Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

ØU Rating af ESG-bonus til topchefen: Bavarian vinder foran Novo Nordisk

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 11. juni 2024 kl. 17:58

Bavarian Nordic

Økonomisk Ugebrevs årlige Rating af ESG-komponenter i topchefbonus viser, at 11 ud af 14 danske life science selskaber har integreret ESG i bonusprogrammet. I toppen af ratingen ligger Bavarian Nordic, hvor CEO Paul Chaplins bonus er knyttet til seks specifikke ESG-mål, herunder mål for kønsdiversitet og klimarapportering. I den anden ende af skalaen ligger ALK, der nøjes med at meddele, at topchefens bonusprogram indeholder mål om f.eks. klima og affaldshåndtering, uden at uddybe de konkrete målsætningerne. Redaktør Claus Strue Frederiksen præsenterer her rating-resultatet for life science-sektoren.        

Paul Chaplin, CEO i Bavarian Nordic, tjente sidste år 23,4 millioner kroner –  heraf var de 14,6 millioner kroner bonus, som altså udgjorde 62 procent af lønnen. Ifølge Bavarian Nordics seneste vederlagsrapport indeholder Paul Chaplins bonusprogram seks ESG-komponenter, der samlet set vægter 10 procent af det kortsigtede bonusprogram.

De seks ESG-komponenter omhandler specifikke mål for implementering af energibesparende løsninger, affaldshåndtering, fastholdelse af medarbejdere, kønsdiversitet, medarbejdersikkerhed og klimarapportering. Indholdet og status på ESG-målene uddybes i Bavarian Nordics bæredygtighedsrapport.

Her fremgår det blandt andet, at målet om kønsdiversitet – der mere specifikt går på at fastholde en 40/60 fordeling af kvinder og mænd i lederstillinger – blev indfriet. Status på kønsfordelingen blandt selskabets ledere angives til 47 procent kvinder og 53 procent mænd.

Som det fremgår af nedenstående pointoversigt, indtager Bavarian Nordic førstepladsen i Økonomisk Ugebrevs nye rating, der sigter mod at vurdere og rangere danske selskaber ud fra, hvor transparente de er omkring brugen af ESG-komponenter i topchefens bonusprogram – se mere om ratingens ti målepunkter nederst i artiklen.

Med 7 point indtager Coloplast andenpladsen, sammen med Novo Nordisk og Zealand Pharma. Ifølge Coloplasts vederlagsrapport indeholder CEO Kristian Villumsens bonusprogram en enkelt ESG-komponent: ”Coloplasts bæredygtighedsmål er at reducere drivhusgasemissioner direkte eller indirekte ejet eller kontrolleret af Coloplast med 10% i forhold til basisåret (2018/19) og har en samlet vægtning på 10%.”

Det fremgår af Coloplasts bæredygtighedsrapportering, at målet er indfriet – hvilket må antages at have udløst bonus. Coloplast opnår derfor det maksimale antal point, som selskaber, der kun har knyttet ét konkret ESG-mål til topchefbonussen, kan opnå i denne rating (se mere om ratingens normative præmisser nederst i denne artikel).

Generelt er life science-selskaberne ikke særligt åbne omkring CEO’ens bonusprogram. Elleve af de fjorten selskaber oplyser ganske vist, at der indgår ESG-komponenter i topchefens incitamentprogram. Men tre af disse – Novo Nordisk, ALK og Leo Pharma – angiver ikke, hvor stor en andel ESG-komponenterne udgør af programmet. ALK og Leo Pharma nøjes med at oplyse, at der indgår konkrete komponenter som klima i incitamentprogrammet uden dog at uddybe indholdet af målsætningerne – eller om de har udløst bonus.

Kun seks selskaber oplyser hvilke konkrete ESG-mål, der skal være opfyldt for at udløse bonus – og blot fire af disse fortæller om status for et eller flere af de konkrete ESG-mål. Mest bemærkelsesværdigt er dog, at ingen af selskaberne med mere end én ESG-komponent i bonusprogrammet angiver, hvor meget alle programmets konkrete ESG-komponenter hver især vægter.

Transparant vederlagsrapportering er ikke raketvidenskab

Nedenstående skema, der er inspireret af den britiske storbank Barclays rapporteringspraksis, er et eksempel på simpel vederlagsrapportering, der ville resultere i maksimumpoint i Økonomisk Ugebrevs rating af ESG-komponenter i topchefbonus.

Sådan har vi gjort

Med udgangspunkt i virksomhedsrapporter udgivet i 2024 har vi indsamlet data og uddelt point for hvert af ratingens ti målepunkter til 14 danske life science selskaber, 12 finansvirksomheder, C25 og 25 store unoterede (mere om målepunkterne nedenfor).

Alle virksomhederne har i god tid inden udgivelsen fået tilsendt undersøgelsens relevante data og vores umiddelbare pointtildeling. En del virksomheder har benyttet lejligheden til at komme med kommentarer – og vi har i enkelte tilfælde korrigeret data og point.

10 Målepunkter

1: ESG-komponenter: Indeholder topchefens bonusprogram ESG-komponenter?

Yderligere info: ESG-komponenter skal her forstås i bred forstand. Så længe selskabet enten (a) selv eksplicit omtaler det ikke-finansielle målepunktet som hørende under ESG, bæredygtighed eller samfundsansvar eller (b) målepunktet åbenlyst hører til under ESG-paraplyen, hvilket eksempelvis gælder for klima og kønsdiversitet.

En udførlig guide til ratingen med uddybede eksempler til målepunkterne finder her

2: Vægt: Fremgår det klart og tydeligt, hvor stor en andel af bonusprogrammet ESG-komponenter udgør?

3: Konkret ESG-komponent: Konkretiseres mindst en ESG-komponent til at omhandle eksempelvis klima, kønsdiversitet eller et andet ESG-relateret målepunkt?

4: Vægt for konkret ESG-komponent: Fremgår det klart og tydeligt, hvor stor en andel mindst et af de konkrete målepunkter fylder i topchefens incitamentprogrammet.

5: Mål for konkret ESG-komponent: Fremgår det klart og tydeligt for mindst en konkret ESG-komponent, hvilket mål, der skal opnås, for at udløse topchefbonus?

6: Resultat for ESG-komponent: Fremgår resultatet for mindst en konkret ESG-komponent?

7: Bedømmelse af ESG-komponent: Fremgår det klart og tydeligt, hvorvidt den konkrete ESG-komponent har udløst bonus?

8: Konkretisering af alle ESG-komponenter: Er alle ESG-komponenterne konkretiseret således, at det tydeligt fremgår, at de omhandler eksempelvis klima, diversitet eller lign.?

Yderligere info: For at opnå point i dette målepunkt skal der indgå mindst to konkrete ESG-komponenter i topchefens bonusordning.

9: Vægt for alle konkrete ESG-komponenter: Fremgår det klart og tydeligt, hvor stor en andel alle de konkrete ESG-komponenter udgør i topchefens bonusprogram?

Yderligere info: For at opnå point i dette målepunkt skal der indgå mindst to konkrete ESG-komponenter i topchefens bonusordning.

10: Mål, resultat eller bedømmelse: Fremgår mål, resultat eller bedømmelse klar og tydeligt for alle de konkrete ESG-komponenter i topchefens bonusprogram?

Yderligere info: For at opnå point i dette målepunkt skal der indgå mindst to konkrete ESG-komponenter i topchefens bonusordning. Til gengæld udløses der point hvis blot et af de tre omtalte parametre (mål, resultat, bedømmelse) er opfyldt for alle konkrete ESG-komponenter.

Transparens-rating

Hensigten med Økonomisk Ugebrevs ESG-bonus Rating er at give indblik i danske virksomheders åbenhedsniveau omkring ESG-komponenter i topchefbonus set i forhold til 10 udvalgte målepunkter. Undersøgelsen siger således udelukkende noget om, hvordan danske virksomheder rapporterer på området – altså, en transparens-rating.

Hvis en virksomhed ikke eksplicit oplyser, at der indgår ESG-komponenter i topchefens bonusprogram, så tildeles virksomheden 0 point. Dette betyder dog ikke nødvendigvis, at topchefbonussen ikke afhænger af ESG-resultater – det betyder udelukkende, at virksomheden ikke eksplicit oplyser herom.

Oplysninger omkring topchefens bonusordning inddrages kun i ratingen, såfremt oplysningerne optræder i selskabets officielle vederlagsrapport, årsrapport eller ESG/bæredygtighedsrapport.

Bemærk desuden, at rating-designet bygger på to normative præmisser: (a) ESG bør indgå i topchefens bonusprogram og (b) der bør indgå mindst to konkrete målepunkter.

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

artikelserie
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank