Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Ny kras kritik af pensionsbranchens alternativer

Carsten Vitoft

fredag 16. september 2022 kl. 7:00

Ny kras kritik af pensionsbranchens alternativer

Finanstilsynet ser ud til at intensivere jagten på skæve værdiansættelser i pensionssektorens alternativer. Senest har Industriens Pension og Pensam fået ørerne i maskinen. Tilsynet skriver, at pensionskasserne er for dårlige til at følge op på deres investeringer via eksterne forvaltere, og at der ikke er ansat nok medarbejdere til at sikre, at afkastene er rigtige. Pensionskasserne har svært ved at skjule deres irritation.

Påbuddene fra Finanstilsynet fortsætter med at regne ned over pensionsselskabernes største investeringssatsning i nyere tid, de alternative investeringer. Der er særlig fokus på pensionsselskabernes unoterede aktier, hvor Finanstilsynet er i gang med en rundtur i branchen, som har udløst otte nye påtaler.

Fire påtaler går til Industriens Pension og fire mere til Pensam. Begge får en meget direkte kritik af Finanstilsynet for deres arbejde og tilsyn med at holde snor i unoterede investeringer, efter investeringerne er foretaget.

Pirrelig pensionskasse
Kritikken er særligt hårdhændet mod Pensam, hvor tilsynet skriver, at man helt banalt ikke har styr på risikoen i investeringerne: ”Finanstilsynet konstaterede, at der var mangler i udarbejdelsen af afkast og risiko-forholdet for de enkelte fondsinvesteringer, da virksomheden i de opgjorte risikopræmier ikke tog tilstrækkelig højde for de underliggende risici i investeringsfondene, f.eks. gearings-, valuta- og likviditetsrisici. PenSam er blevet påbudt at sikre, at specifikke og relevante risici for de enkelte fondsinvesteringer inddrages i måling af risici og vurdering af afkast/risiko-forholdet.”

Alene det, at der er tale om påbud og ikke påtaler, viser, hvor alvorlige overtrædelserne er, da tilsynet her rent faktisk beordrer Pensam til at få orden i tingene i stedet for blot at skælde ud. Direkte adspurgt, om Pensam er enige i Finanstilsynets påbud, fornemmes også en vis irritation.

”Under Finanstilsynets funktionsinspektion af private equity-investeringer i PenSam Pension, havde PenSam en god og konstruktiv dialog med tilsynet om forvaltningen. Tilsynsreaktionerne tager PenSam til efterretning”, skriver CFO i PenSam Pension Peter Kjær Østergaard.

Da Ugebrevet så endnu engang spørger, om man er enig i tilsynets konklusioner, oplyser Pensam, at man ikke ønsker at svare på flere spørgsmål.

Hvis tilsynskritikken af de to pensionskasser kan tages som udtryk for tilstanden i resten af pensionsbranchen, ser det ikke godt ud. Og det er heller ikke godt, hvis der er de samme problemer i andre aktivkategorier indenfor alternative investeringer, som infrastruktur, kreditter og ejendomme. Men det har Finanstilsynet ikke undersøgt i denne ombæring.

Der er dog stof til nye undersøgelser, da Ugebrevet i sidste uge på basis af et rundspørge i branchen viste, at der stadig er milevid forskel i det afkast, som pensionsbranchen oplyser på stort set de samme aktiver.

Det fik pensionsekspert Gert Nielsen fra BEDST-pension til at sige, at man ikke længere kan stole på branchens afkast på alternativer. Her var Industriens Pension en af dem, der lå moderat i midten med afkastene i 1. halvår, men heller ikke de går fri af fire påbud og en kras kritik fra tilsynet.

Banale processer
”Finanstilsynet bemærkede, at ressourcerne i teamet for private equity-investeringer vurderedes som lave sammenholdt med arbejdsopgaverne. Finanstilsynet har på den baggrund givet Industriens Pension påbud om at foretage en fornyet vurdering af, om virksomheden har et betryggende antal medarbejdere til at varetage virksomhedens private equity-investeringer”, lyder det.

Med andre ord er der tale om helt banale processer, som tilsyneladende stadig ikke er i orden til trods for, at tilsynet nu i årevis har haft stor fokus på pensionsbranchens alternativer.

Industriens Pension forsøger da også at nedtone kritikken fra tilsynet: ”Vi har en grundig og systematisk proces med opfølgning over for vores managers. Finanstilsynet har et par ønsker til yderligere rapportering og kontrol, som vi naturligvis tager til efterretning. Finanstilsynet havde intet påbud om et eventuelt behov for op- eller nedskrivninger af aktiverne. En del af inspektionen handlede derimod bl.a. om en række processer for den løbende kontrol af fondsforvalternes værdiansættelse. Her er vi i fuld gang med at implementere de ønskede justeringer”, oplyser pressechef Laurits Harmer Lassen.

Carsten Vitoft

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Relaterede nyheder

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank