Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Frygter for tillid til alternative pensionsinvesteringer

Carsten Vitoft

onsdag 01. marts 2023 kl. 17:55

Frygter for tillid til alternative pensionsinvesteringer

I Økonomisk Ugebrevs årlige Pensionssurvey siger 58 pct, at de skæve afkast på tværs af pensionsselskaberne har udviklet sig til et decideret problem. Det får eksperter til at frygte, at tilliden til, at pensionssektoren opgør kundernes pensioner til den rigtige værdi, kan smuldre. Branchen forstår, men siger, at der ingen grund er til at være nervøs.

Pensionssektorens udmeldinger om deres afkast på alternativer har aldrig været mere i øst og vest mellem pensionsselskaberne, men også i forhold til de børsnoterede afkast på finansmarkedet.

I et survey med 512 svar fra Økonomisk Ugebrevs læsere mener 58 pct. af respondenterne, at det er et problem eller et stort problem, at der kan sås tvivl om værdiansættelserne. Hver fjerde respondent kræver mere åbenhed fra branchen om afkastet på de alternative investeringer. Kun 11 pct. føler sig i trygge hænder i deres pensionsselskab. Det får nu flere eksperter til at advare mod, at det kan udvikle sig til et decideret tillidsproblem mellem kunderne og pensionssektoren.

Forskydninger på op til 15 pct.
De skæve afkast rammer især danskere, der skifter pensionsprodukt eller job og dermed pensionsselskab, da deres pension ved skiftet risikerer at blive opgjort til forkerte værdier, så i værste tilfælde helt op mod 15 pct. af den samlede værdi af pensionsordningen forsvinder – eller omvendt bliver lagt oveni.

Situationen kan derfor ende med, at danskerne hverken tør skifte til nye pensionsprodukter eller til andre pensionsselskaber.

”Danmark har ry for at have opbygget et af de bedste pensionssystemer i verden, og når jeg ser det her, så spørger jeg mig selv, om vi er ved at sætte det hele over styr. Det er jo nærmest sikkert, at så store forskelle i disse afkast uundgåeligt vil føre til massiv omfordeling af kundernes pensioner. Nogle vil simpelthen gå på pension med andre penge”, siger managing partner Karsten Hannibal fra det uafhængige Optimal Invest.

Rundspørget, foretaget blandt Ugebrevets læsere, viser, at der allerede er opstået stor nervøsitet hos kunderne.

”Tilliden til pensionssystemet kan blive truet, når man i højere og højere grad investerer i alternativer, som ikke er objektivt prisfastsat, og hvor prisfastsættelsen sker på ukendt vis i private fondes mørke, modsat det skarpe lys på de børsnoterede aktiver. Set på tværs af alle pensionsselskaber kan man nok ikke have tillid til, at alt er nedskrevet til en aktuel markedspris”, lyder det fra partner Gert Nielsen fra Bedstpension, der udarbejder uafhængige analyse af pensionssektoren.

I 2022 har nogle pensionsselskaber skruet voldsomt op for værdien af deres alternative investeringer – eksempelvis unoterede aktier. I samme periode har andre skrevet voldsomt ned. Det betyder, at pensionskunderne kan indløse deres pensioner i førstnævnte selskab til opskruede værdier, og sætte dem ind i andet pensionsselskab til for lave værdier – og få en fed, men uretmæssig, andel i andre danskeres pensioner.

Brancheforeningen Forsikring & Pension anerkender kundernes tvivl. ”Vi forstår godt, at kunderne er bekymrede, når der er uro på de finansielle markeder. Men kunderne behøver ikke være bekymrede over selskabernes værdiansættelse af unoterede investeringer. For det første bygger de på almindeligt anerkendte metoder og revideres af revisorerne, og for det andet fører Finanstilsynet tilsyn med dem”, siger vicedirektør Jan V. Hansen. Finanstilsynet har da også haft travlt med at være på inspektioner og se alternativerne efter i sømmene, og det har medført en regn af påtaler de seneste år.

F&P har også tidligere forsøgt at skabe mere ensartede metoder og åbenhed omkring alternativerne hos foreningens medlemmer. Det var der dog flere af de store medlemmer, som ikke ville være med til. Brancheorganisationen siger, at kunderne alligevel kan stole på afkast og værdier: ”Afkastene varierer mellem selskaberne, fordi de underliggende unoterede investeringer og strategier er forskellige mellem selskaberne – også indenfor kategorier med samme overskrift. Det samme billede ses også for noterede investeringer, hvor eksempelvis noterede investeringsfonde i samme kategori kan have vidt forskelligt afkast, afhængigt af investeringsfokus og strategi”, slutter Jan V. Hansen

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank