. kr. i vindmøller. Nu kommer Finanstilsynet på banen med en løftet pegefinger: Værdiansættel­serne af investeringer i vindmøller har ændret sig, og det skal selskaberne have fokus på, lyder budskabet.

Hvis pensionsselskaberne hav­de fastsat værdier for deres vindmølleinvesteringer efter de tilsvarende børsnotere­de papirer, eksempelvis som i det toneangivende Global Clean Energy-indeks, var de danske pensionsopsparere blevet op mod 150 mia. kr. fattigere siden sidste efterår.

Så enkelt er regnestykket dog ikke, som Økonomisk Uge­brev gennemgik i den seneste udgave: Flere variable indgår ved værdiansættelsen af direkte investeringer i vindmøller. Det gælder bl.a. kalkulationsrenten (til tilbagediskontering af fremtidige salgsindtægter til nutidsværdi), forventninger til salgspriserne på el og antal årlige vinddage.

Lavere energipriser

Faktum er dog, at den risikofri rente (typisk den tiårige stats­rente) i den samlede kalkulationsrente er steget markant det seneste år, og en højere kalkulationsrente er ensbetydende med en faldende nutidsværdi af de enkelte vindmøllepar­ker. Samtidig er salgspriserne på el i Europa styrtdykket i år, som det fremgår af denne graf. Den viser prisudviklingen på gas, der typisk er styrende for den endelige elpris. I andet halvår 2022 var den gennemsnitlige gaspris på ca. 150 euro – mod den aktuelle pris på knap 40 euro.

Flere pensionsselskaber nedskrev sidste år stort set ikke på værdien af deres vindmølleinvesteringer, for i det store regnestykke var der plusser fra de højere energipri­ser og minusser fra den højere kalkulationsrente. I flere tilfælde gik det store regnestykke endda i plus, da der skulle gøres status ved årsskiftet.

Men i år ser billedet markant anderledes ud: De tiårige statsrenter er fortsat opad, energipriserne er dykket med 75 pct., og der er ikke udsigt til stigende energipriser på den lan­ge bane. Samlet set kan pensionsselskaberne altså stå foran kæmpestore nedskrivninger på deres vindmølleinvesteringer.

Da pensionsselskaberne selv bestemmer, hvordan det store regnestykke skal konstrueres, herunder valg af for­udsætninger, kan pensionsopsparerne risikere, at de ikke får den fuld sandhed om værdiansættelserne.

Det er her, Finanstilsynet kommer ind i billedet: ”Finan­stilsynet har i vores inspektionsvirksomhed gennem læn­gere tid haft skærpet fokus på selskabernes processer og metoder for løbende værdiansættelse af alternative inve­steringer, herunder investeringer i infrastruktur,” siger Per Plougmand Bærtelsen, underdirektør for Finanstilsynets tilsyn med livsforsikringsselskaber, til Økonomisk Ugebrev.

Videre siger han: ”Det har givet anledning til nogle påbud til selskaberne om at justere processerne, som vi selvfølgelig følger op på. Vi er i den forbindelse fuldt op­mærksomme på, at faktorerne i forhold til værdiansæt­telse af investeringer i vindmøller har ændret sig. Og vi forventer, at det er noget, som pensionsselskaberne ind­drager i deres løbende værdiansættelse. Samtidig er det klart, at når vi konstaterer store bevægelser i underliggen­de risikofaktorer, er det noget, som gør, at vi opretholder vores skærpede fokus på området.”

Stort afkast i 2022

Økonomisk Ugebrev bringer i de kommende udgaver en kortlægning af, hvad de enkelte pensionsselskaber oplyser om deres vindmølleinvesteringer i 2022. En af sektorens sværvægtere inden for grønne investeringer er PensionDan­mark, der har 14 mia. kr. investeret i grøn infrastruktur, med yderligere 22 mia. kr. i tilsagn om nye investeringer.

Ifølge regnskabet gav ”infrastruktur og vedvarende energianlæg” sidste år et afkast på 21 pct. Det oplyses, at afkastet skyldes ”årets meget høje elpriser, samt et løft i forventningen til de fremtidige energipriser.” Og det tilfø­jes, at afkastet også skyldes salg af nogle infrastrukturpro­jekter i starten af året til ”attraktive priser.”

PensionDanmark oplyser ikke nærmere om afkastet på de enkelte elementer, men de høje energipriser sidste år sy­nes at være hovedforklaringen på det høje segmentafkast.

Økonomisk Ugebrev bringer i næste udgave en kortlæg­ning af forholdene i de fem pensionskasser, der har investe­ret mest i vindmøller eller anden grøn infrastruktur, med fo­kus på forudsætningerne bag de præsenterede afkast sidste år, samt skøn for i år.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank