Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Mangfoldigheds Rating: Syv Large Cap selskaber reducerer i kvindeandel

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 06. september 2022 kl. 19:30

Tre principper: Sådan opbygges en stærk bestyrelsesdynamik

Top 100 Mangfoldigheds Rating 2022: Københavns Lufthavn har siden 2017 reduceret andelen af kvinder i selskabets bestyrelse fra 33 til 17 procent. Seks andre large cap-virksomheder har siden 2017 også reduceret andelen af kvinder med mere end ti procent i enten bestyrelsen eller topledelsen. Redaktør Claus Strue Frederiksen gennemgår her de største tilbageskridt i large cap-selskabernes kvindeandele.

Siden 2017 har seks large cap-selskaber reduceret andelen af kvinder i bestyrelsen betydeligt, her forstået som en reduktion på ti procent eller derover.* Den største tilbagegang står DFDS og Spar Nord for. I 2017 var hvert andet bestyrelsesmedlem i DFDS en kvinde, i 2021 var det faldet til hver tredje. I samme periode er DFDS dog gået fra nul kvinder i den daglige topledelse til, at det nu er hver tredje.

For Spar Nords vedkommende er andelen af kvinder i bestyrelsen gået fra 17 procent i 2017 til nul procent i 2021. Modsat DFDS har Spar Nord ikke haft fremgang i nogle af de andre kategorier. I både 2017 og 2021 havde banken nul procent kvinder i topledelsen og 20 procent kvindelige ledere i de efterfølgende ledelseslag. Økonomisk Ugebrev har bedt Spar Nord om en kommentar, men banken er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

I den kommende tid præsenterer vi i en række artikler resultaterne af vores omfattende Mangfoldigheds Rating der tæller 100 danske virksomheder. Få fuld adgang lige her.

I Carlsberg er andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer reduceret fra 2017 til 2021 med 10 procent, fra 30 til 20. Og ligesom Spar Nord er det fra 2017 til 2021 heller ikke lykkedes den danske bryggerigigant at øge andelen af kvinder i topledelsen. Og der er fortsat nul kvinder i Carlsbergs ni medlemmers store topledelse.

Carlsberg har en målsætning om 40 procent kvinder i bestyrelsen, men det er altså gået den modsatte vej på det seneste. Økonomisk Ugebrev har spurgt om, hvordan den danske bryggerigigant har tænkt sig at forbedre andelen af kvindelige topledere. Svaret fra Carlsberg lyder: ”Vi stiller krav til mangfoldighed ved alle ansættelser og forfremmelser, både i forbindelse med udvælgelses- og ansættelsesprocessen.” Men det har tilsyneladende været vanskeligt at finde kvinder, som i ansættelsesprocesserne var bedste valg.

Københavns Lufthavn har siden 2017 reduceret andelen af kvinder i selskabets bestyrelse fra 33 til 17, altså med 16 procent. Og der er fortsat ingen kvinder i topledelsen.

Lars Terp, HR direktør i Københavns Lufthavn, oplyser til Økonomisk Ugebrev, at virksomhedens bestyrelsesmedlemmer udpeges af ejerne, blandt andet den danske stat, og godkendes af aktionærerne på de årlige generalforsamlinger. I forhold til andelen af kvindelige ledere i virksomheder siger Lars Terp: ”I forhold til transportsektoren generelt er vores samlede andel af kvinder i ledelsen på et relativt højt niveau. Men vi må konstatere, at vi ikke er lykkedes med at sikre en 30 procent repræsentation af kvinder blandt i vores topledelse.”

Københavns Lufthavn har nemlig 30 procent kvindelige ledere i ledelseslagene under den daglige topledelse, men ingen i topledelsen. Til dette siger Lars Terp: ”Derfor vil vi i det kommende år nytænke og styrke vores arbejde med mangfoldighed inden for flere strategiske indsatsområder, herunder rekruttering, aktiv styrkelse af vores egen pipeline af dygtige kvindelige ledere, samt styrket data og analyse på de mekanikker der skal adresseres systematisk for at få vendt udviklingen.”

Som det eneste large cap-selskab har Royal Unibrew siden 2017 reduceret andelen af kvinder i den daglige topledelse med 10 procent eller derover. Bryggeriselskabet er gået fra 30 procent kvinder i bestyrelsen i 2017 til nul i 2021. I samme periode har Royal Unibrew dog øget andelen af kvinder i bestyrelsen fra 17 til 29 procent.

UØ Mangfoldigheds Rating 2022 bygger på data indhentet fra virksomhedernes egne officielle rapporter samt tidligere undersøgelser foretaget af Økonomisk Ugebrev. Research er foretaget af ØU Samfundsansvar ved research assistent Andreja Filipovic. Resultaterne kvalitetstjekkes ved rundsending til virksomhederne for kommentarer og verifikation.

* Undersøgelse bygger på seneste årsrapporter dvs. 2021 data, hvorved procentandelen for kvinder i bestyrelsen og topledelsen kan have ændret sig for visse virksomheder.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank