Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Anmeldelse: DR’s dokumentar ’De superriges privatfly’ skraber bunden

Claus Strue Frederiksen

fredag 11. oktober 2024 kl. 6:46

Anmeldelse: Forklædt som dokumentar og kritisk journalistik kører DR for tiden en kampagne mod nogle af landets mest velhavende og prominente erhvervsfolk, der udstilles som hykleriske klimasvin. Det gælder blandt manden bag modegiganten Bestseller, Anders Holch Povlsen, der ifølge DR flyver kloden rundt i privatfly, mens hans virksomhed pudser sin grønne glorie. Jysk og Lego-familien udskammes også. Dokumentaren, hvor et af hovednumrene er ”afsløringen” af 11 flyrejser til og fra Skotland i forbindelse med fejringen af en rund fødselsdag, scorer højt på forargelsesbarometret men dumper på klimarelevans, skriver Claus Strue Frederiksen, redaktør for ØU Samfundsansvar.

Modtag Økonomisk Ugebrevs gratis nyhedsmails om investering, finans, ledelse, samfundsansvar og praktisk bestyrelsesarbejde med aktuelle overskrifter

I Danmark findes der en række private jetfly, som er ejet af nogle af landets allerstørste virksomheder og de velhavende familier, der står bag dem. Vi vil gerne undersøge, om de fly bliver brugt til andet end forretning. Grunden til, at det er de her privatfly, vi vil undersøge, er fordi ejerne står bag virksomheder, der har en klimaprofil. (citat fra DR Dokumentar ’De superriges privatfly’)   

Det går galt fra start: Fra et klimaperspektiv er det komplet ligegyldigt, hvorvidt fly bruges til forretning eller fornøjelse, så hvorfor denne sondring? Eneste plausible forklaring er, at DR ønsker at skabe forargelse: Se hvor de rige fråser og ter sig – rejser på badeferie i privatfly.

At de pågældende velhavere ejer virksomheder med en grøn profil, er ligeledes totalt irrelevant. Hovedparten af verdens store selskaber har grønne profiler – selv det notoriske saudiske olieselskab Saudi Aramco klister hjemmesiden til med klimabudskaber. Og så bliver en flyverejse ikke mere klimaskadelig af, at passageren ejer et selskab med en grøn profil. Igen er forargelse fra folkedybet eneste mulige forklaring: Se hvor de rige hykler!

Men gør de egentlig det? DR overser behændigt, at hverken Bestseller, Jysk eller Lego hævder være CO2-rene. Eksempelvis oplyser Bestseller, at selskabets samlede scope 1, 2 og 3 klimaaftryk er på over halvanden million ton – et aftryk, der for øvrigt er steget de seneste år. Samtidig har ingen af de tre selskaber erklæret, at deres ejere er særligt klimabevidste, i privaten. Ergo: Hykleriet er vanskeligt at få øje på.

Det er dog tre andre forhold, der konkurrerer om prisen som dokumentarens største brist: Ukritisk mikrofonholderi, fordrejning og helt ude af proportion.

Lad os begynde med fordrejning. DR’s dokumentar står ikke alene. Både DR’s nyhedsmagasin 21 Søndag og DR’s onlineplatform er på sagen. En af de ting, der fremhæves gentagne gange i dækningen, er, at Anders Holch Povlsens privatfly har fløjet over tusind gange de seneste fire år – Mallorca fremhæves som en af destinationerne.

Med al den flyvetid kunne man godt få den tanke, at den jyske rigmand nærmest ikke har haft tid til at sætte fødderne på Jorden de seneste år. De mange flyvninger har dog ikke så meget med Anders Holch Povlsen at gøre. Han har formentlig kun været passager i en brøkdel af dem.

Det, som DR betegner som Holch Povlsens privatfly, er nemlig fly, der er ejet af det kommercielle flyselskab Blackbird Air, som Holch Povlsen ejer – ligesom han ejer FC Midtjylland og et hav af andre selskaber. Og ja, han benytter sommetider selv Blackbird Airs fly, men som hovedregel udlejes de til andre.

Da Anders Holch Povlsen ikke har ejendomme på Mallorca, er der ingen grund til at tro, at han har besøgt ferieøen i det omfang, DR antyder i deres dækning.

Helt ude af proportion: En af de store ”afsløringer” i DR’s dokumentar er, at fly fra Blackbird Air fløj 11 gange mellem Skotland og Danmark i forbindelse med, at Anders Holch Povlsen fejrede sin 50 års fødselsdag på en af sine skotske ejendomme. Klimarelevansen i den historie er umiddelbart vanskelig at få øje på.

DR henviser ganske vist til, at beregninger foretaget på Aarhus Universitet viser, at en gennemsnitlig flyrejse med privatfly tur/retur i Europa rundt regnet udleder 3,2 ton CO2 – og så kan man jo selv gange op og lade sig forarge.

Personlig finder jeg det utrolig trist, at Danmarks største medieplatform bruger sin gigantiske megafon til at dække klimakrisen på den måde – 11 flyrejser, herregud. Hvis det ikke er en ikke-historie, hvor langt skal vi så ned? Rigmand afsløret med hele to stiftsblyanter i penalhuset!

Sidste år opgjorde den tyske industrikæmpe Siemens sit samlede klimaaftryk til 1,1 milliard ton drivhusgas. Selvom de store danske virksomheder er langt herfra, har mange af dem dog stadig et samlet klimaaftryk på over en million ton – så her er rent faktisk noget på spil, noget at fortælle.

DR Dokumentaren giver god plads til en professor i bæredygtig turisme og transport og en dataingeniør/klimaaktivist, der begge finder det komplet uacceptabelt, at rige mennesker benytter privatfly. Hvad der gør dem særligt kvalificerede til at fælde moralske domme, forbliver imidlertid uklart. Mere klart fremstår det bagvedliggende moralske princip, som dommene udspringer af: Alle mennesker i verden skal have lov til at udlede lige meget CO2 – ingen mere, ingen mindre.

Og det lyder jo flot. Ligesom: Alle mennesker i verden skal kunne blive behandlet på et hospital, hvis de bliver syge – samme kvalitet, hverken mere eller mindre. Eller: Ingen skal have lov til at nippe ost og drikke vin, så længe der findes børn, der sulter. Og: Grænser skal afskaffes – ingen skal lide under, at de er født i et fattigere land end andre.

Selvom den slags udsagn føles godt i maven, bør de næppe danne grobund for vores kamp for en bedre verden. Vi har det nemlig med at snuble i dem, hvilket bringer os ned, ikke videre. Derfor burde DR have udfordret professoren og aktivistens underlæggende antagelse om universel klimalighed.

Gælder det kun på klimaområdet? Hvis ja, hvorfor? Hvis nej, hvad er så lighedstankens konsekvenser i forhold til eksempelvis grænser, sygehusvæsen, fattigdomsbekæmpelse med mere – de synes jo umiddelbart ekstremt kolossale. Er to par sko for meget for ét individ at eje, så længe nogle går barfodet rundt?

Det kunne desuden være rart at høre, hvorfor professoren og aktivisten er så fokuserede på at forbyde privatfly, når de potentielle klimagevinster er yderst beskedne. Man skal altid passe på med at ødelægge en god historie med fakta, men det ville nu alligevel have klædt DR at nævne, hvor meget privatflyene fylder i det samlede klimaregnskab.

Ifølge en rapport fra Greenpeace, som næppe kan mistænkes for at løbe de velstående flyejeres ærinde, lettede privatfly knap sekstusind gange fra danske lufthavne i 2022. Samlet set anslås CO2-aftrykket til 24.900 ton. Hvis det tal stemmer, så svarer aftrykket fra de sekstusind privatflysrejser til 0,04 procent af Danmarks forbrugsbaserede klimaaftryk, der ifølge Energistyrelsen var på 64,1 mio. ton drivhusgas.

At de potentielle klimagevinster ved et givent tiltag er beskedne, er ikke et argument mod at gøre noget. Men det er et argument mod at slå det stort op på skrift og i TV. Og at bringe klimaafsløringer, der som de 11 fødselsdagsflyvninger omhandler omkring 35 ton CO2, er ikke bare håbløst – det er under nul.

Claus Strue Frederiksen

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank