Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Mangfoldighed: Blot 2 mid cap-selskaber har ligelig kønsfordeling i bestyrelsen

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 06. september 2022 kl. 17:00

Top 100 Mangfoldigheds Rating 2022: I hvert tredje danske mid cap-selskab er andelen af kvinder i bestyrelsen under 20 procent. Under halvdelen af de danske mid cap-selskaber har en målsætning på 40 eller 50 procent kvinder i bestyrelsen, men kun hver sjette mid cap lever op til det. Redaktør Claus Strue Frederiksen gennemgår her status for mangfoldigheden i mid cap-selskabers bestyrelser.

Flügger og Matas er de eneste to danske mid cap-selskaber, der har lige så mange kvinder som mænd i deres bestyrelse.* Tekstilvirksomheden Gabriel Holding og forlaget Gyldendal har begge en målsætning om, at der skal være lige så mange kvinder som mænd i deres bestyrelse. Med 40 procent kvinder i bestyrelsen er Gyldendal tættest på, mens Gabriel Holdings bestyrelse har 25 procent kvinder.

I den kommende tid præsenterer vi i en række artikler resultaterne af vores omfattende Mangfoldigheds Rating, der tæller 100 danske virksomheder. Få fuld adgang lige her.

Det er ikke kun Gabriel Holding og Gyldendal, der har ambitiøse målsætninger på området. Også Aarsleff, Banknordik, Brdr. Hartmann, cBrain og syv andre mid cap-selskaber har en målsætning om 40 procent kvinder i bestyrelsen.

Men en ting er målsætninger, noget andet er den faktiske virkelighed. Kun fire mid cap-virksomheder har indtil videre mindst 40 procent kvinder i bestyrelsen.** Da en af dem er Trifork Holding, der blot har en målsætning på 30 procent, er der altså en god håndfuld danske mid cap-selskaber, der ganske vist har høje ambitioner, men som endnu er et stykke fra at komme helt i mål.

Som de eneste to danske mid cap-selskaber har Flügger og Matas en bestyrelse med lige så mange kvinder som mænd. På de næste pladser ligger Gyldendal og Trifork Holding – begge med 40 procent kvinder i bestyrelsen.

Blandt bundskraberne ligger Sparekassen Sjælland, der med nul kvinder i bestyrelsen er langt fra selskabets målsætningen om 40 procent kvinder i bestyrelsen. I årsregnskabet skriver banken:

”Det er bestyrelsens mål, at der tilstræbes en ligelig fordeling af kvinder og mænd på bestyrelsesniveau inden for de næste 2 til 4 år. En ligelig fordeling defineres som en fordeling mellem 40 og 60%. (…) I 2021 udløb valgperioden for to siddende mandlige medlemmer af bestyrelsen samt et kvindeligt. De to mandlige bestyrelsesmedlemmer genopstillede og blev valgt, mens det kvindelige ikke genopstillede og blev erstattet af et mandligt medlem.”

Nogle selskaber har fastsat lave målsætninger for kvindeandele, men har alligevel svært ved at komme i mål. Nilfisk har en beskeden målsætning om, at hvert fjerde bestyrelsesmedlem skal være kvinde – for nuværende er der blot en kvinde i støvsugerfabrikantens syv-medlemmers store bestyrelse, hvor målet er to.

UØ Mangfoldigheds Rating 2022 bygger på data indhentet fra virksomhedernes egne officielle rapporter samt tidligere undersøgelser foretaget af Økonomisk Ugebrev. Research er foretaget af ØU Samfundsansvar ved research assistent Andreja Filipovic. Resultaterne kvalitetstjekkes ved rundsending til virksomhederne for kommentarer og verifikation.

*Orphazyme indgår ikke i undersøgelsen, da selskabet tilsyneladende er under afvikling.

** Undersøgelse bygger på seneste årsrapporter dvs. 2021 data, hvorved procentandelen for kvinder i bestyrelsen kan have ændret sig for visse virksomheder. Eksempelvis har RTX i 2022 øget antallet af kvinder i bestyrelsen således, at selskabet går fra en andel på nul procent i 2021 til at have 33 procent kvinder i bestyrelsen i 2022.   

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank