Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Hvert andet large cap-selskab har klima i topchefbonus

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 13. juni 2023 kl. 17:56

Pensionskassers regnskaber over CO2-aftryk er fulde af huller

Økonomisk Ugebrevs kortlægning af ESG-komponenter i danske topchefers bonusprogrammer viser, at 4 ud af 5 large cap-selskaber har integreret ESG-komponenter i topledelsens variable aflønningsprogram. Klima indgår i knap hver anden topchefløn, en stigning på 84 % i forhold til sidste år. Diversitet og inklusion er også gået kraftigt frem – fra at optræde i hver femte large cap-topchefbonus, indgår det nu i hvert tredje aflønningsprogram, skriver redaktør Claus Strue Frederiksen i denne gennemgang af ESG-komponenter i danske large cap-selskabers bonusprogrammer for topledelsen.   

På blot et år er andelen af danske large cap-selskaber, der inkluderer ESG-komponenter i topledelsens variable aflønningsprogram, gået fra 59 procent til 78 procent – altså, en stigning på 32 procent. Af de ti udvalgte ESG-komponenter, der indgår i Økonomisk Ugebrevs undersøgelse, er klima den mest hyppige. Ifølge kortlægningen har 46 procent af danske large cap-selskaber integreret klima i topledelsens variable aflønningsprogram – mod 25 procent sidste år, dvs. en stigning på 84 procent.

Tryg er blandt de selskaber, hvor topledelsens bonusprogram indeholder ESG-komponenter. Af forsikringsgigantens seneste aflønningsrapport fremgår det, at topledelsens bonus blandt andet afhænger af CO2-besparelser via klimavenlig skadesbehandling samt CO2-reduktion på Trygs egen drift. I et svar til Økonomisk Ugebrev præciserer Susanne Lindhage, pressechef i Tryg, indholdet af målepunkterne: ”For skadebehandling, dvs. når vi reparerer fremfor at udskifte, er vores overordnede mål at reducere med 20.000–25.000 tons CO2 inden 2024, og for CO2-reduktion af egen drift er målet 35 % reduktion, sammenlignet med baseline 2019. For 2022 leverede begge områder over det interne mål, hvorfor der blev udbetalt bonus.”

Et andet eksempel er DSV. Af selskabets seneste vederlagsrapport fremgår det, at 20 procent af topledelsens variable aflønningsprogram, der tildeler aktieoptioner, omhandler ESG: ”Adjustment to baseline grant may be applied if management in 2022 succeeds in developing new CO2 baseline and 2030 targets.”

I et svar til Økonomisk Ugebrev oplyser Martin Andreasen, Executive Vice President, Group Sustainability & Compliance i DSV, at topledelsen i DSV har fået tildelt aktieoptioner på baggrund af opnået ESG-målsætning for 2022.

ØU: Overvejer DSV at knytte muligheden for topchefbonus til konkrete CO2-reduktionsmål, således at der kun udbetales bonus, hvis selskabet det seneste år, eller over en længere periode, har reduceret sit klimaaftryk?

”På nuværende tidspunkt er vi i gang med at udarbejde de roadmaps, der vil kortlægge vejen til opnåelse af DSV’s bæredygtighedsmål. Det er sandsynligt, at en del af direktionens variable aflønning fremover vil være relateret til specifikke CO2-reduktionsmål,” oplyser Martin Andreasen.

Den næstmest udbredte ESG-komponent er diversitet og inklusion, der indgår i 33 procent af danske large cap-selskabers bonusprogrammer for topledelsen. Sidste år var det 20 procent, altså en stigning på 65 procent. Den massive stigning betyder, at diversitet og inklusion i år er klart mere udbredt i danske topchefers lønpakke end medarbejdertilfredshed, der indgår i 24 procent af lønpakkerne – sidste år var de to ESG-komponenter lige udbredte.

I det hele taget viser vores undersøgelse, at de såkaldte operationelle ESG-komponenter, der traditionelt set er tæt knyttet til forretningsdriften, som eksempelvis kundetilfredshed og fastholdelse af medarbejdere, ikke længere dominerer chefløn-programmerne i de danske large cap-selskaber. De såkaldte bæredygtige ESG-komponenter, der er kendetegnet ved et bredere socialt og miljømæssigt sigte som eksempelvis vandforbrug og klimaaftryk, fylder – modsat sidst år – samlet set mere i bonusprogrammerne.

Sammenligner man vores 2023-undersøgelse med 2022, er det tydeligt, at stigningen i ESG-komponenter i danske large- cap-selskabers variable aflønningsprogrammer for topledelsen hovedsageligt drives af det de bæredygtige ESG-komponenter. Der er betydelig fremgang at spore for tre ud af fem bæredygtige ESG-komponenter – udover klima og diversitet og inklusion, der som nævnt begge er steget kraftig siden sidste år, går energieffektivitet fra at optræde i nul procent af bonuspakkerne til 11 procent.

Der er beskeden fremgang at spore i to ud af fem af de operationelle ESG-komponenter – det gælder medarbejdertilfredshed, der er steget fra 20 til 24 procent, og sikkerhed, der er steget fra 14 til 18 procent. I de resterende tre operationelle ESG-komponenter – kundetilfredshed, talentudvikling og fastholdelse af medarbejdere – er der sket et fald i forhold til sidste år.

Overordnet set er danske large cap-selskabers bonusprogrammer for topledelsen på et enkelt år gået fra hovedsageligt at fokusere på interne kunde- og medarbejderforhold til at fokusere på mere overordnede samfundsproblematikker som grøn omstilling og ligestilling.

I visse tilfælde kan det dog fortsat være vanskeligt at gennemskue, hvad der helt konkret skal til for at udløse topchefbonus. En del danske large cap-virksomheder anvender nemlig fortsat meget brede betegnelser som ESG eller bæredygtighed i deres vederlagsrapporter – uden at specificere yderligere, hvad begreberne konkret dækker over.  Det gælder eksempelvis GN Store Nord, der i sin vederlagsrapport oplyser, at bæredygtighed indgår i topledelsens bonusprogram. Selskabet uddyber dog ikke, hvad de konkrete målepunkter består i.

Det sagt, så er hovedparten af de selskaber, der inkluderer ESG-komponenter i topledelsens bonusprogram, begyndt at sætte navn på, hvilke kategorier ESG-komponenterne tilhører – eksempelvis klima og affaldsreduktion. De færreste af udpensler dog, hvilke specifikke målepunkter, som skal opfyldes, for at bonussen udløses.

Det gælder eksempelvis Carlsberg. I bryggerigigantens seneste vederlagsrapport meddeles, at 20 procent af det årsbaserede incitamentprogram omhandler ESG: “The second element, accounting for 20%, was linked to our ESG programme based on targets for carbon emissions and water usage, development of alcohol-free brew (AFB) volumes, diversity and inclusion, and successful development of our new ESG strategy – Together Towards ZERO and Beyond.”

I et svar til Økonomisk Ugebrev vedrørende bevæggrunden for ESG-komponenterne samt deres konkrete målepunkter, oplyser Simon Boas Hoffmeyer, Senior Director for Sustainability & ESG i Carlsberg, at bryggerigiganten lægger stor vægt på at tage samfundsansvar: ”Denne forpligtelse afspejles også i vores bonuspolitik, hvor ESG-komponenter udgør en naturlig del af incitamentsstrukturen i løn- og bonusaftalerne for den øverste ledelse.”

Han tilføjer: ”Målsætningerne for 2022 blev fastlagt i overensstemmelse med vores tidligere ESG-program, Together Towards Zero. I forhold til vand og klima er målsætningerne direkte koblet til indfrielsen af de specifikke mål i vores ESG-program om at reducere vandforbruget og CO2-udledningen på vores bryggerier, hvilket vi lykkedes med. I forhold til diversitet har vi fastsat en række mål om at øge antallet af kvinder i lederstillinger på tværs af koncernen, hvor vi også så fremgang i løbet af 2022. Derudover var vores vækstambitioner for kategorien for alkoholfri øl, samt udvikling og godkendelse af vores nye bæredygtighedsprogram Together Towards ZERO and Beyond, også komponenter i løn- og bonusaftalerne for den øverste ledelse.”

Programmerne, Simon Boas Hoffmeyer henviser til, er at finde på Carlsbergs hjemmeside. Eksempelvis fremgår det, at det specifikke mål for reduktion af CO2-udledning på selskabets bryggerier i 2022 er 50 procent, set i forhold 2015. Ifølge seneste ESG-rapport blev målet indfriet, med en reduktion på 57 procent.

Sådan har vi gjort

Økonomisk Ugebrevs undersøgelse af ESG-komponenter i danske topchefers bonusprogrammer er udarbejdet med udgangspunkt i offentligt tilgængeligt materiale, særligt vederlagsrapporter.

Research er foretaget af Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar ved researchassistent Andreja Filipovic og redaktør Claus Strue Frederiksen.

Med udgangspunkt i undersøgelser udført af det amerikanske konsulenthus Sempler Brossy Consulting Group har vi udvalgt en række ESG-komponenter fordelt på to overordnede ESG-kategorier (se ovenstående tabel).

Sempler Brossy anvender 17 ESG-komponenter i deres undersøgelser. Efter en mindre forundersøgelse af danske virksomheders vederlagsrapporter foretaget i forbindelse med 2021-kortlægningen valgte vi fem operationelle og fem bæredygtige ESG-komponenter som målepunkter.

De 10 kategorier dækker langt fra hele det spektrum af ESG-relaterede komponenter, som danske virksomheder henviser til i deres vederlagsrapporter. Som nævnt afhænger den ESG-relaterede del af topledelsens årsbaserede bonus i Carlsberg af følgende fire komponenter: Klimaaftryk, vandforbrug, diversitet og inklusion samt udvikling og salg af alkoholfri øl. Sidstnævnte komponent indfanges ikke af vores ti udvalgte kategorier.

*Årstallene refererer til det år, undersøgelsen er foretaget og bygger på vederlagsrapporter, der er udgivet det pågældende år, men som omhandler bonusprogrammer for det forudgående år. 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

artikelserie
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank